Patrikov praznik je bil tudi v Mariboru

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
24.03.2019 02:09

Happy Ol’ McWeasel so v štajersko prestolnico prinesli irski rock in bučno praznovanje svetega Patrika.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saša Huzjak

Irski nacionalni praznik svetega Patrika, praznovanje z veliko veselja, norenja in tudi pijače, se je z zelenega otoka (in iz ZDA, kjer je bilo prvo veliko slavje) preselil tudi drugam po svetu. V Mariboru so bili za najbolj noro veseljačenje krivi člani glasbene skupine Happy Ol’ McWeasel in njihov keltski rock. Tudi letos je bila proslava (v Satchmu) na irskem nivoju.
"St. Patrick’s Day, tudi Happy, je bil eden izmed povodov za nastanek skupine," razlaga Gregor Jančič - Moony. "Če sem čisto točen, sva zgodbo začela s Primožem tako, da sva ob pivu prišla na idejo, da bi praznik obeležila s koncertom. Sklenila sva, da bo on igral harmoniko, jaz pa bom brenkal na kitaro in pel. Priredila sva nekaj irsko-keltskih komadov. Ko so za to izvedeli prijatelji, s katerimi smo zahajali v isti klub, so se pridružili. Tako se je počasi formirala prva postava skupine. V tednu dni smo sestavili spored, se naučili igrati pesmi in vključili inštrumente, s katerimi se do takrat še nismo spoprijateljili, harmoniko, frulico, banjo."

Imajo celo svoje irsko pivo

Po tistem si je skupina ta praznik prisvojila, tako da že dvanajst let praznujejo praznik in rojstni dan, kar je razlog več za dobro voljo. Irska barva je zelena, a to nima nobene povezave z nogometom. "Barve so lepe, svet naredijo pisan in so tista zanimiva stvar, ki v človeku stimulira določene občutke in emocije. Jasno je, da ko govorimo o nogometu, ni lepše od vijolične, ta je naša brez nadaljnje debate. Po drugi strani si ne znam predstavljati življenja brez jutranjega pogleda na najlepši hrib - Pohorje. Pa smo spet pri zeleni, hočeš nočeš. Pomemben je odtenek in kontekst, vse drugo je za ovce."
Praznik svetega Patrika spodbuja veselje in druženje. "Če opišemo praznik nekoliko poljudno, zagotovo drži, da je ena izmed kvalitet tega, da združuje različne ljudi in dobro voljo. Ne nazadnje je eden izmed sloganov Everyone's Irish on St. Patrick's Day ali Vsi smo ta dan veseljaki," o smislu in sporočilnosti praznika pojasni Jančič. Koncert je samo eden od delčkov dogajanja.
"V navadi je, da koncerte za St. Patrick’s Day organiziramo bolj ali manj v lastni režiji, kar pomeni ogromno priprav, organizacije in dela mesec dni pred dogodkom. Tega obiskovalci na koncertu ne opazijo, ampak za nas je to vseeno zelo pestro obdobje. Ko pride koncert, napoči trenutek, ko iskreno nazdravimo za ves pretekli trud in podelimo dobro voljo med obiskovalce, ki jo v enaki meri dobimo tudi nazaj."
Vsakič ponudijo kaj novega, bodisi nov album, single, spot ali kaj podobnega. "Letos smo krstili lastno znamko piva. Razvili smo jo skupaj s pivovarno Bevog in dobili čisto pravi weezl pir. Tudi to je eden izmed razlogov, zakaj si bomo letošnji praznik še posebej zapomnili."

Irska glasba je zelo iskrena

Kaj je v irski glasbi tako privlačnega, da jo igrajo Slovenci in da se nad njo naša publika navdušuje, je zanimivo izvedeti od pevca keltskih pesmi. "Irska glasba je v svoji esenci zelo ljudska in pristna, načeloma preprosta, a tudi hudo emocionalna in globoka. Vsekakor pa življenjska, zato je najverjetneje tudi toliko privržencev tega žanra po vsem svetu. S to glasbo se zlahka identificiraš, velikokrat je prav neverjetna simbioza vesele glasbene podlage v kombinaciji z resnim, tudi tragičnim besedilom, kar da vsemu skupaj prav poseben čar in globino."
Veliko pesmi je ubranih na isto temo, na pijačo in posledice pitja, ki pa jih pivec nikoli ne obžaluje in se tudi ne smili samemu sebi. "Irska glasba je zelo iskrena in tudi te plati človeštva ne skriva, celo nasprotno: pove zgodbo ali dve na naš račun. Naša glasba združuje ljudi, ki se radi poveselijo, nekaterim to predstavlja ples, drugim druženje, tretjim petje, zagotovo pa ne golo pijančevanje."
Skupina v igranju te glasbe uživa. "Držimo se predvsem tega, da uživamo v tem, kar počnemo. Naj bo to pisanje pesmi, snemanje videospota ali igranje v živo. To se odraža tudi v odzivu publike, ki je venomer zelo intenziven, čustven in oseben. Zato gremo zmerom na polno, brez predaje."
Dublinersi in Van Morrison, Thin Lizzy, U2, Sinead O’ Connor, Enya, Ronan Keating, Bob Geldof, The Corrs, The Chieftains, The Pogues, Westlife, The Cranberries in še mnogi so igrali ali uporabilo keltski rock. Koga od njih ima Gregor Jančič - Moony najraje? "Vsak od naštetih ima zagotovo svoje kvalitete, a če bi moral izbrati po svojem okusu bi rekel: Thin Lizzy, The Pogues in The Dubliners. Še kaj? "Seveda. Na zdravje z weezlom."

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta