Ovčji prijatelj razstruplja telo in celi kožo

Borut Cerkvenič
09.02.2020 03:40

Navadni repinec priporočajo sladkornim bolnikom, pri opeklinah, ledvičnih kamnih, bolečem križu, revmi, protinu in mastnih laseh.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Repinčev cvet, ki se prijema na obleko in lase
Shutterstock

Navadni repinec (Arctium lappa L.) je član družine nebinovk. Domača imena zanj so kencelj, klošč, lepenj, lepir, ovčji prijatelj, perpetek, podbev, reginec, repivec, repje, žnidari. Je dvoletnica z dolgo vretenasto korenino, iz katere poženejo v prvem letu listi, naslednje leto pa steblo, ki je visoko do 1,5 metra. Na steblu so številna socvetja. Spodnja stran listov je porasla z mehkimi dlakami in je sivkasto bela. Škrlatno rdeči cvetovi so združeni v koške. Cvete od maja do septembra. Raste po pašnikih, ob potokih, gnojiščih, mejah do višine 1500 metrov. Korenino uporabljamo za čaj in kot nadomestek za krompir.
Repinec pomaga pri bolnih jetrih. Priporočajo ga sladkornim bolnikom, pri opeklinah, ledvičnih kamnih, bolečem križu, revmi, protinu in mastnih laseh. Primeren je za čiščenje krvi. Pospešuje izločanje seča in znoja, blaži želodčne krče, pomaga pri opeklinah. Preprečuje izpadanje las. Uporabljamo ga pri zdravljenju notranjih vnetij.

V višino zraste do metra in pol.
Wikipedia

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta