Ob 1. novembru: Življenje in smrt

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
01.11.2019 04:58

Ob prvem novembru sem seveda tisti, ki na grob prinese rože in sveče (letos papirnate). In še vedno me zdela to, da ni več stare matere, brata, mame, tet in stricev in meni ljubih bratrancev in sestričen, s katerimi sem v otroštvu sobival tako kot nikoli kasneje v življenju z nikomer.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ekart

Sosedu, ki se v tem času, ne vem, ali naj napišem, da sarkastično ali ne, običajno šali, da dolgo več ne bomo in da sva zdaj midva na vrsti, se sicer nasmehnem, čeprav mi ni do smeha, ker sem strahopetec na kvadrat. Človek mora biti pripravljen na konec, mi govorijo vsi, jaz pa bi se najraje vprašal, ali sem človek. Tako se počutim kot severni medved, ki sprašuje očeta, ali je res severni medved, ker ga zebe kot psa.
Manca Košir je v razglabljanju o smrti pisala, da ni pomembno le, da se rodiš, najpomembneje je, kaj iz svojega življenja narediš. "Smrt je sklepno dejanje kroga bivanja, zato je njen najpravičnejši meter. Mi merimo iz dneva v dan, iz leta v leto, smrt pa dokončno izmeri. Pokaže, kdo si (bil), kakšne sledi si pustil za seboj, v kaj si verjel, koga navdihnil, komu predal štafetno palico, ki jo slehernik dobi ob rojstvu. Je zato, ker sem se rodila, na svetu malce več dobrote, nekaj več ljubezni? Koliko ljudi me je shranilo v svoj srčni spomin? Kdo želi hoditi po poti, ki sem jo utirala? Smrt bo imela odgovor. Pošten odgovor."
Tako kot sleherni odnos je tudi odnos do smrti procesne narave. "Brez življenja ni smrti, to drži kot pribito. Ampak tudi brez smrti ni življenja! Polnega, zavedajočega se, radostnega in hvaležnega življenja. Pogoj zanj je zavedanje o svoji minljivosti in minljivosti drugih. Prav zato smo hvaležni, da smo (še) živi, da dihamo! Kar ni samoumevno."
Ko se zares zavedamo svoje smrtnosti, življenje ni več težko, je še dodala. "Bivanje postane prosojno in lahkotno. Vemo, kaj je v življenju pomembno in kaj ni, za kaj si velja prizadevati, katere so resnične vrednote in kaj površinski blišč. Prav smrt nas uči: človekovo je zares samo tisto, za kar je hvaležen. To ostane."

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta