Niso vse cvetlice primerne kot rezano cvetje: Izberite dalije, sončnice, ameriški slamnik

Matic Sever
14.07.2024 01:00

Nekatere cvetlice v šopkih ovenijo že po dnevu ali dveh, druge vzdržijo teden dolgo ali celo več.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dalije v vsem svojem bogastvu oblik in barv
Fotografie Wilfried Overwater

Zadnja leta vrtnarjenje močno pridobiva na priljubljenosti, pa naj si gre za urejanje vrta ali pa skrb in aranžiranje sobnih rastlin. Vzporedno s tem trendom se je okrepilo tudi zanimanje za lepšanje prostora z rezanim cvetjem. Čeprav je v cvetličarnah na voljo kupiti ali naročiti vsemogoče cvetoče in zelene lepote, pa je posebna draž vsaj del takega cvetja gojiti tudi na domačem vrtu.

Tisti, ki brez predhodnega znanja naberejo šopek iz cvetlic kar po vrsti, kar pač pride pod roke, hitro ugotovijo, da del cvetlic klavrno veni že od začetka, del jih cveti morda dan ali dva, nekatere pa vzdržijo tudi teden ali več. Niso torej vse primerne za rezano cvetje, saj si želimo šopkov in drugih aranžmajev, ki vzdržijo vsaj nekaj dni, če ne več.

Po količini skromnejša, a po vrstah pestra zasedba z dalijami, lilijami in eremurusom na čelu
Fotografie Wilfried Overwater

Kako podaljšati trajanje šopka

Še preden pa se posvetimo pravim rastlinskim vrstam, se osredotočimo še na nekaj osnov, ki bodo pomagale k podaljšanju dobe šopkov. Priporočeno je izbrati prozorno vazo, saj tako lahko opazujemo kakovost vode. Vaza naj bo vedno čista, odstranimo vodni kamen in bakterije z gobico in sodo bikarbono. Preden šopek postavimo v vazo, z ostrim nožem prirežemo stebla. Tudi če so bila stebla že prirezana, svež rez pod vodo preprečuje izsušitev. Odstranimo tudi morebitne listje in trne, ki bodo potopljeni v vodo, da preprečimo razvoj bakterij. Podobno velja tudi za okrasne trakove in pentlje, saj se tudi na njih hitro razvijejo bakterije. Izrednega pomena je predvsem redno menjavanje vode. Lahko dodajamo hranila, a ta niso nujna, saj voda rožam načeloma povsem zadostuje. Vsekakor velja, da če je vaza s šopkom postavljena na lokacijo, ki ni obsijana s soncem, in tudi sicer v hladnejši prostor, bo obstojnost večja.

Možine in vrtnice so poletna klasika.
Fotografie Wilfried Overwater

Da bomo uživali v svojih cvetličnih kreacijah čim dlje časa, torej izberimo prave cvetlice. Dobra izbira za tokratno temo niso le vrste rastlin, ki same po sebi dolgo vzdržijo v vazi, pač pa tudi take, ki jih je možno uspešno gojiti na slovenskih vrtovih.

Sončnice, vrtnice, šlajer, dalije in ameriški slamnik

Sončnice navdušujejo s svojimi zlato rumenimi ali drugače obarvanimi socvetji. Za uspešno rast in cvetenje potrebujejo vsaj 6 ur neposredne svetlobe na dan. Poskrbite, da bodo sončnice zaščitene pred močnimi vetrovi, saj lahko ti poškodujejo velike cvetove. Po možnosti jim pomagamo tudi z oporo. Sončnice uspevajo v globokih, rodovitnih in rahlih tleh s pH med 6 in 8. Setev sončnic opravite od sredine aprila do sredine maja, lahko pa si vnaprej pripravimo sadike.

Sončnice in gladiole so ene najbolj tipičnih predstavnic poletja.
Fotografie Wilfried Overwater

Vrtnice so nekakšne kraljice rezanega cvetja, in čeprav doma redko uspemo pridelati povsem ravne in zelo dolge poganjke, kakršne vidimo v cvetličarnah, imajo domače vrtnice poseben šarm in čar v šopkih. Poskrbimo predvsem, da bodo vrtnice rasle na sončni legi in da bo med njimi dovolj prostora, da bo zrak nemoteno krožil in osušil liste. Večina bolezni pri vrtnicah namreč nastane predvsem zaradi mokrote na listih, zato pazite tudi pri zalivanju. Za bogato večkratno cvetenje je treba vrtnice večkrat pognojiti.

Dalije, hortenzije in ameriški slamnik v oranžno rumeni kombinaciji

Šlajer je znan tudi kot latasta sadrenka (Gypsophila paniculata), je čudovita trajnica, ki jo lahko gojimo na vrtu. Potrebuje sončno lego in odcedna, lahko tudi bolj peščena tla, saj v težjih tleh pozimi lahko koreninski sistem zgnije. Je ena bolj klasičnih starih cvetlic, ki se jo uporablja kot dodatek k drugemu cvetju.

Ameriški slamnik (Echinacea sp.) je zdravilna rastlina, ki pa je na naših vrtovih pogosteje gojena v okrasne namene. Njegova socvetja so najpogosteje rožnata, lahko pa so tudi bela, rumena, oranžna, zelena, rdeča … Potrebuje vsaj pol dneva neposredne sončne svetlobe, bolj hranljiva in zmerno vlažna tla. Za rezano cvetje niso primerne najnižje sorte, tako da raje posegamo po sortah, ki dosegajo vsaj pol metra višine.

Različne hortenzije poskrbijo za bahavi barvni šov.
Fotografie Wilfried Overwater

Rahla tla, sončna lega za dalije

Dalije so izredno hvaležne za rezano cvetje tako po vzdržljivosti kot po barvni in oblikovni pestrosti. Za nakup gomoljev smo sicer pozni, lahko pa še vedno kje dobimo že cvetoče sadike. Uporabljamo višje sorte, ki razvijejo dovolj dolga cvetna stebla. Bolj obstojne so tiste sorte, ki imajo močno polnjene cvetove. Sadimo jih na sončno lego v humozna, rahla tla in sproti odstranjujemo vsa odcvetela socvetja, da zagotovimo nastavek oziroma razvoj novih.

Za rezano cvetje pa se uporablja še cel kup drugih poleti cvetočih rastlin, kot so gladiole, grintavci, gilenije, hortenzije, lilije, rmane, okrasne trave, dobro misel, jetičnike, zale kobulčke, poleti cvetoče astre, mrežice, možine, vrtne kresnice in druge.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta