Nikjer ni slišati otroškega joka, jutranjega družinskega prerekanja, krotenja napadov trme v jedilnici. Bi hoteli v hotel "samo za odrasle"?

Saša Britovšek Saša Britovšek
20.02.2022 02:23

Plavanje v bazenu ni poligon med plastičnimi samorogi, v recepciji pa se mirno lahko potopiš v branje knjige, medtem ko se nihče ne igra skrivalnic pod tvojim naslanjačem. To je hotel "samo za odrasle".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sunrose 7 je trenutno edini slovenski hotel, ki vabi le odrasle goste. V svoji ponudbi izpostavlja intimo, pomirjujoč velnes, vrhunsko kulinariko in romantično izkušnjo.
Arhiv Sunrose 7

Izbrane turistične destinacije po svetu se počasi spreminjajo v kraje, kjer hoteli pozdravljajo le odrasle goste. Največ takšnih nastanitev je menda v Španiji, turistična ponudba se tam izrazito specializira. Hoteli za učenje tujih jezikov, hoteli za športnike, hoteli za ljubitelje joge, hoteli za vegetarijance, hoteli za goste z živalskimi ljubljenčki, hoteli za istospolne pare in hoteli, v katere mlajši od šestnajst let nimajo vstopa. A to pomeni, da živimo v vedno bolj segmentirani družbi, ali se za tak "luksuz" odločamo takrat, ko si radi privoščimo za dopust? Dopust pa običajno pomeni mir, sprostitev in pravica do uresničevanje želja. Zato lastniki nastanitvenih kapacitet iščejo nove prijeme, kako privabiti specifične goste in se s tem pozicionirati na trgu z veliko konkurence. Se pa v Španiji vse pogosteje pojavljajo tudi kritike takšnih omejitev. Pri tamkajšnji zvezi za zaščito potrošnikov se namreč soočajo z vse več pritožbami družin.

Nova tržna niša?

Povpraševanje po hotelih, ki vabijo le odrasle goste, se je v zadnjih letih povečalo tudi pri nas. Teh običajno ne iščejo v Sloveniji, temveč pri potovanjih v tuja obmorska letovišča. V agenciji Kompas pravijo, da takšnim gostom najpogosteje ponudijo počitnice v Grčiji, kjer imajo na vseh svojih desetih destinacijah vsaj po dva hotela namenjena starejšim od osemnajst let. Običajno so to otoki Kefalonija, Santorini in Kreta.

Profimedia
Hoteli za odrasle so v tujini pogosto namenjeni naturistom.
Profimedia

"To vsekakor postaja tržna niša in razumljivo je, da si gostje brez otrok ali morda taki z odraslimi otroki željo drugačnega oddiha kot tisti, ki potujejo z družino. Seveda je tudi za starše, ki se zgolj želijo posvetiti drug drugemu brez otroškega živžava, takšen hotel s poudarkom na velnesu, miru in tišini dobra izbira. V družinskih hotelih je seveda precej več vrveža." Matevž Hrovat, direktor produkcije za "outgoing" pri Kompasu, pravi, da so to običajno manjši, butični hoteli, kamor se gostje radi vračajo. Opažajo pa tudi, da se večji hotelski kompleksi v ta namen odločijo preurediti in ločiti del kapacitet, namenjenih samo odraslim gostom, od preostalih dopustnikov.

"Butični hotel Sunrose 7 v Bohinju je pri nas na tem področju prvi, ki se je izpostavil s ponudbo samo za odrasle in tukaj orje pomembno ledino. Prav mogoče je, da bo k temu spodbudil tudi druge hotelirje, zato pričakujem, da bo v prihodnje takšnih hotelov še več. Čeprav je bilo ob odprtju slišati tudi nekaj kritik in zgražanj, pa je takšna segmentacija v tujini popolnoma običajna in zato prav tuji gostje pogosteje iščejo tovrstno ponudbo," je z nami o hotelih za odrasle razmišljal Hrovat. Meni tudi, da je v Sloveniji še več hotelov, ki želijo privabiti le odrasle, a tega ne oglašujejo eksplicitno. "Ti preprosto ne ponujajo storitev, ki bi bile prijazne družinam z otroki, torej nimajo igrišča, ni možnosti dodatnega ležišča oziroma posteljice, v jedilnicah ni stolov za otroke in podobno. Seveda pa se s tem tudi izognejo določenim dodatnim stroškom."

Storitve višjega cenovnega razreda

Podobnega mnenja so tudi v agenciji Palma, kjer se prav tako v zadnjih letih soočajo s povečanim povpraševanjem po hotelih za odrasle in po drugi strani tudi s povečano ponudbo. "Trend hotelske ponudbe, namenjene samo odraslim, vsekakor ni novost zadnjih nekaj let, se pa morda o tem malo več sliši, predvsem zaradi večjega povpraševanja in širjenja tovrstne ponudbe. Zadovoljiti gosta je seveda osnovno vodilo hotelskih hiš in vsak hotel ponudi svoj koncept glede na lokacijo, naravne danosti in usmerjenost," pravi Nena Kraševec iz marketinga agencije.

"Torej na eni strani govorimo o hotelih, ki so izrazito družinsko umerjeni, s posebej prilagojeno kvadraturo sob, posebno prehrano, zabavo, aktivnostmi znotraj in zunaj. Vzporedno s tem se določeni hoteli usmerjajo v bolj butično ponudbo, kjer je vse usmerjeno k relaksaciji, razvajanju v dvoje, k spa in velnes storitvam, posebni kulinariki, kongresnim storitvam in podobno. Še vedno pa je veliko univerzalnih hotelov, ki glede na sezono privabljajo vse starostne skupine. Pri opredelitvah hotelov v agenciji izpostavimo prednosti enih in drugih, kar strankam olajša odločitve." Tudi tukaj opažajo, da so posebnosti hotelov samo za odrasle vrhunske storitve, praviloma višjega cenovnega razreda, kjer vse stavijo na udobje, uživanje v intimi, gastronomiji, velnes storitvah, zasebnih plažah in bogati izbiri dodatnih storitev. Tovrstne hotele najdemo praktično povsod." Pri Palmi določenih destinacij, kjer bi bilo število hotelov za odrasle večje kot drugod, ne izpostavljajo.

V hotelih za odrasle je vse usmerjeno k relaksaciji in razvajanju v dvoje.
Profimedia

Ker se slovenski turisti še vedno v veliki večini odločamo za dopustovanje pri naših južnih sosedih, pri njih poiščemo tudi nastanitev za kak sproščujoč krajši oddih. Kar je v hotelih za odrasle z vrhunskimi storitvami kar pogosta praksa. Posamezne turistične destinacije Hrvaške, kjer bi bila tovrstna ponudba izpostavljena, ne beležijo. Direktorica predstavništva Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji Metka Bradetić pravi, da za tako ozko segmentacijo, kot so gostje z željo po hotelih za odrasle, nimajo podatkov. So pa še posebno v času epidemije opazili povečano zanimanje za tovrstna potovanja kot tudi za samostojna potovanja. "To je zagotovo ena izmed tržnih niš, ki jih hotelske skupine prepoznavajo in razvijajo, čeprav so na Hrvaškem najštevilnejši hoteli namenjeni družinam. V verigi potovanj so turistični agenti tisti, ki najbolj poznajo ponudbo in tudi povpraševanje ter se najlažje in najhitreje odzivajo na želje in potrebe vsakega posameznega potnika," je še povedala Bradetićeva in dodala, da pri promociji Hrvaške v Sloveniji poskušajo doseči čim višje število potencialnih gostov in jih nagovoriti z informacijami, o katerih menijo, da je slovenski trg zanje najbolj dovzeten. Kot kaže, ponudbe "samo odrasli" ni med temi, tako kot tega za zdaj tudi ni v Sloveniji.

Tiho in spokojno v Bohinju

Slovenska turistična ponudba se v veliki meri uveljavlja kot družinam prijazna. Veljamo za destinacijo, ki v ospredje postavlja doživetja v naravi in rekreacijske dejavnosti za obiskovalce vseh starosti. Zato se trend hotelov za odrasle pri nas ne uveljavlja ali pa se še ni začel. Goste, starejše od osemnajst let, v tem trenutku vabi le en hotel, ki v svoji ponudbi izpostavlja intimo, pomirjujoč velnes, vrhunsko kulinariko in romantično izkušnjo. Skratka vse prej kot povprečno hotelsko nastanitev. Gre za butični hotel v Bohinju, Sunrose 7, s 130 let dolgo tradicijo. Pogovarjali smo se z Anžetom Čoklom, alpinistom, filmarjem, neustrašnim avanturistom in strojnim inženirjem, ki je leta 2019 s svojo ekipo zaključil popolno rekonstrukcijo najstarejšega hotela v Bohinju.

Romantični vrt butičnega hotela Sunrose 7 Bohinj
Arhiv Sunrose 7

"Sploh si ne znam predstavljati, zakaj tega, da smo hotel, namenjen samo starejšim od osemnajst let, ne bi izpostavili. S tem potencialnim gostom že takoj sporočimo, koga nagovarjamo, kaj lahko pričakujejo, in je plus tako za goste kot za hotelirje, saj je stopnja zadovoljstva višja in izkušnja boljša," vodja projekta Sunrose 7 pojasnjuje, zakaj so se odločili vabiti specifične goste. "Če pa sprašujete, zakaj smo zasnovali hotel za 18+, je odgovor enak prejšnjemu, dodal pa bi, da smo v snovanju izhajali iz tega, česa v Sloveniji manjka. Pod blagovno znamko 2864 je medtem Bohinj ECO hotel z Vodnim parkom, zelo priljubljenim prav med gosti z družinami. Tako smo ponudbo preprosto nadgradili in zato vpeljali 'samo odrasli' in 'digitalni detoks'. Tako se gostje res lahko posvetijo drug drugemu, miru, spokojnosti in tišini."

Pri odločanju o hotelu je mnogim gostom prav podatek "samo odrasli" zelo pomemben pri izbiri nastanitve, pa tudi to, da se hotel ponaša z mednarodnimi priznanji in najboljšo oceno butičnega hotela pri nas. "Našim gostom se zdi fino, da imajo prost vikend oziroma termin za oddih, da se partnerja posvetita drug drugemu, brez otroškega direndaja, ali da se (manjše) skupine prijateljic (redkeje so to moški) odločijo za vikend 'po svoje' in uživajo v vrhunski kulinariki, velnesu in aktivnostih v naravi." Opažajo, da se gosti radi vračajo in se morda v drugo vrnejo celo z družino na drugo stran botaničnega parka, kjer je že omenjeni družinski hotel.

Zgodi se, da včasih kdo spregleda, da so tudi restavracija, kavarna in nasploh celotna posest namenjene zgolj starejšim od osemnajst let. Čokl pravi, da so takšni gostje, potem ko jim osebje to prijazno pojasni, v veliki večini razumevajoči, "čeprav odidejo težkega srca zaradi čudovitega ambienta in unikatne ponudbe". Opažajo pa, da so v splošnem vseeno manj razumevajoči domači turisti, verjetno zato, ker jim ponudba "adults only" ni tako poznana kot tujcem, pri katerih je to že bolj razširjena praksa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta