Ni izgovorov: Telovadimo lahko tudi s predmeti iz gospodinjstva

NR
29.03.2020 03:02

Ostati v dobri formi, medtem ko moramo biti doma, je lahko zelo težko. A okrog nas so predmeti, s katerimi si lahko pomagamo, da ostanemo v dobri kondiciji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Na vodeno vadbo in centre za fitnes lahko zdaj za nekaj časa pozabimo - a z nekaj iznajdljivosti lahko s predmeti iz gospodinjstva opremimo domačo telovadnico. "Za to ni treba porabiti veliko denarja," pojasni Natalie Guyan, osebna trenerka iz Španije. Če imate pri roki zavitke moke in plastične vrečke, pravzaprav ne potrebujete ničesar drugega.

Zavitki sladkorja za kettlebell vaje

Nekaj živil, najbolje v embalaži, postavite v večjo nosilno plastično vrečko, na primer kilogramske zavitke sladkorja in moke. Zgoraj vrečko močno zavežite, da bodo izdelki tesno skupaj in se ne bodo kotalili sem in tja, nato položite vrečko v drugo močnejšo vrečko, ki ji lahko zgoraj naredite ročaj. Tako ste dobili poenostavljeni kettlebell."Takoj lahko začnete vadbo - obstaja okrog 200 vrst vaj, ki jih lahko naredite samo s pomočjo tega doma izdelanega pripomočka," je dejala Guyanova.

Jakna kot TRX-trakovi ali obroči

Uravnotežena vadba ne vključuje samo potiskov, ampak tudi vlečenje, pojasni Guyanova. Znana je po tem, da je jakno, izdelano iz močnega materiala, že večkrat prej uporabila za vadbo: zavezala jo je okrog stabilnega predmeta in jo vlekla nazaj, dokler ni držala njene telesne teže, kot bi jo TRX-trakovi ali vzmet v telovadnici. Kot vedno je seveda varnost na prvem mestu, zato nadaljujte samo, če ste res prepričani, da je jakna dobro pritrjena in dovolj trpežna.

Metla za večjo gibljivost ramen

Ne drži, da je dobra vadba samo tista, po kateri si popolnoma izčrpan in s "praznimi baterijami", je prepričana Guyanova: vaje, ki povečajo gibljivost, so prav tako zelo pomembne. Dvignite metlo ali palico nad glavo; z iztegnjenimi rokami jo vrtite do točke, ko se vaša gibljivost konča, med to vadbo pa krepite tudi moč zgornjega dela telesa.

Ustekleničena voda kot utež

Guyanova predlaga, da v vsaki roki držimo litrsko ustekleničeno vodo in z njima delamo počepe."Ko vstanemo iz počepa, ju dvignete visoko v zrak nad glavo in ju nadzirajte, medtem ko se ponovno vrnete v počep."

Otroci kot težje uteži

Če želite izvajati težje vaje, lahko kot uteži uporabite svoje manjše otroke. Najpogosteje so prav otroci najtežji "predmet" v hiši, ki ga lahko dvignete, pojasnjuje Russ Lubin, osebni trener iz Essexa in spletni trener pri The Right Coach. "Naložite si otroka na hrbet in z njim naredite počepe. Teža, ki jo običajno dvigujete v telovadnici, naj bo podobna teži otroka - čeprav na splošno velja, da še lahko naredite počepe z otrokom, starim do deset let," dodaja strokovnjak. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta