Neverjetni Erling Haaland: Volčja lakota in vikinška dieta

Saša Britovšek Saša Britovšek
16.04.2023 04:00

S čim se prehranjuje supermen Erling Haaland, ki je s svojo hitrostjo, močjo, tehniko in zadetki osupnil nogometni svet?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Erling Haaland obožuje goveje srce in jetra.
Reuters

V vrhunskem športu imajo lahko že majhne izboljšave in pridobitve v fizični pripravljenosti, dnevni rutini ali prehranskih navadah izjemen pozitivni učinek na samozavest športnika. Ta pa posledično izboljša njegovo učinkovitost. Morda je to ključ do razrešitve skrivnosti neverjetnega uspeha norveškega mladeniča, ki mu ljubitelji nogometa pravijo "smrtonosni napadalec".

Dvaindvajsetletnik se je sicer rodil v Združenem kraljestvu, v Leedsu, njegov oče Alfie Haaland je igral za nogometni klub Leeds United, a so se pri njegovih treh letih preselili na Norveško. Pri petih letih je začel obiskovati nogometno akademijo v domačem mestu Bryne, a se je ukvarjal tudi s številnimi drugimi športi, od golfa do atletike.

Ker so njegovi športni dosežki tako neverjetni in iz dneva v dan ruši nogometne rekorde kot za šalo, se ves svet sprašuje, v čem je njegova skrivnost. Kaj, če ne gre le za talent in trdo delo? Kaj, če na to vpliva vikinška prehrana?

Goveja jetra in srce

Danes norveški reprezentant sledi strogemu načrtu prehranjevanja, telesnim terapijam in svojevrstnim dnevnim rutinam, o čemer je spregovoril v dokumentarnem filmu Haaland: The Big Decision (Velika odločitev), ki je bil posnet, tik preden je postal napadalec Manchester Cityja ​z zaslužkom 375 tisoč funtov na teden.

"Mislim, da je najpomembnejše jesti kakovostno hrano, ki je čim bolj lokalna," je povedal novinarju in še dodal, da njegovo prehrano sestavljajo tudi mesni izdelki, ki jih ljudje običajno ne jemo. To so kravje srce in jetra. V kamero celo pokaže sveže kose drobovine iz lokalne mesnice in pripomni: "Vi tega ne jeste, a jaz skrbim za svoje telo." V jetrih so velike količine vitamina A, ta pa podpira imunski sistem, rast, razvoj in je pomemben za vid. Kot je prepričan Haaland, goveje srce podpira njegovo srce, pljuča in druge organe, da lahko delujejo na najvišji ravni in pod pritiskom.

V dokumentarcu njegovi soigralci pravijo, da Erling poje toliko "kot medved" - zaužije več kot 6000 kalorij na dan. To je približno 2,5-krat več, kot je priporočeno za povprečnega moškega. In medtem ko drugi pijejo energetske pijače, on svojo žejo gasi s posebej filtrirano vodo, za prigrizke med obroki pa s seboj nosi vrečko svežega korenja.

V posebni oddaji Inside City se nekdanji napadalec Borussie Dortmund in Red Bull Salzburga široko nasmejan predstavi kuharskima mojstroma, ki skrbita za klubsko prehrano, ob tem pa norveški nogometni zvezdnik omeni, da bosta verjetno postala njegova najljubša člana ekipe. Eden od kuharjev mu po želji začne pripravljati njegov najljubši zajtrk - omleto s šunko in sirom.

Tudi nekdanji Haalandov trener Erase Steenslid je povedal, da je bil "vedno najbolj blizu obloženi mizi". Ne nazadnje je pred nekaj leti v petnajstih mesecih pridobil kar dvanajst kilogramov mišične mase, za kar človek potrebuje izjemne količine hrane.

"Prvo, kar naredim zjutraj, je, da pogledam v sonce," pravi Haaland. 
Reuters

Zjutraj gleda v sonce

Ena od skrivnosti 1,95 metra visokega Norvežana je tudi sončna svetloba, ki jo znajo skandinavski narodi še posebno ceniti, saj je kar polovico leta pri njih redka dobrina. "Prvo, kar naredim zjutraj, je, da pogledam v sonce," pravi osvajalec britanskega nogometa. Sončni žarki namreč podpirajo naš cirkadialni ritem, ki uravnava vzorec spanja in zbujanja. Zvečer nosi posebna očala, da filtrira svetlobo iz naprav, ki lahko ovirajo spanec.

Že leta 2020 je takrat 20-letnik povedal norveškim medijem: "Svoje navade vidim kot ključne za izboljšanje uspešnosti, četudi za zgolj nekaj odstotkov. Zame gre za majhne stvari v boju, da bi bil iz dneva v dan boljši. Vsak dan ponuja novo priložnost, da postanemo še boljši. V bistvu je to stvar mentalitete." Seveda pa njegovo dramatično preobrazbo lahko pripisujemo tudi naporom v fitnesu, kjer telovadi celo pred vsako tekmo in po njej.

Številka 9 je že velik vzor mladim oboževalcem nogometa. 
Jason Cairnduff

Ledena kopel, joga in meditacija

Da bi ostal v brezhibnem telesnem stanju, si je mladenič kupil tudi komoro za kiroterapijo in zanjo odštel 50 tisoč funtov. Gre za ledeno komoro, ki doseže temperature do minus 200 °C, kar naj bi pospešilo zdravljenje in rehabilitacijo človeškega tkiva. Čas v tej kapsuli pa je strogo omejen, saj naj bi uporabnik smel v njej ostati zgolj pet minut, kar je več, predstavlja tveganje za zdravje. Erling Haaland jo zadovoljen uporablja že dve leti - za izboljševanje imunskega sistema, pospešitev prekrvavitve, zmanjšanje utrujenosti in hitrejše celjenje ran pa naj bi nanjo prisegali tudi Cristiano Ronaldo, Marcus Rashford in Gareth Bale.

Kot pomoč pri ohranjanju gibljivosti sklepov in za raztezanje utrujenih mišic redno opravlja vaje joge. Strokovnjaki jo športnikom predlagajo za aktivni počitek, saj dokazano pripomore k sproščanju živčnega sistema, ki vodi v globoko sprostitev in regeneracijo telesa. "Rad meditiram. To me pomiri in mi daje notranji mir. Zato včasih s pozo meditacije proslavljam doseženi gol," je Haaland športno javnost opozoril, da recept za vrhunske uspehe ni le v trdem delu, ampak tudi v celostni skrbi za telo in duha.

Vedno na pravem mestu.
Phil Noble
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta