Neminljiva slava črno-belega kralja začimb

Patricija Šenekar
26.01.2020 03:28

Poper poudari blage okuse, puste poživi in vse bogati. Nekoč so poper odtehtali z zlatom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rdeči ne pripada družini poprovcev.
Profimedia

Poper (Piper nigrum; Piperaceae sp.) cenimo kot začimbo, ki jedem da polnost in ravnovesje. Njegova značilnost je, da blage okuse poudari, puste poživi in vse obogati. Velja za kralja začimb. Trgovina s poprom zajema kar četrtino celotnega trgovanja z začimbami. Najstarejši zapisi o uporabi popra segajo daleč pred naše štetje. Eden izmed razlogov, da so Evropejci iskali nove pomorske poti na Daljni vzhod, je bil zagotovo tudi poper, saj je bilo povpraševanje po njem več stoletij zelo veliko in bili so časi, ko so poper odtehtali z zlatom. Slava mu je z leti nekoliko usahnila, vendar kraljevski položaj ohranja še danes.
Poper raste v vlažnih predelih ekvatorialnih tropov. Je grmičasta ovijalka, ki se vzpenja do šest metrov v višino. Beli cvetovi se poleti razrastejo v obliki grozdov, sledijo plodovi, ki jih obirajo v različnih fazah. Zelena poprova zrna oberejo še nezrela, so sočna in milega okusa, z blago za poper značilno začimbno aromo. Sveža se pri nas na trgu težko najdejo, dobimo pa vložena in posušena zelena poprova zrna.
Če zelene plodove fermentirajo in posušijo na soncu, postanejo črni. Dobijo pekoč, aromatičen okus in jih poznamo kot črni poper.
Beli poper pridobijo tako, da poprova zrna pustijo na rastlini dozoreti do konca. Takrat postanejo plodovi rdeči, naberejo jih, namočijo v vodi in oluščijo, da odstranijo lupinico, ter bele plodove posušijo. Njihov okus je blažji od črnega popra.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta