Nasveti Marije Merljak: Ali trkamo s kozarci s penino?

Marija Merljak
31.12.2023 03:25

Na silvestrovo se nam ni treba prenajedati, da bi se imeli lepo. Postrezite nekaj preprostih in vnaprej pripravljenih jedi in prigrizkov, ki počakajo v hladilniku. V najdaljši noči dajte domišljiji prosto pot.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pecivo s sadjem
Ivan Merljak

Zadnje ure leta nam polzijo skozi prste. Ob praznikih je navada, da preveč pojemo. Vem, da se za božič niste izognili obloženi mizi, ker tako velevajo običaji. Priznam, tudi sama se tradiciji nisem uprla. Toda na silvestrovo se nam ni treba prenajedati, da bi se imeli lepo. Vsaka gostiteljica se za ta večer rada izkaže, da so gostje zadovoljni. A za to niso potrebne gore hrane, marveč drobceni prebliski. Sama sem si že pred leti zastavila moto "ne komplicirajmo" in se tako izognila temu, da bi še zadnje minute starega leta skakala okrog štedilnika.

Lososov namaz

Predlagam, da prijatelje namesto s težkimi krožniki postrežete nekaj preprostih in vnaprej pripravljenih jedi in prigrizkov, ki počakajo v hladilniku. Tak je na primer lososov namaz na kruhu s pistacijam, ki lahko v hladilniku tesno zaprt počaka dan ali dva. Tudi kruh s pistacijami lahko spečete že vnaprej in zamrznete, na silvestrovo ga le odtajate in narežete na manjše kose, po želji popečete in ponudite z namazom. Najboljši je prekajen divji losos. Pretlačimo ga s kislo smetano, vanj nasekljamo baziliko, česen, drobnjak, peteršilj, tudi rukolo, začinimo po želji, sol, raznobarvni poper, pokapamo z limoninim ali limetinim sokom. Naj vam dela domišljija.

Hitri prigrizki
Ivan Merljak
Čokoladne lizike
Ivan Merljak

Gorgonzolin namaz

Drugi "hiter" recept je gorgonzolin namaz na ajdovem kruhu z orehi. Kruh lahko kupite v pekarnah ali ga spečete sami. Če vam ajda ni pri srcu, lahko dve pesti orehov zamešate med pšenično testo in tudi tako boste dobili okusen kruh. A ajdov se boljše sklada z gorgonzolinim namazom. Za namaz gorgonzolo z vilicami pretlačite z nasekljanim peteršiljem ali drobnjakom, ji dodate žlico kisle smetane in kanete vsaj nekaj kapljic oljčnega ali po želji bučnega olja. Začinite po svoji želji in namaz je tu.

Pršut

Brez pršuta ne gre. Če hočete privarčevati čas, kupite narezanega. Pršut vedno in (skoraj) vsakogar navduši. Za silvestrovo je primeren tudi zato, ker kmalu poteši goste in hitro izboljšuje počutje. Dozorjeni pršut ima beljakovine razgrajene do aminokislin, zato ga telo hitro absorbira in izdela hormon noradrenalin za dobro počutje v družbi. Pršut lahko navijete na palčke, manjše koščke potrosite po vrhu prej omenjenih namazov ali ga ponudite tradicionalno kot narezek s sirom in olivami. Navdušita tudi kuhan ali pečen pršut, a ta zahteva več dela.

Biftek

Tudi tatarski biftek navduši večino gostov. Običajno ga kupimo zadnji trenutek, a morda še boljši in po našem okusu bo, če ga pripravimo in začinimo sami. Za dober biftek je nujno izvrstno in uležano ledveno goveje meso in to, da je meso ves čas ohlajeno, da se ne lepi. Pred rezanjem s strojčkom je zato treba meso razrezati na drobne koščke. Okus pa je odvisen od dodatkov. Obvezni so jajce (rumenjak), sol, gorčica (ali dijonska gorčica), mleti poper in rdeča paprika. Večinoma dodamo še sesekljan peteršilj, drobnjak, sesekljano čebulo, maslo, limonino lupino in kapre. Mnogi se odločijo še za močnejši okus in dodajo inčune, bolj ali manj ostre feferone ali tabasko, žlico sladkorja za ojačitev okusa in šilce žganja ali konjaka. A z vsem tem previdno. Vse sestavine, drobno sesekljane, zmešamo z mesom in pazimo, da se masa ne segreje.

Za vegane

Iz listnatega testa lahko pripravite tople ali hladne prigrizke, tudi za vegane. Za nadev zelenjavnega zavitka lahko uporabite različno kuhano zelenjavo, nato zavitek spečete in ponudite ohlajenega, lahko celo narezanega na rezine. No, nadev je seveda lahko tudi mesni.

Napoleonove kapice

Za hrustljave napoleonove kapice potrebujemo 250 g moke, kvas, ščepec sladkorja in soli, rumenjak za premaz, dva trikotnika topljenega sira s suho salamo (ali pikantni sir po izbiri), dve žlici sezamovih semen.

Iz moke in kvasnega nastavka zamesimo testo. Testo razvaljamo na tanko in s kozarcem izrežemo kroge. Nanje položimo koščke sira in s prsti oblikujemo trikotne kapice. Premažemo jih z rumenjakom in potresemo s sezamom. Pečeno približno 15 minut.

Mesna obara
Ivan Merljak
Z različnimi namazi bo bolj razgibano.
Ivan Merljak

Šampanjski piškoti

Najpreprostejši so šampanjski piškoti: 2 jajci, 12 dag sladkorja z vaniljo, 12 dag suhe moke. Jajci in sladkor penasto vmešamo in v to zmes vsipljemo moko. Dobro premešamo, damo v vrečko za okraševanje torte in iztisnemo testo v obliki majhnih in nizkih polkroglic na papir za peko. Lahko pa testo iztisnemo v razne modelčke. Pečemo 10 minut pri 170 stopinjah Celzija. Ohlajene piškote bogato okrasite po svojih željah, z belo ali rjavo čokolado. Bodite ustvarjalni in domiselni. Ponudite ob mehurčkih hladne penine.

Penina

Penine svojo svežino zaradi raztopljenega ogljikovega dioksida hitro prenesejo na vse, ki jih uživamo. Enako velja za prenos alkohola v penini. To moramo upoštevati, toda s pametnim ravnanjem hitrejša absorpcija in učinkovanje vseh snovi nimajo negativnega vpliva, marveč nasprotno - poživljajočega in krepčilnega. Slovenci smo vina z drobnimi mehurčki kmalu osvojili. Prve penine so začeli pripravljati na Štajerskem. O njih je pisal založnik in narodni buditelj dr. Janez Bleiweis v svojih Kmetijskih in rokodelskih novicah 10. decembra 1853 na prvi strani pod naslovom Štajerska penina Kleinošekova in v njem prvi uporabil lepo slovensko besedo - penina. Uradno smo jo poimenovali v peneče se vino šele leta 1977.

V letu, ki prihaja, vam želim vse najboljše in najlepše!

Ivan Merljak

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta