Na silvestrovo ne obremenimo želodca preveč, da ne bi prehitro zaspali

Zora Štok Zora Štok
26.12.2021 04:50

Silvestrsko pojedino si lahko omislimo po svoje. Potrudimo se le, da si ne naložimo preveč dela in da pretirano ne obremenimo želodca. Novo leto je vendarle pričakovanje nečesa novega in veselega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ni nujno, da je v zlatu, letnico 2022 lahko na žepek iz testa napišemo tudi s kislo smetano. Foto: Profimedia

Profimedia

Silvestrovanje doma, zakaj pa ne? V dvoje, v ožjem ali širšem družinskem krogu, v krogu prijateljev. Negotovi časi so neprijazni do silvestrovanj po lokalih in na prostem, zato se mnogi, ki jih pot ne vodi kam v tujino, v planinsko kočo ali svoj vikend, odločijo, da bodo v leto 2022 zakorakali pod domačo streho. In temu sledijo priprave, nekaj je vendarle treba pojesti in popiti tudi na silvestrovo pa seveda naslednji dan poskrbeti, da maček ne bo imel lastnosti tigra. Ali da bo utrujenost zaradi priprave silvestrske zabave trajala še na prvi dan novega leta.

Kaj torej pripraviti, da na silvestrski večer ne pademo od utrujenosti, a da bo doma vsaj malce svečano in bo kaj dobrega za pod zob? Odgovor je odvisen od številnih okoliščin - koliko nas bo, so zraven otroci (in seveda, koliko so stari), kakšni jedci se bodo zbrali, koliko časa in denarja oziroma napora smo pripravljeno vložiti v pripravo silvestrske večerje, in še kakšna okoliščina, ki vpliva na silvestrovanje doma, bi se našla.

Kakorkoli se odločimo, poskrbimo, da bo miza svečano okrašena. Običajni barvi sta rdeča in zlata z nekaj zelenega (na primer smrekove vejice kot dodatek pogrinjku), a ne bo nič narobe, če izberemo katerokoli barvo. Kombiniramo prt, serviete in krožnike, pod krožnike lahko namesto prta damo svečane pogrinjke ali srebrn ali zlat pladenj pod krožnik. Poskrbimo, da bodo kozarci za penino opolnoči na hitro dosegljivem mestu, da jih ne bomo panično iskali zadnjo minuto starega leta. Seveda ne bo odveč dogovor, kdo bo penino odprl, sploh če bo družba nekoliko večja.

Ob vinu še voda

Za mnoge je bilo stresno že predbožično obdobje, saj se ob tem prazniku zberejo številne družine in je hrani namenjena velika pozornost. In potem je treba to ponoviti teden dni kasneje. Večinoma v nekoliko drugačni obliki, a kljub temu. Treba je vedeti, kaj bo na mizi, kdo bo kaj pripravil, pred tem tudi priskrbel. Izračunati moramo, koliko pijače bo potrebne in kakšne vse, ne pozabimo na nekaj vrčev za vodo (v katero lahko dodamo rezine limone in pomaranče), saj ob več kozarcih vina ne bo odveč spiti tudi kak kozarec vode, da bo naslednji dan lažje prenesti. Če pri otrocih običajno pazimo, da ne pijejo preveč sladkanih ali gaziranih pijač, lahko na silvestrovo morda zamižimo na eno oko in jim privoščimo sladke in gazirane pijače, če si jih seveda želijo.

S penino nazdravimo novemu letu, prav pa pride tudi kak slan prigrizek. Foto: Profimedia

Profimedia

Večji in težji zalogaj pa je hrana. Ni odveč začeti načrtovanje glede na uro, ob kateri se bo družina ali družba zbrala. Če se zabava začne že pozno popoldan, bo potrebne več hrane in drugačne, kot če se zberemo v času večerje. Če se družba običajno zadrži krepko čez polnoč, ne pozabimo na kislo juho ali obaro. Krepčanje na žlico nam bo dobro delo pred spanjem, veseljaki, ki hodijo spat v jutranjih urah, bodo to z veseljem potrdili.

Tradicija veleva

Kot pri nekaterih drugih praznikih (božič, velika noč) se tudi pri silvestrovanju oklepamo tradicije. Sicer nekoliko manj kot pri omenjenih krščanskih praznikih, saj ni božiča brez purana (ali vsaj gosi) in velike noči ne brez šunke, pirhov in potice, a francoska solata in tatarski biftek (no, približek pravemu) redko manjkata. Tradicija veleva le, da na silvestrovo na mizi ne sme biti perutnine, dobrodošel je pa pujs (ker z rilcem rine naprej, medtem ko kura s tacami brca nazaj, zato je dobrodošla prvi dan novega leta, da vse slabo zbrca nazaj). A je na prvi dan novega leta perutnina bolj redko na naših krožnikih, sarma je zelo zakoreninjena tudi v naših krajih (verjetno zato, ker C-vitamin iz kislega zelja blagodejno vpliva na posledice prekrokane noči). A med francosko solato, biftekom in jutranjo sarmo je možnosti za prijetno silvestrsko druženje ob hrani nešteto.

Fondi nas druži

Sirov, mesni in/ali čokoladni fondi so primerni za manjše družbe. Ob namakanju mesa v olje, kruha v topljen sir ali sadja v čokolado je veliko priložnosti za pogovor, gostiteljem pa priprava fondija ne pomeni prevelikega napora. Meso mariniramo že dan prej, omake so hitro pripravljene, kruha za sirov fondi prav tako hitro narežemo, sir je v lončeni posodi stopljen v 15 minutah, s čokoladnim je dela še manj. Prednost je tudi v tem, da se ob fondiju ne najemo do onemoglosti, kot se rado zgodi, če pripravimo klasično večerjo s prilogami in solatami in s sladico na koncu (kaj šele, če prej postrežemo še predjed in/ali juho). Pa vendar nas kar precej še naprej prisega na bolj obloženo mizo kot le s fondiji.

Profimedia

V dvoje je lepše

Če si želimo prihraniti čas, so blini (majhne ajdove palačinke) zelo uporabni za prigrizek ali hladno predjed. Kupimo lahko že narejene, lahko pa jih (tudi dan pred praznikom) naredimo sami, saj je priprava hitra in preprosta. Lahko kupimo tudi že gotove skodelice ali čolničke iz krhkega testa in jih napolnimo z različnimi nadevi ter okrasimo.

Z malo iznajdljivosti sta tudi solata ali narezek lahko videti mamljiva. Foto: Profimedia

Profimedia

Tudi domiselno zložen narezek ne bo kvaril svečanega vzdušja, lahko pa se malo poigramo in s pršutom ali panceto ovijemo suhe marelice in slive ter jih nekaj minut grejemo v pečici, toliko da sadje vpije nekoliko maščobe. Postrežemo hladno, kar pomeni, da tudi to lahko naredimo dan prej ali vsaj dopoldan, preden se družba zbere. Kaj in kako bomo ponudili, je odvisno tudi od tega, ali bomo jedi pripravljali sami ali nam bo kdo pomagal. Če bomo to počeli v dvoje, bo občutek še lepši in lahko si privoščimo tudi pripravo bolj zahtevnega menija. Skupaj preživeti čas za štedilnikom je prav tako dragocen kot čas ob mizi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta