Na eni od kranjskih osnovnih šol uredili zeleno streho

STA
04.10.2020 03:10

Osnovna šola Staneta Žagarja v Kranju je v okviru projekta urbanističnega studia Prostorož dobila zeleno streho. Pilotno ozelenitev so v Kranju predstavili v začetku tedna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
OŠ Staneta Žagarja

Neprofitni studio Prostorož je lani iskal občino, v kateri bi v okviru projekta, ki ga sofinancirata Eko sklad in ministrstvo za okolje in prostor (z denarjem sklada za podnebne spremembe), ozelenili streho že obstoječega javnega objekta. Kot je povedala arhitektka in soustanoviteljica Alenka Korenjak, so zelene strehe v porastu, zlasti pri gradnji novih stavb. Že tri občine v Sloveniji imajo v občinskih prostorskih načrtih zapisano tudi, da morajo biti vse ravne strehe z več kot 400 kvadratnimi metri površine ozelenjene; ozelenjenih je tudi vse več zasebnih novogradenj.

"S tem projektom kažemo, da je tudi že obstoječe stavbe mogoče ozeleniti," je poudarila Korenjakova. Izničiti skušajo predsodke, da so zelene strehe nepotreben strošek, ki povečuje vlago v objektih. Izpostavlja tudi okoljske in psihološke prednostih zelenih streh. Na območju kranjske mestne občine, ki je bila med 16 prijavljenimi občinami izbrana za sodelovanje v projektu, so evidentirali 1280 stavb, katerih streho bi lahko ozelenili, kar pomeni kar 44 hektarjev površin. Za pilotni projekt so izbrali Osnovno šolo Staneta Žagarja. V okviru investicije v vrednosti 70 tisoč evrov so prenovili 360 kvadratnih metrov strehe in z različnim zelenjem zasadili 250 kvadratnih metrov. Od tega je 150 kvadratnih metrov ekstenzivnih zasaditev, 70 kvadratnih metrov trajnic in zelišč ter 30 kvadratnih metrov korit z užitnimi rastlinami. Preostali prostor je namenjen učilnicama na prostem, ki sta opremljeni z mizami in klopmi.

Streha je statično dovolj trdna, da sta lahko na njej hkrati dva razreda učencev. Željo po poučevanju v zunanjih učilnicah so med drugim izrazili učitelji matematike, tehnike in gospodinjstva. Varuhi zelene strehe bodo sedmošolci, zanjo bodo skrbeli do odhoda iz osnovne šole, potem bodo skrbništvo predali novi generaciji.

Ravnateljica šole Fani Bevk je napovedala, da bodo zeleno streho s pridom uporabljali. Že vrsto let se namreč soočajo z veliko prostorsko stisko. V času covida-19 pa sta novi učilnici na svežem zraku še posebno dobrodošli. Izkoristili ju bodo lahko tudi med odmori in v prostem času ali ob čakanju na pouk. Kot je izpostavila Korenjakova, imajo zelene strehe veliko pozitivnih učinkov na uporabnike pa tudi na stavbo - v njej se porabi manj energije za ogrevanje in hlajenje. Zelena streha zadrži 80 odstotkov padavin in tako med nalivi ni preobremenitev kanalizacijskega sistema.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta