zadnje objavljene

pogledi

več
Janis Varufakis, nekdanji grški finančni minister in profesor ekonomije na Univerzi v Atenah, Project Syndicate

mnenje

več

V NEDELJO

Maslena plošča, kulinarična domislica na TikToku. In odgovor, ali je maslo res tako zelo škodljivo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenski zajtrk vsebuje maslo.
Profimedia

Zdi se, da se maslo vrača na naše jedilnike, čeprav je vrsto let veljalo za škodljivo živilo, ki so se mu mnogi izogibali v velikem loku. Toda zdaj na družbenih omrežjih postaja najnovejši prehrambni trend, predvsem zaradi vse večje priljubljenosti tako imenovanih maslenih plošč (butter board), nekakšne različice narezka. Masleno ploščo (uporabimo lahko kuhinjsko desko) pripravimo tako, da maslo najprej stepemo in z njim na debelo premažemo desko za rezanje. Nato ga obogatimo z različnimi dodatki - od sladkih do pikantnih, od peciva do koščkov mesa - in postrežemo s prilogo po izbiri, denimo s kruhom ali popečeno bageto.

Te maslene plošče so sicer izjemno okusne, toda maslo vsebuje ogromno nasičenih maščob, za katere vemo, da so lahko za zdravje zelo škodljive. V nadaljevanju preberite, kaj bi morali vedeti, preden se lotite priprave te maslene poslastice.

Na kruhu in v piškotih

Maslo je narejeno iz smetane, gostega mastnega sloja, ki se nabira na površini mleka. Čeprav je običajno pridobljeno iz kravjega mleka, ga je mogoče pripraviti tudi iz mleka drugih živali, denimo iz kozjega. Maslo je dolga leta veljalo za prepovedano živilo, saj je eden od najbogatejših virov nasičenih maščob. Vsebuje namreč kar 80 odstotkov maščob, od tega dve tretjini nasičenih, medtem ko drugih hranil v njem ni prav veliko. Uživanju velikih količin nasičenih maščob pa se je dobro izogibati, saj jih povezujejo z veliko zdravstvenimi težavami, vključno s srčno boleznijo, in s krajšo življenjsko dobo. Klinična testiranja so pokazala, da lahko nasičene maščobe negativno vplivajo na raven holesterola v krvi.

Maslena plošča ni za vsak okus. Je zgolj še ena od bolj ali manj posrečenih domislic z množico klikov.
Justine Doiron/TikTok

Zdi se, da maslo, če ga jemo denimo le namazanega na kruhu, ne vpliva zelo na razvoj bolezni srca. A raziskave, v okviru katerih so znanstveniki primerjali maslo in olivno olje (še en vir nasičenih maščob), so pokazale, da se človeku lahko zaradi masla zviša raven holesterola LDL oziroma slabega holesterola, ki je povezan z večjim tveganjem za bolezni srca.

Večina masla, ki ga pojemo v okviru svoje prehrane, je skritega v drugih živilih, denimo v piškotih in pecivu. Ta živila poleg masla vsebujejo tudi velike količine sladkorja, drugih hranil pa skorajda ni. Če jih pojemo veliko, se lahko poveča naše tveganje za srčne bolezni.

Maslena plošča, če si jo bomo v družbi prijateljev privoščili le tu in tam, ne bo slabo vplivala na naše zdravje. Toda če bomo to počeli pogosto in če bomo tedaj pojedli velike količine masla, utegne to vplivati na naše ravni holesterola in povečati tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni.

Dobro je tudi premisliti o tem, s katerimi dodatki bomo obogatili masleno ploščo. Določena živila, denimo predelane ali prekajene mesnine, prav tako vsebujejo nasičene maščobe, zato si jih lahko privoščimo le občasno.

Kaj pa margarina

Ker je maslo izredno kalorično in bogato z maščobami, bi marsikdo namesto njega kot osnovo za masleno ploščo raje uporabil kakšno njegovo alternativo. Prvi nadomestek, na katerega pomislijo mnogi, je margarina. Ta je po kemični sestavi zelo podobna maslu, vendar vsebuje manj maščob (od 40 do 70 odstotkov), zato velja za lažjo alternativo z dokaj podobnim okusom.

V preteklosti je bila posledica procesov, nujnih za strjevanje oziroma homogenizacijo margarine, tvorba transmaščob, ki so jih znanstveniki povezali s povečanim tveganjem za razvoj bolezni srca. Toda ti procesi so danes drugačni in margarine več ne vsebujejo transmaščob, zato utegnejo biti dobra izbira za ljudi, ki se izogibajo uživanju velikih količin maščob.

Prečiščeno maslo

Druga alternativa je uporaba gheeja, ki mu pravimo tudi prečiščeno maslo. Ghee je glavna sestavina indijske kuhinje in je prav tako pridobljen iz mleka. Maščoba je v njem precej bolj skoncentrirana, saj je večina vode iz njega izhlapela. To je tudi razlog, da nima enake kremaste strukture kot maslo.

Ghee iz mleka krav, ki so bile hranjene s travo, je enako bogato z nasičenimi maščobami kot običajno maslo. Vsebuje tudi naravno proizvedene transmaščobe, ki se razlikujejo od industrijsko proizvedenih, ki slabo vplivajo na naše zdravje. Ker pa ima ghee večjo kalorično vrednost kot maslo, morda ni najboljša izbira za masleno ploščo, zlasti če bi radi, da bi bila ta kar se da okusna.

Surovo maslo

Dobra alternativa za pripravo maslene plošče je lahko tudi surovo maslo, ki je narejeno iz fermentirane smetane, podobno kot jogurt, in ima zato specifičen okus. Toda doslej ni bila opravljena nobena raziskava, v okviru katere bi znanstveniki preučili, ali imajo probiotiki v surovem maslu enake koristne učinke za zdravje kot tisti v jogurtu in drugih fermentiranih živilih. Sicer pa surovo maslo vsebuje enako količino maščob in kalorij kot navadno maslo.

Maslo na splošno ne vpliva slabo na naše zdravje. A ker je izjemno kalorično in vsebuje veliko holesterola, ga ne bi smeli jesti prepogosto. Če boste tu in tam v družbi prijateljev pojedli kakšno masleno ploščo, najverjetneje ne boste ogrozili svojega zdravja, sklene Duane Mellor, predstojnik oddelka za prehrano Medicinske fakulteta Aston. 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?