Marko Simeunović, direktor Sportkluba: Ponosni smo, da bomo v naslednjih letih lahko prenašali tekme prve lige

Miha Dajčman
03.01.2021 07:00
"Ponosni smo, da imamo šolo za komentatorje, smo edini s tem programom. Vsi komentatorji, ki so se pojavili v zadnjih sedmih letih, so prišli iz naše šole, ki jo vodi Ivo Milovanović," pravi Marko Simeunović, direktor slovenske izpostave televizije Sportklub.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Simeunović: "Za nas so najbolj pomembne tekme slovenske lige." Foto: Igor Napast
Igor Napast

Nogometne navdušence v Sloveniji je presenetila vest, da bo prihodnja štiri leta tekme prve lige prenašala televizija Sportklub (SK), njene programe pa trenutno od večjih telekomunikacijskih operaterjev ponuja le Telemach, s katerim je medij s sedežem v Beogradu lastniško povezan. Lahko se torej zgodi, da bodo za oglede tekem prikrajšani številni. Ob tem bo Sportklub prenašal tudi ostale tekme pod okriljem prve lige - ženski nogomet, drugo ligo, pokalno tekmovanje, mladinske tekme in futsal tekme. Hkrati so v Sportklubu napovedali še nekaj novosti, zdi se, da jim je nova konkurenca, pred časom je v Sloveniji začel oddajati Arena Sport, dala dodaten zagon.

O novih vsebinah na Sportklubu smo se pogovarjali z direktorjem slovenske izpostave televizije Sportklub, nekdanjim odličnim vratarjem in reprezentantom Markom Simeunovićem. O težavah s pokritostjo njihovih kanalov po Sloveniji zaradi nesoglasij operaterjev ni želel govoriti, prav tako ne o financah, je pa poudaril, da so ponosni, da bodo v naslednjih letih lahko prenašali tekme prve lige: "Najnovejši in hkrati najpomembnejši nakup pravic so tekme slovenske lige. S sezono 2021/2022 so za štiri leta zakupljene vse pravice za slovenski nogomet. Nadaljujemo zgodbo podpore slovenskemu nogometu, že sedaj smo prenašali pokalne tekme in obračune druge lige, zdaj dodajamo še najvišjo raven. Ponosen sem, da bodo te tekme odslej pri nas."

Sami izobrazijo kader

Simeunović ne načrtuje večjih kadrovskih okrepitev med komentatorji, trenutno ekipo sestavlja okoli 35 komentatorjev in komentatork, ti med vikendi oddelajo tudi več kot 50 prenosov. "Kmalu po novem letu bomo začeli projekt Slovenski nogomet na Sportklubu. Nadgradnja zagotovo bo, ne moremo pa odkrivati tople vode. Imamo svoj stil, ki ga ljudje poznajo, strokovna plat pri nas ni sporna, nekaj sprememb bo potrebnih le še pri produkciji. Razmišljamo tudi o tedenskih in mesečnih pregledih dogajanja na slovenskih igriščih. Ampak to so za zdaj še ideje."

Pri SK se radi pohvalijo, da že nekaj let sami izobražujejo kader na področju športnega komentiranja. "Ponosni smo, da imamo šolo za komentatorje, smo edini s tem programom. Vsi komentatorji, ki so se pojavili v zadnjih sedmih letih, so prišli iz naše šole, ki jo vodi Ivo Milovanović. Zadolžen je, da pridobimo nove moči. Ko spustimo komentatorja v našo kabino, je že narejen komentator. Na začetku se ti s številnimi prenosi morda manj atraktivnih tekem pilijo, da so nato pripravljeni na najvišji nivo," pojasni 53-letni Mariborčan.

El clasico najbolj pritegne gledalce. Foto: EPA
Epa

Napisana hierarhija med komentatorji, kdo bo pokril najbolj atraktivne tekme, naj ne bi obstajala, pravi Simeunović, za organizacijo in razdelitev dela imajo zaposlenega: "Delo organizira človek, ki je za to usposobljen. To ni hec, ker je prenosov in kanalov res veliko. Je pa res, da lahko vsak komentator izrazi željo. Nekaj hierarhije seveda je, a vse poteka plansko, komentatorji vedo, katere lige bodo komentirali."

Prva liga v vrhu po gledanosti

Ob prihodu prve lige so med pomembnejšimi zakupi pravic tudi tekme bundeslige in pravice za dirke formule ena. SK bo še naslednja tri leta, kot je bilo do sedaj, prenašal tekme lige prvakov in evropske lige. Na SK bodo lahko košarkarski navdušenci spremljali tudi reprezentančne tekme Slovenije na evropskem in svetovnem prvenstvu ter v kvalifikacijah za olimpijske igre.

Po besedah Simeunovića so najbolj gledane tekme na njihovih programih obračuni v angleški premier ligi ter španski el clasico med Barcelono in Real Madridom, dobro so bile gledane tudi tekme slovenske nogometne reprezentance v ligi narodov. Pričakuje, da se bo od poletja v vrh po gledanosti povzpela slovenska prva liga.

Matic Burazer na terenu, ob igrišču, kjer pri delu uživa Foto: Osebni arhiv
Osebni Arhiv

Med mlajšimi, prodornejšimi komentatorji, vzgojenimi pri Sportklubu, je Matic Burazer. Mariborčan ni le komentator tekem, je tudi član uredništva spletnih vsebin slovenskega SK in leteči reporter na obračunih, ki jih SK dela v živo na terenu, športni novinarji pa ga poznamo tudi kot predstavnika za odnose z javnostmi pri Rokometnem klubu Maribor Branik. Prihoda prve lige na SK ne dojema kot dodatne obremenitve, ampak kot privilegij: "Seveda imamo vsi radi najbolj kvaliteten nogomet, ki ga recimo predstavlja angleška premier liga, toda slovenska prva liga pomeni dodatno odgovornost. Tisti, ki imamo v Sloveniji radi nogomet, jo najraje delamo in gledamo. Verjamem, da je med slovenskimi ljubitelji nogometa še vedno najbolj gledana prav prva liga."

Komentiral bi 15 tekem na mesec

Novi projekti prinašajo dodaten zagon ekipi, meni Matic Burazer: "Sploh v časih, ko je kar nekaj negotovosti, pa ne le zaradi konkurence, ampak tudi zaradi koronavirusa, je to pozitivno. Marca nismo vedeli, katere lige bodo šle normalno naprej, k sreči je nogomet dokaj normalno preživel. Delati najmočnejše lige je velik izziv, velik projekt. Ne gre le za prenose tekem, na spletni strani moramo zagotavljati poročila, pripraviti video material, promocijo, pognati moramo celotno kolesje, da ljudje prejmejo kvalitetne vsebine."

Vrhunski nogomet si zasluži vrhunske komentatorje. Foto: Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Da mu je komentiranje športnih prenosov pisano na kožo, je Burazer spoznal med sodelovanjem v akademiji Sportkluba za komentatorje: "Tam sem se izobrazil za ta poklic. Začeli smo vaditi na posnetkih, da smo pridobili sproščenost. Nato sledi kilometrina. Če delaš štiri nogometne tekme na teden, je nekaj povsem drugega, kot če delaš po eno tekmo na dva tedna. Zame je idealno število 15 tekem na mesec. Tako se lahko dobro pripraviš na vse, ni pa dosežen plafon, da bi šel sam sebi na živce, da gledalcem prodajaš ves čas iste fraze. V nogometu namreč komentatorji uporabljamo podobne besedne zveze. Pri nas na SK so komentatorji za nogomet res izdelani, imamo nadstandardne komentatorje, nekateri že dlje časa držijo visok nivo, ki ga vidiš tudi v tujini."

Kot komentator nogometni in športni svet spremlja na vsakem koraku: "Ne glede na to, katere tekme imaš napisane za konec tedna, spremljaš vse. Seveda pa se na svojo tekmo podrobno pripraviš, približno tri do štiri ure porabim za to, in mislim, da je več kot dovolj. Vadim izgovorjavo priimkov, kar lahko počnem med vožnjo v Ljubljano (studii so v Črnučah v Ljubljani, op. p.), takrat razmišljam tudi o posebnostih. Pomembno pa je izbrati prave informacije, ki jih med tekmo posreduješ gledalcu. Ni potrebno ponavljanje informacij, ki so dostopne vsem, ponuditi moraš nekaj več." Burazerja veseli, da bodo s sodelavci ob prihodu prve lige še več na terenu: "Najlepše delo je biti na terenu, ko si vpet v dogajanje v klubih."

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.