Lora Klinc o Kilometru nič: Mešanica joka in veselja, a jočem več

Miha Dajčman Miha Dajčman
16.08.2020 05:30

Lora Klinc, Hočanka in srčna izbranka Primoža Rogliča, bo pred francosko pentljo izdala knjigo z naslovom Kilometer nič, ki razkriva ozadje zmagoslavja najboljšega kolesarja na svetu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lepši del dirke
Profimedia

​Knjižni prvenec "ljubiteljske pisateljice" Lore Klinc je začel nastajati na lanski dirki po Španiji, ko je skupaj z domačimi, prijatelji in takrat dvomesečnim sinom Levom spremljala srdit boj svojega partnerja Primoža Rogliča za zmago na eni od največjih kolesarskih dirk na svetu. V živo je bila na prizorišču od devete etape naprej, dogajanje na dirki, kot ga je videla skozi svoje oči, je združila z medijskimi zapisi o tekmovanju in teorijami o cestnem kolesarstvu. Z namenom, da bi ljudem približala kolesarski svet, njegovo ozadje in del poti do uspeha priljubljenega Rogle. Navijaške pustolovščine iz sveta, obarvanega rdeče, polnega adrenalina in kolesarskega deja vuja, vam bo Lora Klinc približala iz prve vrste, vabijo na spletni strani kolesarja številka ena na svetovni jakostni lestvici.
Zgodbe Lore Klinc smo lahko že brali v Delovi prilogi Polet, na tragikomičen način je v kolumnah pisala o svojih iskrenih občutjih med spremljanjem največjih uspehov svojega partnerja. Z nekdanjo odbojkarico iz Hoč, katere prva športna ljubezen je danes smučarski tek, smo se pogovarjali pretekli vikend med dirko Tour de l'Ain, dva dni zatem je Roglič eno od generalk za veliki Tour de France tudi dobil.

Čustvena Lora

"Razmišljala sem, da bi pripravila priročnik za ljudi, ki spremljajo kolesarstvo. Da bi videli, da je to šport, ki ga moraš razumeti. Dirka po Španiji je ponudila vse, kar lahko kolesarstvo ponudi. V knjigi je na neki način zabavna teorija, postavljena v okvir dirke, ne govori le o Primožu, je pa tudi on del zgodbe, ker je glavni akter," o knjižnem prvencu razlaga Lora Klinc, ki je kot študentka živela v norveškem Bergnu, pod hribom, kjer je Roglič na svetovnem prvenstvu v vožnji na čas leta 2017 dosegel srebrno medaljo. Knjigo je izdala v samozaložbi, zapisi Hočanke razkrivajo obilico čustev, ki jih doživlja med dirko: "Čustev je veliko, ker takšna sem."

K okviru
Primozroglic.com
Lora Klinc: "Res ne vem, zakaj ima človek tako blazno željo, da se vlači po vzponih, sploh kadar ga čaka polna skleda hribovja popoldan ..."
Bobo

Primožu je všeč

Rogličevim delodajalcem je Lora predstavila idejo o knjigi, ali jim je bila všeč, ne ve, ker je zapisana v slovenščini in podrobnosti najverjetneje niso prebrali, so pa njeno izdajo odobrili. Primožu je všeč, pravi. Kolikokrat je sama prebrala knjigo, avtorica ne ve, v nekem trenutku je morala reči, da je to končna oblika, sicer bi lahko delo popravljala vseskozi, pravi: "Med branjem je bilo nekatere trenutke lepo podoživljati, predvsem iz dirke po Španiji. Težje je bilo s tistimi iz dirke po Italiji. Ampak vzponi in padci so del tega športa. Gre za zdravo mešanico joka in veselja, ampak jočem več."

Lora Klinc in Primož Roglič in njun Lev na dirki po Španiji
Uroš Gramc

Da kaj pametnega napišeš

Knjiga je nastajala kmalu po tem, ko sta Lora in Primož povila prvorojenca Leva. Vse skupaj ni bilo lahko, prizna: "Ja, uf, včasih sem bila res tečna, jezna, impulzivna, celo nesramna, da sem šla na živce sama sebi. Težko je, ampak sreča je bila, da je bil Primož letos veliko doma. Veliko mi je pomagal. Ko sem pisala, se je ukvarjal z otrokom. Priprava knjige na koncu zahteva veliko dela, treba je sedeti nekaj ur, da kaj pametnega napišeš. Ampak na koncu je nekako uspelo."
Če se letos v začetku leta ne bi zgodila pandemija, bi Lora in Lev najbrž Primoža spremljala na dirkah in z njim potovala, časa za knjigo bi tako bilo manj, čeprav je izid Klinčeva načrtovala za prvo polovico leta. "Najbrž knjiga ne bi nastala v tako kratkem času, če koronavirusa ne bi bilo," prizna Lora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta