Ločitve po slovensko: Ko ljubezen izpuhti, nastane drama

26.09.2021 06:00
Ne samo hollywoodski zvezdniki, ločitvene drame se znajo zelo dobro in pompozno iti tudi znani Slovenci. Kar nekaj umazanega perila je bilo že javno opranega.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milijonarska drama. Nekdanji minister Karl Erjavec se je znašel sredi ločitvenega viharja svoje hčerke Eve. Foto: Tit Košir
Tit Košir

Ko razmišljamo o razvpitih ločitvah, ki so polnile naslovnice rumenega tiska, večinoma pomislimo na tuje zvezdnike, plemiče in slavne športnike. A ljubezen je na zelo glasen način zapustila tudi marsikateri slovenski slavni par. Na sončni strani Alp prav dolge tradicije z javnim pranjem ločitvenega umazanega perila nimamo, a nekaj grenkih parov je svoje propadle zakone pokopalo z veliko pompa in zanimanja javnosti.

Tisti, ki ne marajo televizijskih limonad, so lahko zadnje mesece spremljali čisto pravo, katere glavna akterja sta Eva Erjavec, hči nekdanjega ministra Karla Erjavca, priljubljena uporabnica omrežja Instagram, ki sicer že dlje časa kot asistentka predava na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, in uspešni podjetnik Andrej Marčič. Dva atraktivna ločenca, kup denarja, blišč, mediji. Popolna hollywoodska dramaturgija. Razšla sta se le nekaj mesecev po tem, ko sta dobila otroka. Pojavile so se tudi govorice, da sta se Marčič in njegov nekdanji tast hudo sprla, ker naj bi bil Erjavec na Marčičevem stanovanju v središču Ljubljane, kjer je Eva živela z otrokom, zamenjal ključavnice. Erjavčeva naj bi od nekdanjega soproga zahtevala tudi ogromen del njegovega stvarnega premoženja ter 7000 evrov preživnine do otrokovega dopolnjenega 26. leta starosti. Kasneje smo prebrali, da naj bi med bivšima zakoncema prišlo do poravnave, vredne kar 1,6 milijona evrov. ​Mediji so izračunali, da bi moral njen bodoči bivši mož v naslednjih 26 letih Erjavčevi plačati več kot dva milijona evrov, a naj bi se dogovorili za manj. Marčič naj bi sicer imel v lasti več nepremičnin, jahte, zasebno letalo, vozni park z luksuznimi avtomobili Mercedes GLS in BMW, stanovanja in hiša na morju.

Ločitvena vojna zakoncev Blagne-Zaman

Najbolj znana slovenska ločitvena vojna ostaja tista med nekoč pravljično poročenima Heleno Blagne in Mitjo Zamanom. Nista skoparila s kritikami in očitki na račun drug drugega, na eno od ločitvenih obravnav je pevka prišla celo oblečena v stilu bogate vdove. Blagnetova je leta 2019 trdila, da sta si premoženje že ob ločitvi pred šestimi leti pravično razdelila. Nekdanji partner in oče njenega otroka pa je bil prepričan, da mu pripada še 150 tisočakov, zato je pevko in sina tožil. "Popolnoma nepravično bi bilo, da bi vse koristi ostale samo eni stranki, zato bi sodišče nekaj moralo prisoditi tudi njemu," je takrat za medije povedal Zamanov odvetnik Zoran Korenčan.

Helena Blagne je iz dolge in neprijetne ločitvene vojne z Mitjo Zamanom odšla kot zmagovalka. Foto: Osebni arhiv
Osebni arhiv

​Da je čas za ločitev, sta zakonca Blagne Zaman spoznala leta 2012. Podpisala sta sporazum o delitvi skupnega premoženja. Nato pa je Zaman terjal, da se podpisano razglasi za nično. Vendar sta tako okrožno kot višje sodišče sporazum potrdila. Da je tožnik vsa skupna leta živel na račun Blagnetove, je njena odvetnica prepričevala sodnico. Zaman pa, da je dokazljivo, da je v skupno gospodinjstvo vložil vsaj 470 tisočakov. Zaradi sporov s prvo ženo naj bi bil vse imetje vpisoval na Blagnetovo in da naj bi zaradi poslov v Bosni težko dokazoval svoje zaslužke in soudeležbo pri odplačevanju skupnih dolgov. Razpletlo se je Blagnetovi v prid.

Triinsedemdesetletni Zmago in 44-letna Monika Zupanc Jelinčič sta se ne prav prijateljsko razšla po 16 skupnih letih. Foto: Robert Balen
Robert Balen

Bivša zakonca Jelinčič žagata vilo

Prava telenovela se je odvijala tudi v zakonski drami poslanca in prvaka SNS Zmaga Jelinčiča, ki je medtem že ločen od Monike Zupanc Jelinčič. Zakonca, ki sta sicer navzven delovala kot zelo usklajen par, sta se razšla po 16 letih skupnega življenja. Na sodišču sta bila dolgo in umazano bitko, saj se je zapletlo pri delitvi premoženja. Kmalu se je pojavilo tudi vprašanje, kaj bo z več kot pol milijona vredno vilo na Obali, ki na papirju pripada Moniki. Parcela je bila po besedah Jelinčiča darilo, več kot 660 tisočakov pa naj bi bil vzel iz svojih prihrankov oziroma od prodaje zbirk in umetnin. Monika je ves čas vztrajala, da je bila parcela kupljena s skupnimi prihranki ter da ni bila mišljena kot darilo. Jelinčič je darilo v celoti zahteval nazaj, a mu sodišče pri tem ni ugodilo. Uradno ločena sta bila septembra 2020. Na portalu Primorska 24 so tik pred začetkom poletja poročali, da je šlo pri umazani ločitvi zakoncev Jelinčič za boj za 3,3 milijona evrov premoženja. Monika naj bi bila zahtevala še tri tisoč evrov mesečnih alimentov, vendar pa teh ni mogla pridobiti, ker je bilo odločeno, da bosta imela nad hčerkama skupno skrbništvo. Monika naj bi bila pri bivšem pustila svoj poročni prstan. Jelinčič je ob tem pojasnil: "Poročnega prstana ni nosila že tri ali štiri leta. Tudi ko je odšla, ga ni vzela. Našel sem ga vrženega v predalu."

Mirjam Poterbin o ločitvi od Saše Dončića ne govori rada, a je večkrat ponosno poudarila, da je Luko bolj ali manj vzgojila sama. Foto: Osebni arhiv
Osebni Arhiv

Najbolj znana samohranilka v NBA

Če bi njuna ločitev potekala danes, bi medijsko zagotovo bila bolj oblegana kot leta 2008. Tako sta se Saša Dončić in Mirjam Poterbin takrat lahko razšla brez velike drame, a sta čez leta, ko je njun sin Luka že bil velika košarkarska zvezda, zadevo nekajkrat pogrela. Mirjam o ločitvi praviloma ne govori, je pa dala vedeti, da Saša pri Lukovi vzgoji ni imel večje vloge, saj naj bi bila sina vzgajala bolj ali manj sama. "To je njena pravica, da pove, kar želi. Mislim pa, da imamo vsi svojo zgodbo. Vprašajte kakšno tretjo osebo, kako je bilo, jaz se na tak nivo ne bom spuščal," je vse, kar je o njenih besedah povedal bivši mož. Po ločitvi je skrbništvo nad Luko pripadlo Mirjam, ki je sina spremljala tudi ob selitvah v Španijo in ZDA.

Pika Božič in Dejan Kontrec sta bila zlat par na slovenski sceni. Danes sta srečna z drugimi. Foto: Aljoša Rebolj
Aljoša Rebolj

​Kontrec ostal zvest estradnicam

Zlati par na slovenski estradni sceni sta nekoč bila pevka Pika Božič in hokejist Dejan Kontrec. Njuna ločitev je leta 2012 dvignila manj prahu, kot bi kdo pričakoval, je pa on presenetil z izbiro nove partnerice. Ostal je zvest estradnicam in se zaljubil v nekdanjo misico, voditeljico in pevko Nino Osenar. Po ločitvi od Božičeve, s katero sta danes v prijateljskih odnosih in imata skupaj hčerko Liu in sina Taia, naj bi bil hrepenel po novi sorodni duši, saj je gledal, kako si je nekdanja žena s prvim možem Zavarovalnice Triglav Andrejem Slaparjem ustvarila novo družino in še v tretje postala mama. Osenarjeva je ravno v tistem času končala zvezo z novinarjem Juretom Aleksičem. Uživala je v svobodi, se ukvarjala z jogo, med enim in drugim položajem pa se očitno zaljubila v Kontreca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta