Ločitev: Zakonca Bill in Melinda Gates gresta po stopinjah Jeffa in MacKenzie Bezos

Gr.G.
04.05.2021 09:19
Bill in Melinda Gates sta po 27 letih zakona objavila ločitev in ob tem povedala, da ne verjameta več, da lahko skupaj živita kot par. Čeprav si postelje ne bosta več delila, bosta poslovno še sodelovala.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Kar sta leta 2019 storila Jeff Bezos in MacKenzie Bezos, čaka sedaj že drugi milijarderski par iz Seattla. Po 27 letih zakona se ločujeta zakonca Bill in Melinda Gates, ki sta odločitev objavila vsak na svojem twitter računu ter zapisala, da sta vzgojila tri neverjetne otroke in zgradila fundacijo, ki deluje po vsem svetu in želi ljudem omogočati zdravo in produktivno življenje. "Še naprej verjameva v to misijo in bova nadaljevala sodelovanje pri fundaciji, vendar ne verjameva več, da lahko skupaj rasteva kot par v naslednjem obdobju življenja," sta sporočila bogataša, ki prosita za zasebnost.

Danes 65-letni Bill in 56-letna Melinda sta se spoznala leta 1987, ko se je Melinda kot produktna vodja zaposlila pri Microsoftu, katerega soustanovitelj je Bill. Zahvaljujoč uspehu softverskega giganta je bil njegov soustanovitelj (Microsoft je Gates ustanovil skupaj s Paulom Allenom) nekoč tudi najbogatejši Zemljan. 

Reuters

Ko sta nekega večera skupaj večerjala v New Yorku, sta kmalu ugotovila, da sta si zelo naklonjena. Gates je za dokumentarec na Netflixu povedal, da sta obstajali le dve možnosti: ali se bova razšla ali poročila. Melinda, tako piše BBC, pa je uporabila metodo za in proti. Na list papirja je zapisala vse dobre in slabe strani morebitne poroke. Prevladale so pozitivne, zato sta leta 1994 na Havajih sklenila zakonsko zvezo. Slavje je potekalo na otoku Lanai, par pa naj bi bil najel vse helikopterje v okolici samo zato, da bi preprečila nepovabljenim gostom letenje nad prizoriščem. 

Reuters

Bill Gates je lani odstopil iz Microsoftovega upravnega odbora, da bi se lahko bolj posvečal svojim človekoljubnim dejavnostim. Že leta 2000 sta z zdaj kmalu bivšo soprogo ustanovila Fundacijo Billa in Melinde Gates, ki se osredotoča predvsem na javno zdravje, izobraževanje in podnebne spremembe. Reuters poroča, da je med pandemijo covida-19 fundacija namenila pobudam za raziskave cepiva približno 1,75 milijarde dolarjev, leta 2019 pa je imela neto premoženje v višini več kot 43 milijard dolarjev. Bill in Melinda sta med letoma 1994 in 2018 v fundacijo vložila več kot 36 milijard lastnih sredstev. "Z Billom sva enakovredna partnerja," je v intervjuju za Associated Press leta 2019 izpostavila Melinda. "Moški in ženske bi morali biti pri delu enakovredni." Izpostavila je še, da je skupno delo pri fundaciji izboljšalo njun zakon.

Skupaj z vlagateljem Warrenom Buffettom je tudi Bill Gates podpornik pobude Giving Pledge, ki milijarderje poziva, naj se zavežejo, da bodo večino svojega bogastva darovali v dobre namene. Po poročanju revije Forbes je Bill Gates trenutno četrti najbogatejši človek na svetu, njegovo premoženje ocenjujejo na 124 milijard dolarjev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta