Ljudsko verovanje: Oblecite nekaj rdečega

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
23.12.2018 03:44

Okrogle sladice prinašajo srečo in bogastvo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Če ste pozabili, kaj morate v prazničnem času početi in česa ne, bom povzel po ljudskem verovanju in tistem, čemur so pravoverni rekli praznoverje. Če v silvestrski noči vidite zvezdni utrinek, se takoj spomnite neke želje, in se bo zgodilo. Za silvestrovo je treba s hrupom odganjati zle duhove, vendar se ne sme nič razbiti, ker je to slab znak za novo leto, v katerem bi nam lahko marsikaj padlo iz rok in se razletelo. Zadnjega decembra in prvega januarja ne smete jokati, poleg tega mora biti 31. decembra hladilnik poln jedače in pijače, tedaj bo vse leto dovolj vsega. V vseh denarnicah v hiši mora biti na prehodu iz zadnjega decembra v prvi januar vsaj nekaj denarja, največ v tisti, ki jo najpogosteje koristite. Do 31. decembra poplačajte vse dolgove, ki jih imate, če leto začnete z dolgovi, bo denarja primanjkovalo vse dni. Do konca leta plačajte vse račune, sicer jih bo vse leto prihajalo še več.
Jelka je simbol dolgega lepega življenja in tega njenega sporočila se ne smete braniti. Vse slabo ostane v starem letu, če imamo zadnji večer oblečeno kaj rdečega. Rdeča nit, ki jo imamo pri sebi, odvrača uroke in nesrečo, najbolje jo je imeti kot zapestnico okoli roke. Rdeči sukanec ali volna, privezana na otroški postelji, tudi preganjata uroke in prikličeta božjo milost. Če vam v praznikih (in tudi sicer) prijatelj podari nož, mu dajte kovanec, sicer se bo prijateljstvo prekinilo. Ko ste na obisku, popijte vso pijačo, s katero so vam postregli, ker se bodo gostitelji med seboj prepirali, če tega ne storite.
Velja tudi, da se 31. decembra se ne smete odpraviti na potovanje.
Če na decembrski dan, ko se poročite, sneži, bo ljubezen dolgo trajala. Če znate prisluhniti božičnemu večeru, boste izvedeli, kakšno bo leto, ki prihaja. Če pripravljate za praznično kosilo ali večerjo meso, kar sicer ni najboljša odločitev, naj bo meso živali brez kril, ker bo sicer blagostanje s krili odletelo iz hiše. Za silvestrovo na mizi ne bi smeli manjkati leča, ki spominja na zlatnike, in sarma, ker kuhani zeleni listi zelja spominjajo na zložen denar. Tudi okrogle sladice prinašajo srečo in bogastvo. Če ste za darilo dobili rokovnik za prihajajoče leto, vpišite nekaj besed k vsaj dvema datumoma, ker boste tako vplivali na to, da boste imeli v prihajajočem letu delo. Prvega januarja oblecite nekaj novega, nekaj starega in nekaj izposojenega, za srečo v ljubezni je treba nositi nekaj rdečega. Pogostiti ljudi, ki pridejo, je dobro, tistega, kar ostane na praznovanju silvestrovega, ne bi smeli deliti. Bolj kot na tiste, ki dajo, odnašanje hrane slabo vpliva na tiste, ki so vzeli. Pranje perila je treba prestaviti na dneve po prvem januarju, na prehodu iz enega v drugo leto je to opravilo neprimerno, ker lahko slabo vpliva na zdravje ljudi.
Prvi dan v letu ne smemo nič delati in nič odnašati od hiše, niti smeti (če že, jih pred hišo vsipajte k drevju, da bo bolje rodilo). Če prvega januarja piha južni veter, je to napoved dobrega in bogatega leta, veselo in lepo bo tudi, če prvega sije sonce. Če piha severnik, bo leto hladno s slabim vremenom, vzhodni veter napoveduje pomanjkanje in nevoljo. Vetru je v vsakem primeru treba odpreti okno ali vrata hiše ali stanovanja, da lahko vstopi v dom in prinese srečo. Za dobro zdravje je treba na novega leta dan pojesti sadni kruh. Prvega januarja ne smete posoditi denarja in tudi izposoditi si ga ne smete. Tisti, ki ste rojeni prvega januarja, veljate za otroke sreče. No, tisti, ki ste rojeni od 2. januarja do 31. decembra, tudi.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta