Lesena prižnica iz 19. stoletja

NR
16.08.2020 04:00

Gočani obnovili romarsko cerkev Marije Snežne nad vasjo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cerkev, vredna ogleda

Na Vipavskem so obnovili manjšo romarsko cerkev Marije Snežne nad Gočami. Na cerkvi iz 17. stoletja so prenovili fasado in obnovili streho, dobila je nova okna in notranjo barvo. Za obnovo, vredno okrog 100 tisoč evrov, je poskrbela domača župnija Goče ob pomoči ministrstva za kulturo in vipavske občine.
Obnovo cerkve, ki je kakšnih 20 minut hoda oddaljena od vasi Goče, so pred tremi leti prijavili na razpis ministrstva za kulturo, vendar na njem niso uspeli. V dogovoru z novogoriško enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki tudi nadzoruje prenovo, so se lani znova prijavili in zanjo dobili 23.000 evrov. Okrog 35 tisočakov jim je obljubila Občina Vipava, preostanek pa bodo morali zbrati v župniji, je povedal član župnijskega gospodarskega sveta in koordinator obnove Božo Fajdiga. Krajani Goč, Lož in Manč so v prenovo vložili precej prostovoljnih delovnih ur in pridobili tudi nekaj donacij domačih podjetnikov.
Pravilno orientirana romarska cerkev stoji na hribu Obelunec, ki se dviguje nad Gočami. Zgrajena je bila najverjetneje v prvi polovici 17. stoletja, po nekaterih domnevah že okoli leta 1611. Ta letnica je vklesana v kamnitem kropilniku v notranjosti cerkve, ki jo danes med drugim krasijo lesena prižnica iz 19. stoletja, delno kamniti stebrni oltar z letnico 1926, slike goriškega slikarja Clementeja Del Nerija in leseni kip Marije Snežne slikarja Toneta Kralja. V 40. letih 19. stoletja je bila stavba predelana. Do obzidanega prostora s cerkvijo vodi stopnišče, vrh katerega je portal s stolpoma, zaključenima z obeliskoma. Zid okoli cerkve so obnovili pred dvema letoma.
Ob sodelovanju domačega župnika Ivana Furlana so doslej poskrbeli za prenovo župnijske cerkve sv. Andreja na Gočah, kapele božjega groba na domačem pokopališču in domačega župnišča. Za prenovo župnijske cerkve sv. Andreja so lani prejeli državno priznanje za uspešno in kakovostno izvedeno prenovo kulturne dediščine v letu 2018. (sta)

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta