Legendarna Tom in Jerry: Ta miš pleše, ko je maček doma

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
26.01.2020 05:00

Pred 80 leti sta maček Tom in mišek Jerry, risana junaka, ki sta ju ustvarila William Hanna in Joseph Barbera, začela povsem novo poglavje v svetu risank. Hanna in Barbera sta ustvarila 114 epizod, potem so serijo nadaljevali drugi umetniki, a uspehov, ki jih je dosegla izvirna oblika, niso ponovili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Kadar mačke ni doma, miši plešejo, pravi slovenski pregovor. Ta miš pa najraje pleše ravno takrat, ko je tudi maček doma. Ne samo, da ne beži pred njim, ampak ga celo neprestano izziva, tako da se potem začne huronsko divjanje po hiši in naokoli. Dirka se običajno konča neodločeno in na koncu skleneta celo prijateljstvo. Ki pa traja le do naslednje epizode.
To sta seveda Tom in Jerry, maček in miš v nenehnem prijateljsko-sovražnem odnosu, junaka kultne risane serije, ki - vsem kritikam o nasilni vsebini navkljub - še vedno navdušuje vse generacije. Že 80 let.

Konflikt, pregon in akcija

A njuni začetki so bili vse prej kot enostavni. Bilo je junija 1937, ko je Josephu Barberi, na novo zaposlenemu animatorju in scenaristu v studiu Metro Goldwin Meyer (MGM), takrat največjem v Hollywoodu, prišlo na uho, da studio pospešeno išče nove risane junake, ki bi popravili finančni izkupiček po nekaj ne pretirano uspešnih serijah. Moči je združil z animatorjem in režiserjem Williamom Hanno, začela sta razmišljati o seriji z dvema enakovrednima junakoma, ki sta si neprestano v laseh. "Vedela sva, da potrebujeva dva lika. Zdelo se nama je tudi, da so potrebni konflikt, pregon in akcija," se je pozneje v nekem intervjuju spominjal Barbera. Prva ideja sta bila lisica in pes, šele potem sta se domislila mačka in miši. "Mačka, ki lovi miš, se nama je zdela dober, zelo osnoven koncept."

Legendarnih 114

Hanna in Barbera sta Tomu in Jerryju posvetila naslednjih 18 let. V tem času sta ustvarila 114 risank, ki danes veljajo za legendarne, pobrala šest oskarjev in dobila še sedem nominacij, dobila sta tudi osem nagrad Emmy. Za vsako risanko sta porabila približno šest tednov, na voljo sta imela proračun v višini 50 tisoč dolarjev. Nista delala po napisanem scenariju, temveč sta si zgodbo in zaplete izmišljala sproti, ko sta risala prizore.

Dirka se običajno konča neodločeno in na koncu skleneta celo prijateljstvo.

Novodobna Tom in Jerry se nista prijela

Leta 1975 sta se Tom in Jerry vrnila v naročje "svojih staršev", Hanne in Barbere, a leta so naredila svoje. Pa se maček in mišek nista postarala, nasprotno, zaradi novih zakonov o omejevanju nasilja v otroških oddajah sta morala postati bolj otročja. Do leta 1977 sta Hanna in Barbera ustvarila še 48 sedemminutnih risank, v katerih pa sta Tom in Jerry nenasilna tovariša, ki se skupaj odpravljata na različne pustolovščine. Ameriški otroci so ju spremljali ob sobotah zjutraj, vendar se ta novodobna Tom in Jerry nikoli nista prav prijela, enako je veljalo za produkcije, nastale v letih 1980-82.
Hanna in Barbera sta še enkrat poskusila v začetku devetdesetih let. Ustvarila sta serijo Tom and Jerry Kids, v kateri sta maček in mišek mladička. Toma in Jerryja so ustvarjali še v 21. stoletju, po letu 2006 so v produkciji Warner Bros Animation posneli 13 polurnih epizod. A nobena od teh produkcij - Tom in Jerry sta se pojavljala tudi v 14 filmih, v stripih, knjigah, video igricah, na Japonskem celo v glasbeni drami - nikakor ni dosegla priljubljenosti originalnih 114 epizod, posnetih v štiridesetih in petdesetih letih prejšnjega stoletja, ki jih je v uvodni špici naznanjalo rjovenje MGM-ovega leva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta