Kupujte cvetje, ne toaletnega papirja

AS, STA
29.03.2020 05:05

Na Nizozemskem, v deželi tulipanov, morajo zaradi upada povpraševanja vsak dan uničiti na milijone teh čudovitih spomladanski cvetlic.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dan tulipana na amsterdamskem trgu Dam 18. januarja letos
Profimedia

Tulipani so tudi na naših vrtovih in gredicah sramežljivo pokukali iz zemlje, ampak zacveteli še ne bodo kmalu, mraz tega tedna jih je opomnil, da ne smejo prehitevati časa. Drugače je na Nizozemskem, v tamkajšnjih rastlinjakih je sezona tulipanov v razcvetu oziroma naj bi bila. Te dni morajo pridelovalci vsak dan uničiti na milijone teh čudovitih cvetlic, saj se je zaradi pandemije novega koronavirusa povpraševanje na trgu drastično zmanjšalo.
Na največji tržnici cvetja na svetu na uničenje čakajo gore tulipanov, vrtnic, krizantem in drugega cvetja. "Nič drugega nam ne preostane, kot da presežke cvetja uničimo," je dejal Michel van Schie, predstavnik nizozemskega združenja cvetličarjev Royal FloraHolland. "Nizozemska borza cvetja obstaja več kot 100 let in še nikoli nismo bili v takšni krizi," je dodal.
Kot dodajajo v Royal FloraHolland, bodo morali zaradi pandemije uničiti med 70 in 80 odstotki letne pridelave cvetja. To je hud udarec za državo, za katero je tulipan eden od nacionalnih simbolov, kakršni so denimo klompe (holandske lesene cokle), vetrni mlini in tradicionalni sir.

Morje tulipanov
Reuters

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta