Cvet, ki je skoraj zrušil imperij

Marjan Bauer
13.04.2018 08:27

Kaj skupnega imajo avstrijski ambasador v Istanbulu, hudič, ki ima mlade, pijani mornar, lačen čebule, pohlepneži z borze in en sam tulipan, tako čudovit v svoji preprostosti?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Samozavest barv

Nekega dne leta 1554 so avstrijskemu veleposlaniku v turškem Istanbulu pokazali cvet, ki ga še nikoli ni videl. Razkošni cvet tulipana. V diplomatsko pisanje in čenče za na Dunaj je mož priložil tudi nekoliko tulipanovih čebulic, ki so jih potem posadili na cesarski vrt. Legenda, ki živi in cvete še danes, je bila rojena. Ko je glavni dvorni vrtnar pol stoletja kasneje, leta 1602, sprejel mikavno ponudbo za upravnika Leidenske univerze na Nizozemskem, je s seboj vzel tudi nekaj čebulic. Cvetlična zadeva je dobila pospešek, že po dveh desetletjih bivanja na Nizozemskem, ki je bila svetovna pomorska in trgovska velesila, se je čarobni tulipanov cvet znašel v vrhu trgovanja države, ki se je po gospodarski moči kosala z Veliko Britanijo in Francijo.

Povrhu še srebrna čaša

Leta 1624 je ena sama čebulica sorte Semper augustus (vedno vzvišeni) v Amsterdamu menjala lastnika za 1000 guldnov, kar je bilo dovolj za nakup kočije in konja, ki jo je vlekel. V najbolj vročičnem letu 1635 je kupec zelo redke čebulice moral zanjo dati nezaslišano protivrednost: dve toni pšenice, štiri vozove sena, štiri pitane vole, osem pitanih prašičev, dvanajst ovac, dva soda vina, štiri sode piva, dva soda masla, 450 kilogramov sira, izrezbarjeno zakonsko posteljo s posteljnino, novo moško obleko in s srebrno čašo.

Še pomnite bitcoin v decembru 2017

Absurd je bil seveda, da večini kupcev niti v sanjah ni padlo na misel, da bi dragocene čebulice posadili. Tisto, kar naj bi cvetelo kot tulipan, je bilo denar, blago, trgovalo se je po pradavnem načelu: kupi poceni, prodaj drago. V začetku letu 1637 je vrednost najbolj razvpitih čebulic zrasla na današnjih 75 tisoč dolarjev za eno. Ob vsak dan bolj navpičnih cenah je bila dilema "prodati ali še obdržati" zelo težka. Spomnite se samo vrednosti bitcoina v decembru 2017. Legenda pripoveduje, da je bogataš prodal ogromno posest za eno samo čebulico, druga govori o pijanem mornarju, ki je v gostilni olupil dragoceno birtovo čebulico, jo narezal in pojedel v prepričanju, da je čebula. V zaporu je ždel pol leta, očitno čebula ni bila zelo dragocena.
Norost ni bila dolgega veka. Državo je kar kmalu zaskrbelo, kam vse to vodi. Nekoliko največjih in dobro obveščenih igralcev, ki so pognali to spiralo, se je odločilo sestopiti, vse prodati in pobrati cekine. Vrednost izjemne čebulice je padla na dolar ali manj. Vmes je izbruhnila še kuga. Balon je počil, nekateri pravijo, da je bil prvi v zgodovini, zanesljivo je bil najlepši. Kaj je bolj čudovitega kot tulipanov cvet.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta