Kulinarično doživetje, kjer so tudi ocvirki za vegatarijance in vegane

Zora Štok Zora Štok
24.03.2019 03:40

Haloze so dežela prijaznih in iskrenih ljudi, ki se vse bolj trudijo pokazati, da so njihovi odmaknjeni griču vredni ogleda. Vabijo na kulinarična doživetja po starodavnem reku: Dokler je v kleti kaj vina in v kibli kaj mesa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Haloška gibanica
Visit Haloze

Kulinarične Haloze. Jedi, ki temeljijo na tradiciji, a so svetovljanske, sodobne, primerne za različne prehranjevalne navade. Še svojo slovito ocvirkovko, ponekod drugod imenovano tudi postržnjača, so priredili za vegetarijance in celo vegane. Na haloškem kocu se gostinci trudijo svojo kulinariko postaviti na čim višjo raven, ob tem pa izrabiti prednosti, ki jih ima dežela tisočerih gričev, kot so poimenovali Haloze za potrebe turistične promocije. In te prednosti so v sodobnem svetu izjemno cenjene: zdrava, ekološka, sonaravno pridelana živila na haloških kmetijah.

Jagenjček, skutni štrukelj, repa in korenje
Zora Štok

Šesthodni haloški meni

​Kulinarične Haloze je blagovna znamka, ki združuje šest gostincev: gostišča Pod Goro, Majolka in Špajza, gostilni Svenšek, turistično kmetijo Pungračič in gostilno Ribič. Že lani jeseni so v omenjenih lokalih ponujali šesthodni haloški meni, potem pa so s haloškimi večeri nadaljevali promocijo tudi zunaj Haloz. Tudi v Ljubljani, kjer je gostovanje vrhunske haloške kulinarike potekalo v prestižni restavraciji JB. Svojo kuhinjo je haloškim kuharjem velikodušno prepustil Janez Bratovž, eden najbolj prepoznavnih slovenskih chefov.

Gibanica iz domačih, haloških sestavin
Zora Štok

Sladoled iz nešpelj

Tudi za ljubitelje rib se v Halozah kaj najde. Ne sicer toliko kot v krajih ob gorskih potokih in velikih rekah, pa vendar. Haloška postrv, ki plava v krajinskem parku Šturmovci, je pravšnja tudi za dimljenje. In takšna se je znašla na krožniku v restavraciji JB. Položena na sotiran krompir (haloški) in prelita z jajčno omako je pomenila pravšnjo, lahkotno pripravo na glavno jed.
Na krožniku ni bil pujs, kot bi morda kdo najprej pomislil ob omembi Haloz. Bil je jagenjček, ovit v mreno, lepo zapečen, svež, sočen. Spremljava sirov štrukelj, na njem pa hrustljavi ocvirki. Kos repe zraven, rezina zelene, korenje in drobno sesekljan regrat. Vse z obronkov gričevnatih Haloz.

Kopun na ajdovi kaši z laski iz zelja, kot so jo haloški kuharji pripravili v restavraciji JB v Ljubljani. Tradicija in sodobni trendi z roko v roki
Zora Štok

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta