Kronični bolnik je vsak četrti Slovenec

NR
01.11.2020 03:00

Bolečina, predvsem kronična, je velik zdravstveni in družbeni problem na svetovni ravni. V razvitem svetu kronično bolečino opisuje približno 20 odstotkov ljudi. V Sloveniji zaradi kronične bolečine trpi 22 odstotkov prebivalstva med 18. in 75. letom, kar pomeni, da prizadene enega od štirih odraslih Slovencev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Canstockphoto

Povprečna starost ljudi s kronično bolečino je 49 let, zanjo pa povprečno trpijo kar 4,8 leta. Močna kronična bolečina (jakost osem do deset na lestvici od nič do deset) se v Sloveniji pojavlja v enajstih odstotkih, kar nas uvršča na drugo mesto med trinajstimi evropskimi državami.

"Tudi zdravstvena nega prepoznava problem nelajšane bolečine. Kljub dokazom, da je bolečina škodljiva, opaznemu napredku na tem področju, številnim analgetikom in drugim protibolečinskim učinkovinam, ki so na voljo, ter različnim pripomočkom, ki bolniku omogočajo, da si sam pomaga ob pojavu bolečine, iz vsakdanje prakse vemo, da še vedno veliko bolnikov ni deležnih primerne protibolečinske obravnave ter jih veliko trpi nesprejemljive bolečine. Trenutno je ocena in obravnava bolečine v slovenskem prostoru odvisna od posamezne zdravstvene ustanove," meni Vesna Svilenković, vodja Delovne skupine za bolečino pri Sekciji medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v anesteziologiji, intenzivni terapiji in transfuziologiji, ki deluje v okviru Zbornice - Zveze (Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije).

Vzroke za tako stanje je mogoče iskati tako na strani zdravstvenih delavcev kot bolnikov, še ocenjuje Svilenkovićeva, saj pogosto do problema nelajšane bolečine prihaja zaradi neozaveščenosti, neinformiranosti in pomanjkljivega znanja. Mednarodno združenje za proučevanje bolečine je zato leto 2020 razglasilo za mednarodno leto preventive bolečine, katerega osrednja tema sta spodbujanje raziskav ter ozaveščanje zdravstvenih delavcev v kliničnih okoljih in bolnikov o pomenu obvladovanja bolečine.

Pri preprečevanju bolečine je to pomembno lajšati takoj, ko se pojavi, zato Svilenkovićeva bolnikom svetuje, naj poročajo o bolečini, dokler je ta še znosna, saj jo je takrat še mogoče nadzorovati. Strokovna sekcija je z namenom ozaveščanja o učinkovitem obvladovanju bolečine predstavila akcijo, namenjeno zdravstvenim delavcem in bolnikom. Zapomnite si besedo POLH, ki predstavlja štiri korake za obvladovanje in učinkovito lajšanje bolečine (Prepoznaj-Oceni-Lajšaj-Hitro) in ne trpite zaradi bolečine po nepotrebnem. Za več informacij se lahko zdravstveni delavci in bolniki obrnejo na bolecina@zbornica-zveza.si.

Strokovna sekcija pri Zbornici - Zvezi je pripravila dokument Strategija in aktivnosti razvoja zdravstvene nege za obvladovanje akutne in kronične bolečine 2020-2030. Njen namen je povezovanje vseh deležnikov, ki so pomembni pri obvladovanju akutne in kronične bolečine, oblikovanje smernic za obravnavo ter izvajanje izobraževanj in kakovostne zdravstvene nege, ki upošteva načela kakovosti obravnave bolnika z bolečino, kot so varnost, pravočasnost, učinkovitost, enakost, avtonomija in osredotočenost na bolnika.

"Strategija opredeljuje bolečino kot pomemben omejevalni dejavnik kakovosti življenja. Ker se zavedamo, da je bolečina težava celotne družbe, potrebuje odgovorno obravnavo na več segmentih. Obravnava kronične bolečine je zahtevna, potrebna je usklajena obravnava več specialistov in načinov zdravljenja, pomembna je celostna obravnava," pojasnjuje Vesna Svilenković in dodaja, da je treba sprejeti standard, da postane bolečina peti vitalni znak. To pomeni, da je obravnavana enako kot ostali vitalni znaki pri vseh bolnikih, ki vstopajo v zdravstveni sistem, ne glede na raven obravnave. (nr)

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta