Konoplja v medicinske namene: posel, vreden več milijard evrov

nr
13.10.2019 03:55

V Urugvaju prispevajo k razcvetu svetovnega trga za uporabo konoplje v medicinske namene.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V belem, sterilno čistem laboratoriju na obrobju urugvajskega glavnega mesta Montevidea biokemik Javier Varela s svojo ekipo pazljivo goji rastline za svetovno tržišče medicinske konoplje, na katerem se obrača več milijard dolarjev. Podjetje, za katero dela Varela, Fotmer Life Sciences, je nedavno oddalo prvo komercialno pošiljko medicinske konoplje iz Južne Amerike, deset kilogramov posušenih rastlin z visokim deležem aktivne sestavine THC, namenjeno pacientom v Avstraliji.
Majhen, a pomemben izvoz zaokrožuje prizadevanja države, da bi prodrli na rastoče tržišče za konopljo, namenjeno legalni uporabi v medicinske namene, predvsem za paciente z rakom, ki si s konopljo pomagajo pri kroničnih bolečinah, in tudi za zdravljenje krčev, povezanih z multiplo sklerozo. "Naš cilj je, da bi v naslednjih petih do sedmih letih v Urugvaju ustvarili milijardo dolarjev vredno industrijo," je Jordan Lewis, direktor podjetja Fotmer Life Sciences, povedal v enem od svojih laboratorijev. Njihova želja je, da bi lahko podjetje v kratkem oznanilo izvoz konoplje v Evropo, kjer predstavlja največji tržni delež Nemčija, je dodal Američan.
Urugvaj je pred pomembno odločitvijo. Prvi so v družbenem eksperimentu decembra 2013 legalizirali gojenje, prodajo in kajenje konoplje, kar so skrbno opazovali v drugih državah, kjer se prav tako borijo za njeno liberalizacijo. Število držav, v katerih je pričakovana legalizacija medicinske konoplje, bo v kratkem podvojeno, doseglo naj bi številko 80, Lewis pa ob tem dodaja, da je prav zaradi tega v naslednjih desetih letih mogoče ustvariti svetovno tržišče, vredno okrog 90 milijard evrov.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta