V NEDELJO

(Kolumna Marka Crnkoviča) Referendum o RTV: Nekompetentnih mnenj ni nikoli dovolj!

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V oddaji je nastopal tudi pojoči major Ladislav Troha, predsednik gibanja Osveščeni prebivalci Slovenije. Kolovodja lunatikov, ki so lani nekaj mesecev protestno kampirali in demonstrirali pred RTV.
Robert Balen

V ponedeljek se je Televizija Slovenija čutila dolžno pripraviti in emitirati oddajo, ki naj bi nevednim, nezainteresiranim, zmedenim državljanom pomagala razumeti, za kaj točno gre pri referendumu o noveli Zakona o RTV. V ta namen so povabili osem gostov. Da ne bi bilo dvoma, kam voditeljica debatnega krožka Vida Petrovčič v imenu RTV kot institucije taco moli, so v studio povabili pet nasprotnikov novele - torej privržencev ali vsaj somišljenikov pobudnikov referenduma (SDS) - in samo tri njene podpornike, ki se strinjajo z vladnim predlogom, o katerem nam je glasovati to nedeljo.

Oddaja je bila že s sámo zasedbo primer neumnosti in brezupnosti načina in pristopa, kako v Sloveniji sploh debatiramo o tej problematiki.

Nastopajoči ostali

V oddaji je nastopal pojoči major Ladislav Troha, predsednik gibanja Osveščeni prebivalci Slovenije. Kolovodja lunatikov, ki so lani nekaj mesecev protestno kampirali in demonstrirali pred RTV - ker jih niso povabili v studio, da bi razložili svojo resnico o koroni, vaksiranju in 5G -, nazadnje pa meni nič, tebi nič vdrli not in se pustili policiji za roke in noge odnesti iz studia.

V oddaji je nastopal koristni idiot neposredne demokracije Vili Kovačič, izvedenec za v narekovanjih neodvisno rovarjenje proti zdaj temu, zdaj onemu v imenu SDS.

V oddaji je nastopal Dominik Štrakl. Nikoli slišali? Seveda ne. Kot ga je predstavila Petrovčička, je nastopal kot "fizična oseba" - ni pa pozabila omeniti, da gre za predsednika SDM (Slovenske demokratske mladine), podmladka SDS.

V oddaji je nastopal - na (voditeljičini) ekstremni levici - tudi Dejan Jefim, predsednik Sindikata taksistov pri Sindikatu delavcev prometa in zvez.

Vse po reglcih

Naštel sem samo tiste štiri, ki so po medijski in družbenopolitični logiki in zdravi pameti nepoklicani in nekompetentni za to, da se prijavljajo k besedi v debati na to temo, in ki se morajo zahvaliti samo slovenski družbeni pogodbi in namišljeni demokraciji, da je njihov glas slišen in javen.

Povabili so namreč tiste, ki so se pri Državni volilni komisiji prijavili kot tako imenovani organizatorji referendumske kampanje. Vse je po reglcih. Prijaviš se in dobiš pravico pametovati pred kamero o stvareh, o katerih zelo verjetno po defaultu nimaš pojma. In RTV se reglcev drži. Selektivno, seveda. Kot organizator referendumske kampanje se je namreč prijavilo ne več ne manj kot 27 pravnih in fizičnih oseb! Zakaj so povabili ravno teh osem?

Ali drugače povedano: zakaj je izmed vseh nekompetentnih in nepoklicanih med to 27-erico ravno tem štirim pripadla pravica, da pred kamero izražajo svoja nesmiselna, neartikulirana, irelevantna mnenja? Zakaj niso povabili recimo Petra Gregorčiča, predsednika Programskega sveta RTV? Ali Andreja Graha Whatmougha, generalnega direktorja RTV? Nekompetentnih mnenj ja ni nikoli dovolj!

Aja, no: AGW so povabili, vendar tik pred zdajci skenslali zaradi mnenja ministrstva za pravosodje (izdanega na podlagi pritožbe Sindikata novinarjev), da je v konfliktu interesov.

Štirje od štirih in ena od osmih

Iz povedanega sledi, da so v oddaji nastopali tudi štirje poklicani in kompetentni. V studiu je bil teolog in filozof (in častni občan Šmartnega pri Litiji) dr. Janez Juhant, sicer tudi prijavljen kot fizična oseba - ki pa je vsaj član Programskega sveta RTV. V studiu je bil tudi Tom Zalaznik, še en sindikalist - ki pa je vsaj iz Sindikata delavcev radiodifuzije na RTV. V studiu je bila tudi mag. Brankica Petković iz Mirovnega inštituta - ki pa je vsaj po tradiciji in inerciji abonirana na delanje političnokorektnostnega reda v medijih.

Če potegnem črto: od osmih ljudi v studiu je bila poklicana in kompetentna, da kaj pove na to temo, samo pravnica in aktivistka dr. Barbara Rajgelj, sicer prijavljena s strani Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja. Pa še najbolj koherentna, kulturna in artikulirana.

Držimo pesti

Ni skratka problem samo v tem, s kakšnimi podmuklimi plani vabljeni gostje na TVS debatirajo o noveli Zakona o RTV. Problem je bolj, kdo debatira. Problem je, da nakladanje samozvanih, slučajno zainteresiranih, pri DVK prijavljenih rešiteljev sveta in kao mnenjskih voditeljev ne samo tako rekoč nikogar ne zanima, ampak da tudi znižuje nivo debate o pomembni temi. Zato lahko samo držimo pesti, da bo tihi večini, ki se ji tega ne ljubi poslušati, že samo zato postalo jasno, da lahko z glasovanjem za novelo pomagajo narediti temu konec.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?