Kolumna Aljoše Stojiča: Gužva pred golom za vstopnice Eura

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
10.12.2023 05:00

Nemčija, prihajamo!

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Včasih je bilo definitivno lažje. Tako preprosto, da se niti ne spomnim, kako je četverica, ki se nas je strpala v službeni golf, prišla do vstopnic za tekmi v Amsterdamu in Arnhemu proti Španiji in Norveški (skupni rezultat teh dveh tekem je bil 1:2). Ja, na prvi slovenski Euro smo šli brezskrbni, za 24 let mlajši, in 'coffee shopi' so delali na polno, sploh ob maksimi, da od viška (trave) glava ne boli. Prvega (Eura 2000) ne pozabiš nikoli. In zdaj smo pred drugim. In navijače, ki si bolj kot vse drugo želijo vstopnic, boli glava. Fejst. Priti do kart bo v prvi fazi možno le s pomočjo žreba, v "slovenskem sektorju" je na voljo deset tisoč vstopnic za tekmo skupinskega dela EP v nogometu.

Posameznik lahko odda prijavo za štiri vstopnice. Nič drugega mu ni treba narediti na Uefini spletni aplikaciji - do torka, 12. decembra, do 14. ure - kot oddati svoje podatke z emšem vred (a brez plačilne kartice) in se odločiti za cenovni paket v razponu med 30 in 200 evri. Kar v praksi pomeni, da se je vsak izmed štirih kolegov prijavil za štiri vstopnice, in če bo kdo januarja izžreban, se bodo ostali trije preprosto odjavili ali pa (v določenem kratkem roku) ne plačali kart, s čimer bodo avtomatsko eliminirani iz Uefinega sistema vstopnic. Po tej logiki, v katero so bili prisiljeni nič hudega sluteči zvesti navijači, zna biti prijav tudi 30, 40 tisoč, morda še več. Ker tudi družinski člani (bratje, polbrati, sestre, polsestre, možje in žene, bratranci in sestrične, dedki in babice) lahko posežejo po tej "nefer" taktiki; ki jo dopuščajo ohlapna pravila.

Blagor gastarbajterjem iz Srbije in Slovenije, ki imajo nemški potni list, oni se bodo lahko v Stuttgartu, Münchnu in Kölnu posedli v "mešanih conah". Kjer pa bi lahko končal tudi slovenski navijač iz decembrske rezervacije, samo da tega še ne ve.

Februarja in marca bo prek Uefine aplikacije potekala "preprodaja vstopnic po nakupnih cenah". Če ne štekate, nič zato, vsi luzerji bi bili lahko maja in junija udeleženi v tretji fazi prodaje morebitnih neprodanih vstopnic. Jasno?

Naposled bo vsak (pre)srečni kupec junija dobil vstopnice v mobilno aplikacijo "približno 5 dni pred posamično tekmo". Približno 5 je koliko dni?

Vstop na tekmo bo navijaču omogočen ob predložitvi vstopnice, osebnega dokumenta in QR-kode, ki bo v aplikaciji aktivirana 3 ure pred tekmo; če bo, je rekel heker.

In, o bog, pazite, da vam takrat ne ukradejo telefona. Nemčija, prihajamo!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta