Kdo sta Maks in Čaja in katera dama je največja v Sloveniji

NR
24.04.2022 03:00

Če še nimate ideje, kam z otroki za bližajoče se praznike, nam predlog za izlet ponujajo v Živalskem vrtu Ljubljana, kjer te dni predstavljajo ogrožene živalske vrste.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sibirski tiger v Ljubljani
Zoo Ljubljana

V Živalskem vrtu Ljubljana bodo za obiskovalce pripravljali posebne dogodivščine, na katerih bodo predstavili sedem ogroženih živalskih vrst, ki jih gojijo, in naravovarstvene projekte za njihovo ohranitev naravnem okolju. Predstavili bodo žirafe, azijske leve, sibirske tigre, geparde, azijske slone, navadne varije in zlatolične gibone. Dogodivščine bodo potekale med 27. aprilom in 2. majem, med 14. in 17. uro.

Povedali bodo, kako v ZOO Ljubljana skrbijo za žirafe, koliko vrst in podvrst jih živi v naravi ter zakaj so ogrožene. Pokazali bodo leva Maksa in levinjo Čajo. Spoznavali boste navade in družinsko življenje azijskih levov ter si na modelu ogledali njihove zobe, potipali jezik in človeško dlan primerjali z njihovo šapo.

Ohranimo tigra (v sredo, 27. aprila). V naravi živi le še 3900 divjinskih tigrov (šestih različnih podvrst). Njihova populacija se je od začetka 20. stoletja zmanjšala za 95 odstotkov. V ZOO Ljubljana živita sibirska tigra Botsman in Vito.

Gepard, najhitrejša mačka (v četrtek in petek, 28. in 29. aprila). Gepard je najhitrejša kopenska žival na svetu in najbolj ogrožena velika mačka v Afriki. V divjini jih živi le še okoli deset tisoč. Predstavili vam bodo ljubljanska geparda Svena in Sveo. Izvedeli boste, zakaj jih je vedno manj v naravnem okolju, kako v ZOO Ljubljana skrbijo za geparda, o opremi njune ograde in kako ju spodbujajo k hitremu teku. Ta najhitrejša mačka na svetu je ustvarjena za hitre pospeške - v petih sekundah kar na 100 km/h.

Sloni, ogroženi velikani (v soboto, 30. aprila). Sloni so prepoznavni po svoji mogočnosti, velikih uhljih in nezgrešljivem trobcu. Žal pa so sloni zaradi človeka zelo ogroženi in ves čas na robu preživetja. Ljudje jih ogrožamo z nezakonitim lovom zaradi slonovine, mesa in kože, prav tako uničujemo njihov življenjski prostor ali pa ga razvrednotimo, zaradi česar imajo pogosteje konflikt s človekom. Obiskovalci bodo lahko med 14. in 17. uro opazovali največjo damo v Sloveniji, slonico Gango. Pogovarjali se bodo o prilagoditvah slonov na naravno okolje in razlogih, zakaj so ogroženi. Prikazali bodo slonji iztrebek, dnevno količino hrane in vode ter igrala, ki jih uporablja slonica Ganga ter kako zanjo skrbijo v ljubljanskem živalskem vrtu.

Ogroženi lemurji (v nedeljo, 1. maja). Lemurji so endemiti otoka Madagaskarja, kjer imajo velik pomen pri širjenju semen in opraševanju ter s tem ohranjanju strukture gozda. Na Madagaskarju živi 110 vrst lemurjev. Med lemurje uvrščamo tudi navadne varije, ki jih gojijo v ZOO Ljubljana. V naravi živijo v vlažnih zimzelenih gozdovih na vzhodu Madagaskarja. Skupine imajo obsežne teritorije, velike tudi preko sto hektarjev, da najdejo dovolj prehranskih virov. Med vsemi lemurji se največ zadržujejo v drevesnih krošnjah, najraje na visokih in široko razvejanih drevesih. Najpogosteje se premikajo s štirinožno hojo in tekom po debelejših vejah ter skoki z drevesa na drevo. Velikost njihove populacije je v zadnjih dveh desetletjih upadla za več kot 80 odstotkov. V naravi jih po nekaterih ocenah živi manj kot deset tisoč. Na otoku lemurjev v ZOO Ljubljana boste za 1. maj spoznavali navadne varije.

Zlatolični giboni (v ponedeljek, 2. maja). Giboni so najmanjši med človeku podobnimi opicami; so inteligentni, radovedni in dejavni. Živijo zgolj v drevesnih krošnjah deževnih gozdov jugovzhodne Azije. Spijo v sedečem položaju in za ležišča uporabljajo primerno razvejane veje. Hranijo se pretežno z zrelimi sadeži, listi ter popki in poganjki. Giboni se s pregugavanjem lahko premikajo s hitrostjo do 55 kilometrov na uro in se zavihtijo tudi do 15 metrov daleč. So najhitrejše opice v drevesnih krošnjah. Giboni so zelo ogroženi, nekaterim vrstam grozi izumrtje. V vietnamski divjini živi le še 5500 gibonov. V ZOO Ljubljana bodo 2. maja predstavili samico Liling in samca Lipinga. Spoznavali boste njihovo družinsko življenje in izvedeli, zakaj imata različno obarvana kožuha. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta