Kdo so prvi vzorniki naših beatnikov

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
08.11.2020 04:35

Merseybeat je zelo vplival na slovensko glasbo že pred Beatli. "Pesem Ferry Cross the Mersey skupine Gerry and the Pacemakers še vedno pojem," pravi Milan Petrovič, od leta 1962 pevec Koralov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Korali v začetku šestdesetih let v Gradcu: Milan Petrovič, Željko Rauš - Didi, Mirko Fistravec, Marjan Kosar in Pavel Šaler
Arhiv Milana Petroviča

Milan Petrovič se je priključil skupini Korali v začetku leta 1962. "Takrat so bile v modi oddaje Pokaži, kaj znaš in tam sem na eni oddaji tudi zmagal s pesmijo Tonyja Dallare Come prima in O, Carol Neila Sedake. To je bilo na Fali v zadružnem domu."

Med vzorniki oziroma tistimi, ki so z glasbo vplivali nanj, so bili predvsem Angleži. "Čeprav je tudi Bill Haley imel v zgodnjih letih dosti vpliva, saj smo, ko sem telovadil pri TVD Partizan Železničar, na treningih dosti plesali na njegovo glasbo. Na praznovanju novega leta smo Rock Around the Clock v eni noči na gramofonu zavrteli najmanj 20-krat."

Od naših je nanj vplival Zlatko Sojič. "Dosti vpliva name je imel Elvis Presley in Eddie Cohran tudi, vse dokler si nisem ogledal filma 12 x o Tommy Steelu, rojenem 1936, prvem rock and roll zvezdniku v Angliji."

Zatem je prišel Cliff Richard in že kmalu so se začeli glasbeni trendi v svetu temeljito spreminjati. "Pojavili so se The Beatles, hitro za njimi The Rolling Stones in mi, ki smo takrat poslušali Radio Luxembourg in tudi radio Ö3, smo takoj razumeli, za kaj gre, in na hitro začeli spreminjati stil glasbe. Med merseybeatniki, angleškimi beatniki, so se na čelo postavili The Beatles in sceni dali še večjo težo. Glasbeni časopis Mersey je propagiral bende in The Beatles so bili zmeraj na prvem mestu po izboru bralcev."

Merseybeat je bila scena iz mest od reki Mersey, del nje so bile torej skupine, ki so delovale v Liverpoolu, Manchestru, Birminghamu, Sheffieldu. Samo v Liverpoolu je bilo v začetku šestdesetih 350 bandov, vseh skupaj je bilo 500. "Seveda so prvo mesto zasedali Beatli, odlični so bili tudi Gerry and the Pacemakers, Swinging Blue Jeans, Hollies, Tremelos, Searces, Herman Hermits, Brian Poole, Wayne Fontana, Spencer Davis, Animals, Them in drugi. Pesmi teh skupin smo izvajali Korali. Ko so se pojavili Stonesi in se je bilo treba izreči za The Beatles ali The Rolling Stones, smo se Korali odločili za Stonese, kar pa publike ni motilo, saj smo imeli nekaj repertoarja tudi od The Who, Trogs, Yardbirds, Pretty Things, Them in drugih."

Dileme pa takrat ni bilo, vedelo se je, kdo so kralji: The Beatles. In njim je merseybeat scena kmalu postala preozka. "Beatlesi so bili vodilni, vendar so Stonesi na začetku leta 1965, ko so se Beatli bolj posvečali duhovnim in drugim iskanjem ter drogam, posneli pesem, ki je povsem spremenila glasbeno zgodovino, tudi našo. Kitarski rif s samo petimi toni, s katerim se začne pesem Satisfaction, je takrat zasenčil vse, kar je bilo tistega leta posneto in odigrano. Korali smo samo mesec dni po izidu pesem tudi že igrali, saj je govorila o zadovoljstvu, ki ga ne najdeš in do takrat še noben bend ni pel o teh stvareh.

Satisfaction je postala himna mlade generacije, prišla na vse svetovne lestvice. Vsi smo takrat vedeli, da so Stonesi našli svojo pot in nenadoma so postali svetovni megaband. Korali smo bili del te glasbene revolucije, čeprav smo potem spreminjali slog glasbe, prešli smo na soul in postali jugoslovanski pionirji tudi tega sloga glasbe."

Petrovič je kasneje nastopal še v mariborskih bendih New comes, After Eight, Aquarius in še vedno nastopa. Kot solist. Kmalu bo izšla tudi Shramba ljubezni, druga knjiga njegovih pesmi. Merseybeat je še živ. "Pesmi You'll Never Walk Alone skupine Gerry and the Pacemakers je himna nogometnega kluba Liverpool.

Gerry and the Pacemakers so bili idoli.
Arhiv Večera

Če igrata tekmo Liverpool in Everton, se tekmi reče Merseyside Derby." Da je obdobje merseybeata še zmeraj aktualno, pove tudi to, da on na nastopih še vedno odigra in odpoje pesem Ferry Cross the Mersey.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.