Kdaj pozimi teči in kdaj ne?

N.R.
30.12.2018 03:11

Velikokrat pozimi težko najdemo motivacijo za tek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ledena energija
Profimedia

Naj grem teč ali ne? Tekači si enako vprašanje zastavljajo, ko zunaj dežuje ali sneži in ko se temperature bodisi povzpnejo na 30 stopinj Celzija bodisi spustijo pod ledišče. In odgovor je v večini primerov pritrdilen. Toda obstaja nekaj dejavnikov, na katere bi morali biti pozorni, če nameravate teči v zimskih razmerah.

Tema in megla

Idealno je teči pri dnevni svetlobi. A ker nam delovne in druge obveznosti tega velikokrat ne dopuščajo in ker se pozimi hitro stemni, nam ne preostane drugega, kot da se odpravimo teč zvečer v temi. Če boste tekli v temi ali gosti megli, vsekakor poskrbite za to, da boste vidni. Vaša oblačila naj bodo živahnih barv in opremljena z odsevniki. Če nimate take tekaške jakne, kupite odsevne trakove in si jih nadenite. Opremite se tudi s svetilko za na glavo, zlasti če boste tekli po slabo osvetljenih ulicah ali cestah.

Poledenele ulice

Vedno pazite, kam stopate. Včasih ledu na površini, po kateri tečemo, sploh ne opazimo. Najbolje je, če del proge, ki jo nameravate preteči, najprej prehodite in se prepričate o razmerah na njej.

Sneg

Mnogi tekači radi tečejo po snegu, medtem ko drugi na to niti ne pomislijo. Če ste med tistimi, ki obožujejo tek po zasneženih površinah, verjetno veste, da morate temu prilagoditi tudi tekaško tehniko. Tudi v tem primeru je dobro najprej preveriti, kako spolzka je tekalna površina in koliko snega je pravzaprav na njej. Dolžina korakov naj bo med tekom po snegu krajša, prilagoditi je treba tudi hitrost. Preden se odpravite teč po praznih ulicah, za vsak primer vsaj nekomu povejte, kaj nameravate početi ter kje in kako dolgo.

Preoblačenje

Po teku se obvezno preoblecite. Tudi v zimskih razmerah se potimo in vsaka minuta, ki jo pregreti in potni preživite na mrazu, je slaba za vaše zdravje. Vnaprej predvidite, kje se boste lahko preoblekli v suha oblačila in si preobuli premočene čevlje. Če slačilnica v lokalnem fitnes centru ali stranišče v kakšnem lokalu ne prideta v poštev, poskusite svojo ruto zasnovati tako, da boste začeli teči od doma ali avta in tam tudi končali.

Ogrevanje in raztezanje

Pozimi se na prostem težje ogrejemo, zato to raje storite že doma na toplem. Enako velja za raztezanje. Le tako se boste namreč izognili zoprnim poškodbam in prehladom.

Prilagoditev tekaške tehnike

Tako kot pri skrajno visokih temperaturah je tudi tek pri hudem mrazu veliko bolj zahteven kot pri idealnih razmerah. Težje je vdihovati mrzel zrak, medtem ko mišice potrebujejo več časa, da se ogrejejo. Tega se morate zavedati ter prilagoditi dolžino in tempo teka. Priporočljivi so krajši treningi brez velikih sprememb v hitrosti.

Hidracija

Pozimi žeje ne čutimo tako kot pri visokih temperaturah, a ker se vseeno potimo, se pogosto zgodi, da med tekom dehidriramo. Ker se na javne vire pitne vode pozimi ni mogoče zanesti, saj so bodisi zaprti bodisi zamrznjeni, imejte vedno pri sebi plastenko z vodo ali s toplim napitkom, kot je denimo čaj.

Motivacija

Velikokrat pozimi težko najdemo motivacijo za tek. Čeprav bi najraje vso zimo prespali in uživali v toplini svojega doma, vseeno ne bi smeli pozabiti, kako pomembno je, da smo telesno aktivni. Lahko se denimo pridružite skupini tekačev, s katerimi se boste skupaj pripravljali na spomladanski maraton in se po koncu treninga tudi družili. Če raje tečete sami, si preprosto obujte tekaške copate, namestite slušalke na ušesa in odtecite zastavljeno razdaljo. Zadovoljstvo, ki ga boste občutili po teku, medtem ko vas bodo drugi le nejeverno opazovali, je neprecenljivo.

Včasih se je teku bolje odreči

Ko gre za skrajne vremenske razmere, ne sklepamo nobenih kompromisov. Tedaj se odgovor na vprašanje, ali naj se odpravite teč ali ne, vedno nikalen. Če se temperature zraka spustijo 20 stopinj pod ničlo, če so pločniki popolnoma poledeneli ali je na njih pol metra na novo zapadlega snega, preprosto ne greste teč. Pravi tekači znajo včasih tudi reči ne.
Na splošno pa naj vam zima ne vzame poguma za tek. Ustrezno se oblecite in uživajte, kajti tek je lahko v zimskih mesecih prav posebna pustolovščina. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta