Kate jih ima 40. Vse najboljše, vaša kraljeva visokost!

Denis Živčec Denis Živčec
16.01.2022 04:50

Vojvodinja Catherine, žena britanskega prestolonaslednika Williama, je dopolnila 40 let. Uteleša starodobno eleganco in sodobno prizemljenost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Na uradnem portretu ob jubileju je Catherine preprosto dih jemajoča.

Profimedia

Tisti, ki so pri njej skozi leta iskali napake, so imeli težko delo, na koncu pa ostali praznih rok. Popolna je in naravnost genialna izbira za bodočo britansko kraljico. Elegantna, prefinjena, predana, šik in tako zelo britanska. Bila bi le še ena vzvišena glava s tiaro, če ne bi vojvodinja Catherine, Kate, žena prestolonaslednika Williama bila hkrati tudi zelo prizemljena, sodobna in človeška. Najbrž tudi zato, ker njene korenine ne segajo v kakšno imenitno plemiško rodbino. Je ena od nas. Lepo vzgojena lepotica, ki ji je uspelo priti na vrh. In tam ostaja trdno zasidrana. Ob estradni razvpitosti svoje tabloidno okupirane ameriške svakinje je Catherine videli le še bolj kraljevsko. Na roko ji gre tudi prirojen občutek za modo, čeprav se z njo ne ukvarja tako goreče kot Meghan. Našla je način, kako z oblačili izražati več kot le dober okus. Pri njej ni naključij. Medtem ko Harryjeva Meghan naokoli paradira v oblačilih za več deset tisoč evrov, Kate obleče obleko za 30 evrov in jo nato nosi še večkrat. Okolju prijazno, sporočilno in provokativno hkrati. No, diskontom se seveda ni zapisala povsem, saj tudi njo redno videvamo v oblačilih najbolj zvenečih modnih znamk.

Trenutek, ko je svet obstal. Zlata Kate je na londonski premieri novega Bonda zasenčila tudi film.

Profimedia

Zavezana britanski modni sceni

Običajno izbira nekoliko bolj zapeto in tradicionalno ukrojena. Zaveda se svoje prihodnosti in bodoča kraljica se noče čez desetletja ukvarjati s starimi fotografijami, polnimi preglobokih izrezov in nekraljevskega seksapila. Hollywoodski glamur ni v njeni domeni, čeprav ji lepo pristoji. Če že eksperimentira, poskuša ostati zvesta britanskim oblikovalcem. Tako je bilo na nepozabni londonski premieri nove bondijade, po kateri so vsi govorili le o njej. Na rdečo preprogo je stopila v bleščeče zlati in s številnimi bleščečimi kamni prešiti kreaciji britanske oblikovalke Jenny Packham in bila videti kot pravo bondovsko dekle. Z obleko, ki jo ni bilo mogoče spregledati, je javnosti poslala tudi jasno sporočilo: bodoča kraljica prihaja, hkrati se je brez nepotrebne patetike poklonila svoji pokojni tašči Diani, ki je nekoč na premieri Bonda nosila kreacijo podobnega kroja. Pogosto se spominja Williamove matere. Ne nazadnje nosi njen zaročni prstan, v katerega je vdelan 12-karatni modri safir, ki ga obkroža 14 diamantov. Diana ga je leta 1981 dobila od princa Charlesa. Prstan sicer ni bil izdelan posebej za njo, ampak ga je takrat lahko kupil kdor koli, ki je imel 370 tisoč evrov. Izbrala ga je Diana sama in prav nič je ni motilo, da bi ga takrat lahko kupil tudi kdo, ki ni modre krvi. Nosila ga je tudi po ločitvi.

Pokojni tašči Diani se je modno poklonila že večkrat, tudi s tem, da je nosila njeno najbolj znano tiaro.

Profimedia

Kako zelo je zavezana tradiciji, je vojvodinja spomnila ob praznovanju svojega 40. rojstnega dne, 9. januarja, ko je palača v javnost poslala tri nove portrete, ki "prikazujejo prefinjeni glamur bodoče kraljice". Portrete vojvodinje Cambriške, ki se je fotografirala v svečanih oblekah izpod rok oblikovalcev modne hiše Alexander McQueen, je posnel fotograf Paolo Roversi, znan po sodelovanju z zvezdami modne industrije, kot sta Naomi Campbell in Kate Moss. Fotografiranje vojvodinje Kate je opisal kot "veliko čast in trenutek čistega veselja" in dejal, da "lahko s svojo pozitivno energijo prinese upanje celemu svetu". Vojvodinja je 40. rojstni dan praznovala v krogu svojih najbližjih v družinski rezidenci v Norfolku.

Kate, z dekliškim priimkom Middleton, se je s princem Williamom poročila 29. aprila 2011. Bila je nevesta, v katero se je zaljubil ves svet. Za svoj dan najlepših sanj je izbrala smetanovo belo poročno obleko s čipkami, dolgo vlečko in dekoltejem, ki jo je oblikovala Sarah Burton. Obraz ji je zakrivala prosojna tančica. Ramena in rokavi obleke so bili narejeni iz prosojne čipke, nevesta je imela lase delno spete, tančico pa pritrjeno s preprosto tiaro.

Vojvodinja kot iz učbenika. Ob 40. rojstnem dnevu je Catherine ovekovečil fotograf Paolo Roversi.

Profimedia

Običajno dekle, ki se je zaljubilo v princa

Ko sta William in Kate 16. novembra 2010 oznanila zaroko, je večina Britancev bodočo vojvodinjo prvič slišala govoriti. In sodeč po njenem hitrem vzponu v priljubljenosti po tem dogodku, je bila večini všeč. Njena zadržanost je sicer najprej sprožala kritike, da ji manjka vsebine, a njen samozavestni nastop na prvih uradnih priložnostih ob Williamovi strani ji je prislužil hvalo. Nasmejana ne glede na vreme je pogumno izlila penino na čoln v Walesu, komunicirala z množico v St. Andrewsu in pekla palačinke v Belfastu. Vseskozi pa je Kate uspelo ohraniti podobo običajnega dekleta, ki se je pač zaljubilo v princa.

Pred tremi generacijami je bil njen pradedek po materini strani rudar v premogovnikih na severovzhodu Anglije, a družina se je medtem povzpela visoko po družbeni lestvici. Starša Carole in Michael Middleton, ki sta se spoznala, ko je ona delala kot hostesa, on pa v letališki ekipi, sta obogatela s spletno prodajo opreme za zabave.

Kate rada kaj obleče tudi večkrat. To čudovito modro obleko smo videli že kar nekajkrat.

Profimedia

Kate se je jima je kot Catherine Elizabeth rodila 9. januarja 1982 in je najstarejša od treh otrok. Vsi so bili deležni zasebnega šolanja, kar je Kate pripeljalo v družabne kroge, kjer se je gibal tudi princ William. Pred začetkom študija umetnostne zgodovine na univerzi St. Andrews, kjer so se prekrižale njune poti, je Kate nekaj časa preživela v Firencah in Čilu. Njuna romanca je bila zelo sodobna, daleč od kratkega obdobja dvorjenja Williamovih staršev, ki je imelo priokus dogovorjene poroke. William in Kate sta bila prijatelja, preden sta postala par, in pred zaroko sta že več mesecev živela skupaj. Po diplomi je Kate najprej delala za verigo modnih trgovin Jigsaw, kasneje pa za podjetje Party Pieces svojih staršev. Zlobni jeziki so ji nadeli vzdevek "Waity Katie" (Čakajoča Katie), ker naj bi bila le čakala na princa, da jo zasnubi. Ko ji je William le nadel zaročni prstan, ki ga je nosila že njegova mama, in s tem oživil spomin na pokojno Diano, so sledile neizogibne primerjave med njegovo bodočo soprogo in "kraljico ljudskih src". Doslej so primerjave za Kate precej ugodne. Pri tem se sama dobro zaveda misli, da je zadnje, kar bi si želeli Windsorji, prav še ena Diana.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta