Kaj je resa in kaj vresa?

Matic Sever
27.10.2019 02:06

"Prava" resa je ime za rod z imenom Erican, cvetovi so malce večji in listi nekoliko daljši kot pri jesenski vresi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zadnja leta so hit necvetoče vrese, med njimi najdemo tudi sorte z rumenkastimi listi.
Matic Sever

Konec poletja se odprta rastišča navadno na slabih, nekoliko kislih tleh odenejo v rožnato, spomladi ali pa že pozimi pa druga naša samonikla vrsta poskrbi za rožnate prizore predvsem na rahlo bazičnih tleh, pogosto tudi na skalnatih območjih. Že narava nam torej kaže pestrost in dolgo obdobje, ki ga pokrijejo te rastline s cvetjem, če pa nabor razširimo tudi na različne vrste, tudi tujerodne in raznotere kultivirane različice, si pri izboru in oblikovanju zasaditev damo duška.
Še vedno večkrat celo iz ust "strokovnjakov" slišimo, da se kar povprek vsem tem rastlina reče resa. Res smo se tega laičnega poimenovana tako navadili, da se nam hitro zareče, a le poglejmo, kako je pravilno.

Za lonce in obešanke so primerne tudi posebne jesenske vrese s poganjki.
Matic Sever
Raznolika obarvanost sort jesenske vrese.
Matic Sever

Nove sorte

Najnovejša generacija jesenske vrese je zagotovo sortna skupina Skyline. To so vse tiste jesenske vrese, ki (skoraj) nikoli na zacvetijo. Njihovi pokončni poganjki delujejo zelo strukturno in so krasen zelen dodatek k cvetočim jesenskim lepoticam. Na voljo so temno zelena, rumenozelena različica, rumenolista sorta z malce oranžnega pridiha in rdeče-zelena sorta. Nekaj posebnega je tudi viseča vresa z izrazito padajočimi cvetočimi poganjki in kot taka čudovita za v cvetlični lonček.

V seriji vres Skyline najdemo tudi sorto z modrikastimi poganjki.
Matic Sever

Kako jih gojiti

Kot sem že omenil, nam že narava kaže dve bistveni značilnosti najpogosteje gojenih rodov, torej Calluna in Erica. Jesenska vresa resda zelo pogosto nastopa v vlogi sezonskega cvetja in jo po cvetenju enostavno zavržemo, a če imamo vsaj približno nevtralna tla, ki jim dodamo še nekaj substrata s kislo reakcijo, jih lahko zelo uspešno na soncu ali v polsenci gojimo več let. Če so zadovoljne s tlemi, tvorijo goste preproge in vsako leto navdušijo z obilico cvetov. Tudi sam sem jim pred leti pripravil "kislo gredico" in že vsaj pet let odlično uspevajo.

Jesenske vrese so najpogosteje v rožnatih odtenkih. Sorte, ki cvetov ne razprejo, pač pa ti ostanejo v popkih, so dalj časa lepe.
Matic Sever

Kako jih uporabljamo

Najpogosteje se jesenske vrese uporabljajo kot sezonska lončnica ali sadika za sezonsko zasajanje grobov. Na grobovih se odlično znajde tudi spomladanska resa, ki tvori lepe grmičke ali kar zelene pokrove in z vednozelenimi listi skrbi za lepo spremljavo cvetočim rastlinam tudi v najhujši poletni pripeki in odsotnosti zalivanja. Slednja je zelo uporabna tudi kot pokrovna rastlina na vrtu.

Spomladnasko reso je treba redno obrezovati in ostala bo kot gost oblaček.
Matic Sever

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta