Tudi v majhne vrtove lahko posadite drevesa

Matic Sever Matic Sever
07.07.2019 01:08

Če imamo na vrtu malo prostora, se razen za počasi rastoče, nizke drevesne vrste mnogokrat odločimo tudi za cepljene sadike, ki imajo na ravnem deblu kroglasto rastočo krošnjo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekatere sorte japonskih javorjev so tako majhne, da jih lako gojimo tudi v loncih.
Profimedia

Drevesa igrajo pomembno vlogo v našem vsakdanu. Dajejo nam kisik, ustvarjajo senco, vlažijo zrak, nam s cvetjem in listjem polepšajo okolico in še bi lahko našteval. Žal pa so danes mnogi vrtovi premajhni za drevesa, kakršna poznamo v naših gozdovih in parkih. Marsikje v poštev ne pridejo niti stebrasto rastoča drevesa, saj moramo biti pozorni tudi na prostor za korenine. Te v nekaterih primerih lahko celo poškodujejo zgradbo. Kjer smo omejeni s prostorom, bomo posegli po točno določenih vrstah in sortah, ki so manj bujne ter dosegajo nižje višine.
Poleg počasi rastočih nizkih drevesnih vrst se mnogokrat odločamo za cepljene sadike. Te imajo na ravnem deblu kroglasto rastočo krošnjo. Kjer je na voljo resnično malo prostora, lahko slednje tudi režemo, tako da iz cepljenega mesta na deblu vsako leto poženejo nove veje. S tem posegom kontroliramo velikost krošnje in jo držimo na želenih dimenzijah.
Seveda pa ta drevesa niso primerna samo za splošno majhne vrtove, pač pa tudi za manjše predvrtove ali ustvarjanje kakšne zanimive zasaditve skupaj z grmovnicami na večjih parcelah.

Japonska češnja Prunus 'Kanzan'

Okrasne češnje pričarajo prekrasen prizor.
Profimedia

Okrasna rdečelistna sliva Prunus ceracifera 'Nigra'

Rdečelistna sliva je precej pogosta, a zato nič manj privlačna. Z rezjo jo lahko omejimo do te mere, da dolgo ostane malo drevo.
Profimedia

Navadni glog Crataegus laevigata

Kar nekaj sort gloga ima polnjene cvetove. Na fotografiji sorta Rosea Plena
Profimedia

Japonski javor Acer japonicum 'Aconitifolium'

To drobno drevesce, ki zraste največ do višine 3 m, nas očara z listi, ki spominjajo na trajnico preobjedo. Čez leto temno zeleni se kasneje v jeseni prelijejo v žarečo rdečo barvo in ustvarijo nepozabno vzdušje. Japonski javor je primeren tudi za obzidana dvorišča, saj dobro prenaša polsenčne lege. Tla naj bodo odcedna, a tudi čez poletje zmerno vlažna.

Povešava iva Salix caprea 'Kilmarnock'

Cepljena povešava vrba je velikokrat posajena tako, da na vrtu izpade kot kič, zato je pri umeščanju takih drevesc potrebno precej premisleka in okusa.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta