5 korakov za hitro ureditev groba

Matic Sever Matic Sever
13.10.2019 03:41

Zelo ozke gredice zahtevajo specifično zasaditev, a kar pogumno, domišljiji dajte prosto pot.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za bolj zadržan slog lahko izberemo belo-sivo kombinacijo iz ciklam, kalocefalusa, necvetoče vrese, nageljčkov in netreska.
Matic Sever

Kdor ureja grobove, si želi ustvariti lepo in tudi trpežno zasaditev. Zadnja leta se počasi, a vztrajno odmikamo od sajenja klasičnih sezonskih rastlin, kakršne so ciklame, mačehe, mini krizanteme … Uporaba teh je tudi stvar okusa, saj ravno naštete prispevajo največ barve, ki je v turobnih jesenskih dnevih še kako dobrodošla. Tako je za malce bolj pestre nasade najbolje kombinirati trajne rastline s temi barvitimi lepoticami.
Pri grobovih se večinoma srečujemo z enako zagato, to je zelo majhna površina za sajenje. Ravno ta zelo omejeni prostor mnogim dela velike preglavice, ker ne vedo, ali naj posadijo le par rastlin, ki se bodo v prihodnji sezoni razrasle, a bo zdaj med njimi grda praznina, ali naj se odločijo za bolj aranžiran gost nasad po principu nasadov v skledah. Goste nasade je navadno spomladi treba razredčiti, če pa smo uporabili tudi nekaj sezonskih rastlin, pa jih bomo lahko po končani dobi cvetenja preprosto odmaknili in pustili drugim potreben prostor za razrast.

Malce bolj spontana razmestitev ima svoj čar. Oranžne krizanteme in rumenolistna jesenska vresa delujejo toplo.
Matic Sever

Izbor rastlin

Mnogi precej časa izgubijo že pri samem izbiranju rastlin. Če zavijemo v dobro vrtnarijo, nam bodo na pomoč priskočili strokovnjaki, žal pa se zaradi obilice kupcev v tem obdobju lahko zgodi, da smo prepuščeni sami sebi. Če si že prej nismo zamislili rastlin, ki bi jih letos radi vključili na grob, in nas pesti hudo pomanjkanje časa, zagotovo ne bomo zgrešili, če bomo izbrali nekaj zimzelenih trajnic in nekaj cvetočih sezonskih lepotic ter posegli po sorodnih si barvah.

Pisani skrečnik se lepo ujame z rožnato vreso, bele mačehe in necvetoča vresa pa poskrbijo za barvno popestritev.
Matic Sever

Postavitev rastlin

Na površno, ki jo bomo zasadili, najprej razporedimo sadike še v lončkih, da vidimo končno sliko, in šele nato začnemo sajenje. Navadno imamo na grobu zelo ozek prostor za zasaditev, zato namesto ravnih linij istih vrst rastlin raje sadimo po principu trikotnika ali cik-cak postavitve ter tako izmenjujemo dve ali tri različne rastline.

Rdeče ciklame in vijolično-modre mačehe poživijo plazeče se skrečnike in bilnice.
Matic Sever

Dodajanje sveže zemlje

Če smo pred sajenjem odstranili stare rastline, smo s tem odvzeli tudi precej obstoječe zemlje. Praznino delno zapolnimo z zemljo za grobove; njena črna barva lepo poudari rastline v zasaditvi.

Rožnate drobnocvetne krizanteme so lep jesenski dodatek belim vresam in srebrnemu kalocefalusu.
Matic Sever

Sajenje

Večina sadik ima navadno precej močno preraščen lonček, zato je priporočljivo nekoliko razrahljati in natrgati koreninsko grudo, da se rastline čim hitreje zakoreninijo.

Rumeno-bela kombinacija jesenske vrese, homulic, mačeh in ajanije
Matic Sever

Pika na i

V suhem vremenu vse skupaj zalijemo, po potrebi obnovimo peščene površine in očistimo kamnite elemente. Kasneje preverimo, ali smo med sadike dosuli dovolj zemlje, sicer je nekaj dodamo še kasneje.

Zelo zimzelena kombinacija iskrivke, šaša, mlečka in mačeh
Matic Sever
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta