Izvleček stevije zmanjšuje zamaščenost jeter

NR
31.05.2020 03:25

Raziskovalci iz otroške bolnišnice v Los Angelesu so v novi študiji ugotavljali, ali bi lahko zamenjava sladkorja s sladili pomagala pri boju s to boleznijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stevija - nekalorično naravno sladilo
Reuters

V bližnji prihodnosti naj bi postal eden glavnih razlogov za presaditev jeter njihova zamaščenost. Nova raziskava, opravljena na miših, je pokazala, da lahko pri tem pomaga izvleček stevije. Zamaščena jetra ali brezalkoholni steatohepatitis se nanaša na jetra, ki jih sestavlja več kot pet odstotkov maščobe. Trenutno ni zdravil za to, kar lahko vodi v cirozo ali celo nastanek raka na jetrih. Čeprav so razlogi za zamaščenost jeter še vedno nejasni, so dejavniki tveganja debelost in uživanje velikih količin sladkorja. Vedno pogosteje se zamaščenost jeter pojavlja pri otrocih, zdravniki pa jo označujejo kot otroško brezalkoholno zamaščenost jeter.
Raziskovalci iz otroške bolnišnice v Los Angelesu so v novi študiji ugotavljali, ali bi lahko zamenjava sladkorja s sladili pomagala pri boju s to boleznijo. Ugotovili so, da lahko izvleček stevije, nekaloričnega sladila, ki je 200-krat bolj sladko kot sladkor, zmanjša markerje zamaščenosti jeter. Ugotovitve so objavili v strokovni reviji Scientific Reports.
Ali bi torej lahko sladila zdravila zamaščenost jeter? Uživanje prevelikih količin sladkorja škoduje jetrom, kar je že dolgo znano. Pa lahko uporaba sladil zmanjša tveganje za nastanek bolezni, so se spraševali raziskovalci. To je prva študija, v kateri so raziskovali povezavo med sladili in boleznijo jeter.

Ne smejo biti zamaščena.
Shutterstock

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta