Izključite televizor in poskrbite za boljše počutje

DR
16.12.2018 05:02

Pozimi se ne zadržujte zgolj pred kaminom in v trgovinah, zlasti ob sončnem vremenu odidite v naravo. Spodbudite se h gibanju in tako sami poskrbite za boljše počutje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Izgovori, ki se jih radi oklepate v zimskih mesecih, da bi se izognili vadbi, so različni. Morda se boste prepričevali, da so temperature za telesno aktivnost prenizke, da ste prezaposleni v službi in z novoletnimi nakupi. Bo kar držalo, da je ob mračnih zimskih dneh težje najti motivacijo za telesno aktivnost, vendar ne opustite telovadbe v zaprtih prostorih ali rekreacije na prostem. Stran z izgovori, letošnjo zimo boste preživeli aktivno.
Poiščite si zabavno telesno aktivnost. Ob prvem močnejšem sneženju preizkusite nove aktivnosti na prostem, na primer tek na smučeh, za katerega se navdušuje vedno več Slovenk in Slovencev, ali hojo s krpljami.
Pri zimski vadbi na prostem se primerno oblecite. Priporočljivo je, da se oblečete v več slojih, saj boste tako ostali suhi in vam bo toplo. Če bi vam postalo prevroče, lahko vedno slečete zgornjo plast. Spodnja plast oblačil, ki se dotika kože, naj odvaja vlago. Izogibajte se bombažu, saj se, ko je moker, ne posuši zlahka. Zunanja plast naj ne prepušča vode in vetra. Ko se vrnete v zaprte prostore, še nekaj časa ostanite v istih oblačilih in dajte telesu čas, da se privadi na nove razmere. Če niste potni, počakajte od 10 do 15 minut, šele nato se preoblecite. V nasprotnem primeru lahko vaše telo prehitro izgubi toploto in lahko pride do podhladitve.
Pijte dovolj tekočine. Za ustrezno hidracijo telesa pred vadbo in po njej je treba skrbeti tako poleti kot pozimi, četudi morda žeje ne čutimo v enaki meri. Popijte nekaj vode pred vadbo, med njo in po njej. Svetujemo, da s seboj vzamete termovko z zeliščnim čajem ali z navadno vodo.
Vadite čez dan. Najboljše je, da se vadbe na prostem lotite, dokler je še svetlo, čeprav lahko to zaradi krajših dni predstavlja precejšen izziv. Če se odločite za vadbo po temi, oblecite oblačila z odsevniki. Ob zimskih večerih je zrak po navadi najbolj onesnažen.
Po opravkih se raje kot z avtom - če je le možno - odpravite peš. Lahko se na primer sprehodite do trgovine, ampak trgovska središča nikakor niso vir svežega zraka in dobrega počutja. Za več motivacije se lahko pridružite skupinam za hojo ali pa ustanovite svojo, v katero boste vključili prijatelje in družinske člane. Lahko pa se po gozdu ali parku sprehajate sami ali s svojim štirinožnim prijateljem.
Izberite aktivnosti, ki so vam blizu. Izbirate lahko med različnimi vadbami, od aerobike in badmintona do košarke in joge. Zelo priročno je, če si omislite domačo telovadnico. Del vašega dnevnega prostora ali kleti lahko hitro in preprosto spremenite v telovadnico. Zadostuje že, če boste kupili nekaj elastičnih trakov in žogo za ravnotežje.
Čim več hodite peš, tudi po stopnicah. Če doma ali v službi vsaj pet minut na dan namenite hoji po stopnicah, lahko tako opravite intenzivno in učinkovito vadbo.
Plavanje je ena od boljših zimskih oblik rekreacije. Obiščite pokriti bazen, kjer se lahko odločite za plavanje, vodno aerobiko ali hojo oziroma tek v vodi.
Pojdite v knjižnico, izposodite si brezplačne vadbene devedeje ali knjižice z nasveti, ki obsegajo različne oblike vadbe, od plesa, stepa in aerobike do pilatesa in preproste domače telovadbe. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta