(INTERVJU) Matjaž Železnik: "Dobra nogometna šola je tista, ki te izšola za življenje"

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
18.08.2019 06:03

"Pozabljamo, da je rezultat pri otroku v tretjem planu. Pomembno je, da rad trenira, se v klubu, med sovrstniki, dobro počuti, da napreduje, se razvija in se v šoli pridno uči," razmišlja Matjaž Železnik, vodja Nogometne šole Maribor Tabor, ki združuje 350 dečkov in deklic.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Tomislav Prosen je mariborska nogometna institucija. Kar legenda pove, drži kot pribito. "Najmlajši nogometaši bi morali imeti najboljše trenerje. Kdaj se bodo naučili osnov tehnike, če ne takoj na začetku!? Otrok ne bi smel trenirati vsak, ki ima pet minut časa."
Matjaž Železnik je "slišal" Prosenove te nekoč pobožne želje, kakovostno delo z najmlajšimi nogometaši od 6. do 8. leta je naslov njegove diplomske naloge. Sedmo leto teče, odkar je prevzel vodenje Nogometne šole Maribor Tabor. Kot trener - s šestnajstletnim stažem - se je kalil v Celju in Mariboru, zdaj je na Taboru. "V trenerski karieri sem vodil vse starostne selekcije; pred tem sem nogomet igral trinajst let pri Pobrežju in Malečniku, za člane nikoli. Poškodbe in pomanjkanje motivacije so prekinile mojo igralsko kariero."

Andrej Petelinšek

Učimo se izgubljati in zmagovati

Koliko igralcev je bilo v NK Maribor Tabor, ko ste prevzeli vodenje nogometne šole?
Tri selekcije so bile, okoli 50 igralcev. Predsednik kluba Mitja Korošec mi je navrgel, da rabi nekoga, ki bi pripravil program dela, vodil nogometno šolo in hkrati izobraževal klubske trenerje. Hitro sva našla skupni interes. Takrat sem delal v Celju, vleklo me je domov, tako sem sprejel izziv ustvarjanja novega kluba, ustanovljenega leta 2011. Pa še peš lahko grem v službo - to mi ogromno pomeni. Nisem okleval pri odločitvi, ker me je bolelo, ko sem opazoval, kako nogomet na Taboru ugaša (vmes je NK Železničar popolnoma ugasnil, op. p.). Ogromno otrok na desnem bregu Drave, taborska nogometna igrišča pa bolj ali manj prazna?! Tega k sreči ni več, več kot 300 dečkov polni igrišča vse dni, letos so se nam pridružile še deklice.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Mourinho in druge pravljice

Jose Mourinho mi prvi pride na misel kot povprečen nogometaš, a odličen trener, študiozen.
No, ja. Naš pogled v tujino je včasih nekoliko izkrivljen. Pod okriljem nogometne zveze se udeležujem seminarjev v tujini, bil sem na Švedskem, Irskem, v Španiji, Italiji ... Doma si predstavljamo, da je zunaj vse oh in ah, da oni vedo in znajo dosti več kot mi, da delajo njihovi trenerji boljše kot naši. Kar ni čisto res. Kar je res nadvse kakovostno v tujini, je njihovo delo z vrhunsko selekcijo, ki v naši ligi ne obstaja. Taka selekcija črpa iz pet ali sedem tisoč otrok. Za nameček Mourinhu kupijo vse igralce, ki si jih zaželi, on pa je hkrati menedžer, tako da njegovo delo ni primerljivo z delom trenerja v nogometni šoli. Mourinho je vrhunski trener za vrhunski nogomet, za najvišji nivo. Znanj, ki jim imam denimo jaz, on nima, niti jih ne potrebuje. Jaz sem trener za razvoj mladega nogometaša do članske kategorije.
Razumemo vas. Od pet tisoč jabolk zlahka odbereš 50 najbolj trpežnih in okusnih. Težje je izbrati, če je vseh skupaj le za en ubog zaboj.
Točno. Ne slepimo se, pri vrhunskem nogometu šteje samo rezultat. Slab trener z dobrimi rezultati bo opevan, odličen trener bo s slabimi rezultati odstavljen. Moja trenerska misija je drugačna: otroke želim navdušiti za nogomet, jim dati veselje do treniranja. Naj igra ostane otrokovo največje bogastvo - zato v klubu delam z najmlajšimi. Napake, ki jih lahko storimo pri delu z najmlajšimi, je kasneje težko odpraviti. Sistematična, načrtna in strokovno vodena vadba otrok se v nogometnih klubih navadno začne pri šestih letih.

Glava naj bo na pravem mestu

Vas je kdo v trenerski karieri prijetno presenetil - štorast pri desetih, virtuozen pri dvajsetih.
Ne, takega, ki bi bil pri osmih netalentiran in bi v članski konkurenci eksplodiral, nisem opazil. Je pa bolj pogosta obratna pot: za nekoga, ki zelo izstopa pri desetih letih, ne moreš dati roke v ogenj, da bo uspel, ko bo odrasel. Preveč je dejavnikov, ki vplivajo na nogometašev razvoj - od poškodb do igralčeve psihe. Rad povem, da je skrivnost uspeha v glavi - Aleks Pihler je en tak primer. Zanj sem vedel, da bo v nogometu uspel. Trmasto odločen in docela predan svoji viziji. Rekel sem že, da trenerji nismo nezmotljivi. Pri šestnajstletnikih si lahko misliš, da ima ravno teh pet najboljšo perspektivo, potem pa jih v članski vrsti prekosi šesti. Enega je onemogočila poškodba, drugi je prehitro zamenjal klub in se v njem "izgubil", zadnji pa je s pridnim, trdim delom prišel do podpisa pogodbe s prvoligašem. Pasti, ki čakajo mlade nogometaše, so številne: zabave, alkohol, puberteta, razočaranja ...

Andrej Petelinšek

Z veseljem pridejo na trening

So v vaši nogometni šoli dobrodošli tudi začetniki?
Nekoga, denimo, k nam napoti zdravnik, češ, bo fantek tekal za žogo in malo shujšal. Takega ne zavrnemo. Eden je imel šibke stopalne mišice in smo mu z nogometom pomagali, da jih je ojačal. In smo bili oboji zadovoljni, ko je napredoval.
Trener najmlajših mora biti človek na mestu, kot rečemo, navsezadnje je najmlajšim kot nadomestni oče.
Jaz sem otrokom ata, mama, teta, stric, maser, zdravnik, vzgojitelj ... in trener.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta