(INTERVJU) Marjan Pungartnik: Zapravljene priložnosti so mariborska realnost

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
15.01.2023 06:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S predstavitve glasil Ozare in ŠentLenta
S predstavitve glasil Ozare in ŠentLenta
Osebni arhiv
V minulem letu je prejel velenjico, čašo nesmrtnosti na Lirikonfestu v Velenju za vrhunski desetletni pesniški opus in nagrado za življenjsko delo Hrvaškega književnega društva z Reke. Ob številnih literarnih delih bi dve pesniški zbirki Marjana Pungartnika še posebej bilo dobro prebirati, Za zvezdno mizo, izbor pesmi, nastalih po letu 2000, in Oglej, čas, pozabljenje/Aquileia, tempo, oblio (v prevodu Jolke Milič), naslovno pesem je skladatelj Marjan Šijanec uglasbil. Njegovo literarno delo so tudi številni prevodi, uvajanje pomembnih, a nepoznanih avtorjev obrobnih literatur, tudi prvi prevodi mariborskih avstrijskih avtorjev. Bil je tudi urednik Dialogov, leta 1995 je ustanovil prvo slovensko literarno revijo Locutio.

"V unitarni državi z odkrito dominacijo Kranjske zbledi vse. Naj bo Štajerska regija in Maribor njeno središče, česar si Slovenija ne upa napraviti. Če smo že nori in kmetavzarji, kot so govorili o Štajercih v Ljubljani, bodimo nori na svojem. Na koncu koncev, če hočeš živeti, za to ne potrebuješ Kranjske, ki se v zgodovini za obrobje nikoli ni zanimala. Potrebuješ policentrizem in lokalno samoupravo, česar zdaj ni," med drugim razmišlja Marjan Pungartnik.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta