V NEDELJO

(INTERVJU) Mankica Kranjec: Spregledane so bile, ko smo jih najbolj potrebovali

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Suzana, Brigita, Breda, Metka, Branka, Aleksandra, Eva, Polona, Mateja in Majda
Osebni arhiv Mankice Kranjec

Skrbijo, da se naš svet v mirnem času ne ustavi, v času krize pa ne zlomi - a kljub temu običajno ostajajo nevidna delovna sila. Medicinska sestra, dostavljavka hrane, trgovka, učiteljica, poštarka, policistka, gasilka, čistilka, delavka v proizvodnji, šoferka. Fotografinja Mankica Kranjec je ženskam, ki opravljajo te poklice, dala glas. V ospredje je postavila nevidne akterke naše družbe in ustvarila fotografski projekt Spregledane. "V svoje projekte rada vpletam teme, ki se dotikajo širših družbenih kontekstov. Že dolgo razmišljam o tem, kako nekatere poklice v naši družbi poveličujemo in manjvredno obravnavamo druge. Kako pomembni so, se je pokazalo zlasti v času pandemije. Za nas so bili tam, ko smo jih najbolj potrebovali, pa vendar nam je bilo samoumevno, da nam pomagajo. Medtem ko smo nekateri svoje delo lahko opravljali iz udobja svojega doma, pa so drugi še vedno hodili v službo in vsak dan tvegali, da zbolijo."

Kako ste ustvarili nabor žensk, ki so bile v času pandemije v "prvih bojnih linijah"?

Ženske sem iskala s pozivom na družbenih omrežij. Zdelo se mi je, da če se bo glas razširil od ust do ust, bom prišla do tistih, ki bodo želele sodelovati in stopiti pred moj objektiv. Odziv je bil izjemen. Veliko je bilo deljenja in oglašale so se mi ženske različnih poklicev, starosti ter verskih in socialnih ozadij. Tiste, ki jih nisem uspela najti s pozivom, sem poiskala s pomočjo različnih organizacij in podjetij. Preden sem se z njimi srečala v živo, smo se pogovarjale le po telefonu. Prav ta moment, ko nisem vedela, kdo bo na drugi strani mojega objektiva, je dal dodatno dimenzijo tej fotografski pripovedi. Vse ženske - Aleksandra, Branka, Breda, Brigita, Eva, Majda, Mateja, Metka, Polona in Suzana -, ki sem jih imela čast spoznati, so zares prave junakinje.

Ženske, ki redko dobijo možnost, da so slišane, pravite. Kakšen glas jim zdaj poklanjate

Ta projekt se resda osredotoča le na ženske, toda večinoma so preslišani vsi - ne glede na spol - v poklicih, ki jih običajno spregledamo in ne vidimo. Ljudje, ki so za nas tam, ko jih potrebujemo, delajo v zakulisju in skrbijo, da se naš sistem ne zruši. To so ljudje, ki imajo izjemne življenjske zgodbe, pa vendar se o njih le redko govori, saj praviloma nimajo visoko zvenečih nazivov. Mojim portretirankam sem dala priložnost, da se pokažejo in povedo svojo izkušnjo s pandemijo. Predstavljam jih z imenom in priimkom, želim, da opazovalca spodbudijo k razmišljanju o neenakosti, hierarhiji spolov in razdeljevanju vlog v družbi. To so teme, o katerih moramo na glas govoriti, saj so danes bolj aktualne kot kdajkoli prej.

Kevin Ducheyne

A niste jih predstavili le na delovnem mestu, ujeli ste prepletanje njihovih vlog.

Vsi imamo namreč v svojih življenjih različne vloge. Čeprav za tiste, ki hodijo na delo, službena vloga predstavlja večino njihovega običajnega dne, pa jih ne določa. Na primer oseba zjutraj za otroke pripravi zajtrk in je njihova mama. Nato gre v službo in na delu osem ur opravlja svoj poklic. Tam je delavka. Ko se vrne z dela, pa poskrbi za domače gospodinjstvo, torej je tudi kuharica in čistilka. Toda tudi biti delavka, mama in gospodinja niso edine vloge, ki jih ta oseba ima. Če ji ostane kaj prostega časa, se morda prelevi v vlogo ljubiteljske motoristke, strastne bralke ali navdušenke nad rožami. Želela sem si, da bi z razstavo prikazala prav to plastenje, prekrivanje in prepletanje vlog, ki jih v družbi te ženske imajo. Zato sem vsako od portretirank fotografirala dvakrat, na njenem delovnem mestu in v njenem domačem okolju.

Spregledane ni le dokumentaristična razstava, ima tudi specifičen umetniški moment, ki gledalcu prinaša posebno izkušnjo.

Fotografski pristop (uporaba svetlobe in kadriranje) je resda precej dokumentarističen. Portretiranke sem fotografirala v njihovih delovnih in domačih okoljih, kjer nisem imela nadzora nad svetlobo ali ozadjem. Želela sem si, da so oblečene v oblačila, ki jih običajno nosijo. S fotografij nas gledajo v vsej svoji notranji lepoti, ki jo izžarevajo. Umetniški moment pa se zgodi, ko si obiskovalci ogledajo fotografije na razstavi. Odločila sem se namreč za uporabo sodobne tehnike lentikularnega tiska, ki gledalcu omogoča ogled dveh fotografij hkrati. Gre za posebno vrsto tiska, kjer se podobe prelivajo in se spreminjajo glede na to, s katerega zornega kota si fotografijo ogledujemo. Če stojimo na sredini, vidimo portretiranko v delovnih oblačilih, če se premaknemo levo ali desno, jo vidimo v njenem domačem okolju. Vse to v eni fotografiji.

V ljubljanski Galeriji Fotografija gostujete dobre tri tedne. Kaj sledi?

Razstava Spregledane začenja svojo pot v Galeriji Fotografija v Ljubljani. Hvaležna sem, da je Barbara Čeferin v mojem delu prepoznala kakovost in mi dala priložnost, da se s projektom najprej predstavim pri njej. Projekt Spregledane je zastavljen zelo široko, zato si želim, da bi fotografije, potem ko zaključijo svojo pot na tej razstavi, našle prostor še kje drugje. Glede na odziv žensk različnih poklicev, ki so želele sodelovati, verjamem, da ima projekt potencial, da postane še veliko večji, kot je zdaj. Vizijo imam jasno, toda za realizacijo potrebujem podpornika, ki bi projektu dal krila in ga ponesel v svet. Ne nazadnje je bilo ključno, da sem Spregledane lahko uresničila, to, da je bil moj projekt izbran na razpisu ameriške iniciative IVLP Impact Awards, hkrati pa je veleposlaništvo ZDA v Sloveniji prepoznalo njegovo kakovost in ga prav tako podprlo.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?