(INTERVJU) Igor Saksida, profesor in raper: Kaj bomo z inflacijo odličnjakov?

Saša Britovšek Saša Britovšek
31.03.2024 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Ne moreš biti pisatelj, ne da bi imel kilometrske knjižne police v svojem bralnem spominu," je prepričan literarni zgodovinar in profesor književnosti Igor Saksida.
"Ne moreš biti pisatelj, ne da bi imel kilometrske knjižne police v svojem bralnem spominu," je prepričan literarni zgodovinar in profesor književnosti Igor Saksida.
Saša Britovšek
Raziskovalec in profesor mladinske književnosti, literarni zgodovinar z vse prej kot klasičnim razmišljanjem, a vedno klasično urejen. Duhovit in neposreden je dr. Igor Saksida - takrat, ko gre za inovativno predajanje znanja študentom, kot tudi takrat, ko je v vlogi raperskega vajenca. Trudi se dokazati, da je literatura kul in da bodo to na nove generacije otrok prenašali njegovi študentje na Pedagoški fakulteti v Ljubljani in Kopru ter na Filozofski fakulteti. Čeprav je njegov svet ukalupljen v pravila univerzitetnih urnikov, mu je v predavalnici vedno lepo. In neizmerno uživa, ko z Rokom Terkajem skozi hiphop približata slovensko klasično književnost mladim. Kot ugledni profesor ima jasno izoblikovano mnenje o slovenskem šolskem sistemu in tudi inovativne predloge, kako mlade pritegniti v svet književnosti. "Ni problem le v razpršeni pozornosti in pomanjkanju časa. A dajmo se manj starikavo vprašati, ali imamo mi čas za branje. Koliko časa si kot profesor književnosti sploh lahko vzamem na teden za poglobljeno branje? Tudi mi smo razpršeni na vse konce - telefoni, sporočila, elektronska pošta, izpolnjevanje raznih obrazcev ..."
 
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta