V NEDELJO

(INTERVJU) Gregor Peternel: Ogled tekem SP v nogometu bo mogoč s šestih različnih zornih kotov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Prvih osem dni prvenstva bo najbolj napornih."
Žiga Culiberg

Kdaj ste začeli sestavljati in oblikovati projekt Katar 2022 na TV Slovenija?

Prvič sem si ga začel skicirati na tablo že pred kakšnim letom, morda letom in pol nazaj. Prešinila so me čisto praktična vprašanja o tem, kako na začetku zime v program umestiti toliko nogometnega programa, kako bo s časovno razliko, s časovnicami prenosov in podobno. Zatem sem začel zbirati zamisli, razmišljati o usklajevanju z zimskimi športi, kje bi se dalo uskladiti, kje dopolniti, v katerih primerih bo treba najti druge rešitve in podobno. Sledili so sestanki in debate znotraj naše TV-hiše. Jasno nam je bilo, da so vikendi polni tekmovanj v zimskih športih, a nogometno svetovno prvenstvo je vendarle najbolj gledan športni dogodek na svetu.

Kje ste našli rešitve oziroma kje se je našel prostor za toliko športnega programa, kot si ga lahko obetamo od nedelje naprej?

Nogomet smo v celoti prestavili na dvojko, torej na naš drugi program. Kombinirali pa bomo tudi nekaj s tretjim programom in z multimedijskim centrom (MMC) oziroma uporabili posnetke. Tudi koledar Mednarodne smučarske zveze so malce prilagodili SP v nogometu. Tako bodo tekme smučarjev skakalcev na Finskem že v jutranjem terminu, čeprav so bile običajno v popoldanskem oziroma večernem. Torej bo skokov konec do prve nogometne tekme ob 11. uri. Ob koncu SP v Katarju, v času tekme za tretje mesto, ko so na sporedu skoki iz Engelberga, pa je zanimivo, da skokov niso umaknili, čeprav sta tekmi praktično istočasno. A nedeljska tekma v skokih, ki se odvija na dan finala nogometnega svetovnega prvenstva, pa bo na sporedu prej kot običajno. Smučarska zveza se dobro zaveda, da bo tisti dan svet usmerjen izključno v Katar in nogomet, tako da mora poskrbeti za svoje gledalce. Seveda svojega urnika ne morejo popolnoma prilagoditi SP. V prvem delu sezone smučarske karavane, ko bodo tekme v ZDA in so pri nas na sporedu v večernem terminu, bo kakšno prekrivanje.

​Se lahko zgodi tudi kak preskok prenosa na prvi program?

Ne. Pač pa na tretji program in pa na MMC. Omogočili bomo, da naši gledalci ljubitelji zimskih športov te spremljajo v živo.

Tisoč in en gol

Kaj nogometnega - razen samih tekem - si še lahko na TVS obetamo v času prvenstva?

Seveda dodatni program. Odločili smo se, da bo ta vezan na zadnje tekme v dnevu, oziroma med zadnjima dvema tekmama bo enourna oddaja. Iz studia se bomo oglasili tudi med polčasoma, po zadnji tekmi pa bo sledila analiza tekem dneva. Oddaja Tisoč in en gol - da, že ime smo povezali z Orientom, prav tako se ta dopolnjuje z našim sloganom prvenstva Čarobni svet igre. Tisoč in en gol bo oddaja s pravo nogometno debato z gosti, strokovna analiza tekem, obdelovali pa bomo tudi teme, ki se bodo odpirale sproti. Vodila jo bosta Anže Bašelj in Saša Jerkovič. Dodali bomo tudi rubriko, ki se je izkazala za odlično v času olimpijskih iger na Japonskem. Naša novinarka Maja Hrvatin bo v rubriki Na drugo žogo predstavila državo gostiteljico z drugega zornega kota, skozi zanimive zgodbe. Rubrika je namenjena gledalcem, ki jih morda ne zanima samo nogomet, ampak želijo vedeti še kaj drugega.

Ste se tega snemanja lotili še pred prvenstvom?

Želeli smo, a smo se srečali s kar veliko zapleti. Nekaj zaradi zahtevnih zdravstvenih omejitev, ki tam še vedno veljajo, nekaj pa tudi zato, ker seveda v arabskem svetu stvari potekajo drugače, ne moreš kar postaviti kamere in snemati, kot smo navajeni v Evropi. A odkar smo prejeli akreditacije, so se zadeve zrahljale in Maja je lahko začela priprave in snemanja. Čaka jo še ogromno dela, snemanja, postprodukcije. Po nekaj dneh nam že poroča, da vse teče gladko, da so ljudje ustrežljivi in prijazni. Tudi težav z logistiko nima, prav tako nič ne otežuje njenega dela.

Bodi režiser

Kakšna ekipa iz vaše TV-hiše potuje v Katar?

V času prvenstva bomo tam imeli enega reporterja in dve novinarski ekipi. Na polovici prvenstva se ti dve ekipi zamenjata. Malo zato, da se vpelje nova svežina, malo zaradi zahtev preostalega zimskega programa. V Dohi imamo tudi del svojega tehničnega osebja, ki nam omogoča, da bomo poleg signala tekme, ki jo v prenosu gleda svet, imeli še šest različnih izoliranih signalov. Z njimi bomo uporabnikom ponudili novo vsebino, nekaj, česar doslej še nismo poznali. Preko pametnih naprav si bodo lahko prenos tekme ogledali s šestih različnih zornih kotov. Ena kamera bo spremljala enega igralca ene ekipe, druga enega igralca druge ekipe, Ena bo spremljala navijače in še dve, ki spremljata vsaka svojo ekipo ob prihodu, v garderobi, na klopi, med ogrevanjem, med polčasom ... To je storitev Bodi režiser, dostopna na 365.rtvslo.si

"Reporter ima na SP možnost pripraviti najboljše prispevke. In tudi jaz mislim, da sem najboljše prenose naredil s prizorišč svetovnih prvenstev."
Žiga Culiberg

Menda bo zelo sodobno opremljen tudi vaš nogometni studio.

Da, posodobili smo naš virtualni studio. Gre za najnovejšo tehnološko pridobitev, ki bo zdaj prvič v uporabi. Spremenjena nova "školjka", scena z vsemi sodobnimi elementi in možnostjo uporabe grafičnih elementov. Vse bo videti res na nivoju pomembnosti svetovnega dogodka. V ta namen smo naše tehnike in grafike že dodatno izobrazili.

Kakšna je razlika pokrivati svetovno prvenstvo, kadar tam sodeluje naša reprezentanca in kadar je ni. Kaj to za vas pomeni?

Če bi Slovenci sodelovali na svetovnem prvenstvu, bi vse skupaj še bolj razširili, saj bi bilo zanimanje še veliko večje. Če se slovenska reprezentanca uvrsti na tako veliko tekmovanje, tudi doma vlada dodatna športna atmosfera. Če se le spomnimo našega zadnjega sodelovanja na SP ... To od nas zahteva, da jo jo spremljamo na vsakem kraku, da imamo še več vsebin o naših igralcih, skratka izkoristili bi, kar bi nam okoliščine omogočile.

Verjetno bi tudi več ljudi poslali na kraj dogodka.

Seveda. Za dostojno spremljane bi potrebovali večjo ekipo. Razmišljati bi morali še širše, kot razmišljamo tokrat - kaj se dogaja z našimi, kaj kdo počne, kako se pripravljajo, kako razmišljajo, kakšni so njihovi odzivi. Želel bi si, da bi bilo tako!

Kako pa zdaj porazdeliti pozornost med sodelujoče na SP? Bodo nekatere reprezentance vendarle deležne več pozornosti?

Zagotovo, saj sledimo zanimanju gledalcev. Vemo, katere ekipe in kateri igralci jih bolj zanimajo. Hkrati pa se pozornost obrača v luči dogajanja in tako nastanejo teme dneva. Te bodo osvetljene tako v naših informativnih oddajah kot v oddaji Tisoč in en gol.

Ste vi kdaj SP v nogometu doživeli na kraju dogodka?

Delovno ne, enkrat sem si ogledal eno od tekem SP v Moskvi 2018. Spomnim se, da je Anglija v osmini finala po enajstmetrovkah premagala Kolumbijo. Kot reporter sem bil na SP v hokeju in rokometu ter na olimpijskih igrah.

Kakšna izkušnja je za novinarja poročati s svetovnega prvenstva?

Res je izvrstno, ko si tam in doživiš dogajanje na lastne oči. Na dosegu roke imaš top sogovornike, izmenjuješ si informacije s kolegi iz drugih držav, začutiš popolno vzdušje prvenstva. Zagotovo ima reporter tam možnost pripraviti najboljše prispevke. In tudi jaz mislim, da sem najboljše prenose naredil s prizorišč svetovnih prvenstev. Tudi zato, ker si ob takih priložnostih vesel, srečen, da si zraven.

Prostovoljka po katarsko
Reuters

​Tukaj je še nehvaležno, a v prihajajočih tednih dokaj običajno vprašanje: kdo je vaš favorit na letošnjem SP?

Uh, v zadnjih letih stiskam pesti samo še, kadar tekmuje slovenska reprezentanca. Sem pa v preteklosti imel kar nekaj reprezentanc, ki so mi bile simpatične ali pa sem zanje navijal, ker sem občudoval katere od njihovih igralcev. Danes še ne bi govoril o favoritih.

V času SP nogomet ustavi svet, sploh moški del. Ga bo tudi na televiziji?

Na neki način, seveda. Tak bo tudi poudarek na našem programu, sploh na drugem. Prvih osem dni bodo kar štiri tekme na dan. Potem je teh terminov na dan manj. Vse skupaj bo dalo res globok pečat temu mesecu. Drugi program bo ves čas dišal po nogometu. Ta bo osrednja tema na vseh programih, tudi v informativnih oddajah, in prav tako se na prvenstvo pripravljajo naši radijski kolegi.

Kako zahtevno je bilo pridobiti pravice za prenose tekem?

To je bilo še pred mojim obdobjem na tem položaju. In še težje bo v prihodnje, saj je vse več športnih televizij in interesov.

Ima javna televizija zaradi svojega statusa kakšno prednost ali je to zgolj vprašanje denarja?

Samo vprašanje denarja. Tisti, ki da več, dobi.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?