Gorski čaj je trdoživa rastlina in zdravilo za vse

Trdoživa rastlina kamnitih in sušnih pokrajin, ki jo uporabljajo kot zdravilo proti prehladu, kašlju, pri pljučih težavah, težavah z ledvicami, mehurjem in prostato, pri slabi prebavi ...
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Grški gorski čaj 
Profimedia

Vrste gorskega čaja, ki jih poznamo pod imeni šarplaninski čaj, grški gorski čaj, mursal ali bolgarski gorski čaj, pastirski čaj …, divje rastejo na pobočjih in sončnih vrhovih celotnega Balkana. Iz socvetja in listov pripravimo enega najokusnejših čajev in vrsta sideritis velja za eno najmočnejših zdravilnih zelišč. Gorski čaj (Sideritis sp.) raste samoniklo po celotnem Balkanu in grških otokih, tudi na Bližnjem vzhodu. Spoznamo ga po grmičasti rasti, žametnih lističih in svetlo rumenih cvetovih. Je zelo trdoživa rastlina kamnitih in sušnih pokrajin.

Antični zdravilci so grško gorsko zelišče priporočali kot poživilo in menili, da je v sezoni gripe močan ščit pred prehladi. Raziskave kažejo, da ima gorski (planinski) čaj ogromno pozitivnih učinkov na naše zdravje. V tradicionalnem balkanskem zeliščarstvu je znan kot panacea, zdravilo za vse. Uporabljajo ga kot zdravilo proti prehladu, kašlju, pri pljučih težavah, težavah z ledvicami, mehurjem in prostato, pri slabi prebavi, kot oblogo za celjenje ran, deluje proti slabokrvnosti in za splošno krepitev telesa, ob težavah z visokim pritiskom itd. Zmanjšuje vsa vnetja v telesu. Najnovejše študije so pokazale, da je grški gorski čaj odličen za preprečevanje in zdravljenje Alzheimerjeve bolezni.

​Zbija vročino in razstruplja

Deluje tudi protivnetno in antibakterijsko ter zbija vročino. Različne vrste sideritisov iz družine ustnatic se tradicionalno uporabljajo predvsem pri prehladnih obolenjih in gripi, ob dihalnih težavah in alergijah. Ima diuretične učinke in je odlična podpora ledvicam in jetrom, koristen je za urejanje prebave in zmanjšanje telesne teže. Je dober razstrupljevalec telesa. Antioksidanti v gorskem čaju pomagajo krepiti imunski sistem. Z rednim pitjem čaja dobro vplivamo na kardiovaskularne bolezni, dokazano se zmanjša krvni tlak in s tem riziko srčne in možganske kapi. Za to je odgovoren visok nivo flavonoidov v njem. Druge bioaktivne snovi so še fenolne spojine, terpeni z dobrim antibakterijskim učinkovanjem, tanini, irinoidi, ki so močno protivnetni, selen, baker, železo, aluminij, silicij, fosfor, magnezij, cink, kalij in natrij. Bogat je tudi z eteričnimi olji in aminokislinami.

Gorski čaj (Sideritis sp.) raste samoniklo.
Profimedia

​Vsebuje veliko železa

Gorski čaj je priporočljiv za ljudi z anemijo, saj vsebuje veliko železa, in za tiste, ki imajo težave z vidom. Prispeva k upočasnjeni rasti starostne katarakte in normalizira previsok krvni tlak. Prav tako je nepogrešljiv za preprečevanje ateroskleroze in osteoporoze. Na splošno velja, da pospešuje proces odstranjevanja radioaktivnih snovi in ​​soli težkih kovin iz telesa. Pomaga pri prehladu in kašlju.

Redno pitje čaja pomaga tudi pri hudih oblikah bronhitisa in astme. Ugoden učinek ima na črevesje in želodec (kolitis in gastritis). Koristen je prav tako za ženske, saj povečuje čvrstost maternice, vpliva na libido (tudi pri moških) in pomaga k uspešnejšemu spočetju.

Vrste sideritisa so danes tudi za znanstvenike zelo privlačne zdravilne rastline, ki jih intenzivno raziskujejo. Številne študije ne samo da potrjujejo veljavnost tradicionalne uporabe gorskega čaja, temveč v njem vidijo ogromen potencial pri zdravljenju zelo hudih sodobnih bolezni.

Zaradi obilja polifenolov ter drugih makro- in mikroelementov so to rastline z zelo močnim antioksidativnim delovanjem (varujejo celice organizma pred oksidativnim stresom, spodbujajo imunski sistem). Poleg tega gorski čaj deluje protivnetno, antibakterijsko in protivirusno, pomaga pri osteoporozi in ustavlja rast rakavih celic. Vpliv ima tudi na duševno stanje telesa. Medtem ko ljudska medicina meni, da vsakodnevno pitje gorskega čaja ohranja jasen um in prispeva k dolgoživosti, znanost to potrjuje z raziskavami. Tako lahko na primer sideritis pomaga pri anksioznosti in depresiji, pri hiperaktivnosti (ADHD) in pri Alzheimerjevi bolezni (upočasnjuje propadanje možganskih celic). Čaj je primeren za vsakodnevno uživanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta