Glasbeno praznovanje s skupino Gedore: Primorci vedo, kako navdušiti

Saša Britovšek Saša Britovšek
21.05.2023 03:00

Priljubljena primorska skupina Gedore je dobila svojega prvega otroka. Pozdravit so ga prišli glasbeniki iz vseh vetrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če pride Eva Boto, je čas za spodobno fotografiranje.
Danej Brakić

Če smo iskreni, niti sami ne vemo, kako dolgo naš bend že obstaja, se nam pošalijo duhoviti Primorci iz zasedbe Gedore. A vseeno nekako izračunajo približno 17 let, odkar skupaj muzicirajo. "Recimo, da se je naša stvar začela na srednji tehniški šoli v Kopru, ko so se takratni člani banda tik pred nastopom morali odločiti, kako naj se poimenujejo. In glede na okoliščine in čas je padla odločitev za Gedore. Danes smo Gedore Tomaž Boškin, Jan Baruca, Marko Hrvatin, Mitja Bobič, Marko Toškan in Simon Markežič."

Šesterica je tako že dolga leta aktivno povezana z glasbo in ustvarjanjem. Vzporedno so njihovo kilometrino večala sodelovanja s celo paleto slovenskih glasbenikov raznolikih zvrsti, kar jim je prineslo ogromno izkušenj in poznanstev. Da so fantje priljubljeni in na dobrem glasu, se je pred kratkim izkazalo na zabavi, ki so jo pripravili ob izidu svojega prvega albuma Od tu in tam. Ime nosi po naslovni pesmi, s katero so Gedore lani prepričali strokovno žirijo slovenske Popevke 2022. Na prijetnem istrskem druženju v idiličnem ambientu vrta restavracije Al Mulin na Serminu so obiskovalcem predstavili svoj prvenec, pri tem pa so jih z obiskom podprli tudi številni znani glasbeniki, kot so Žan Serčič, Eva Boto, Lea Sirk, Luka Sešek, skupina Boom, Rudi Bučar, Lara Baruca, Slavko Ivančič in številni drugi.

Žan Serčič in Dagi sta čestitala fantom iz skupine Gedore.
Danej Brakić

"Izid albuma je bil kar dolg proces, od prvega singla Hej je minilo šest let in med tem časom se je porodilo ogromno idej, pa tudi kakšen festival je bil vmes in se stvar malo zavleče. Naj povemo, da ustvarjamo, produciramo, snemamo glasbo pretežno sami, zato potrebujemo nekaj časa, da se zberemo in skupaj ustvarjamo. Upamo, da bo za naprej lažje in hitreje potekalo vse skupaj," odgovarjajo fantje na vprašanje o okoliščinah nastanka albuma. Predstavijo pa ga tako: "Sam album je zelo raznolik, mi mu pravimo kar istrski pop. Od popa, country glasbe, modernih ritmov, harmonike in še kaj se najde na njem. Na kratko lahko rečemo, da smo to mi in smo zelo ponosni na našega novorojenčka."

Luka Sešek si je z zanimanjem ogledal, kaj so ustvarili primorski fantje.
Danej Brakić

Na njihovo vabilo, da skupaj nazdravijo uresničenemu novemu projektu, so se odzvali prijatelji glasbeniki iz vseh koncev Slovenije in prišli v osrčje Istre. "To dokazuje, da delamo dobro in v pravo smer. Na predstavitvi albuma smo se ob dobri družbi pozabavali in seveda kakšno zapeli. To je bilo tudi bistvo - druženje in glasba nas vse povezujeta." In kolegi niso bili navdušeni zgolj nad okusnim druženjem, ampak tudi nad izdelkom, ki so ga gedorovci predstavili.

Lea Sirk, znana primorska pevka in glasbenica, je bila navdušena: "Zelo sem vesela, da smo se danes zbrali na kupu številni glasbeniki. Med letom smo vedno tako zasedeni s projekti in res je fajn, da se kdaj dobimo tudi sredi tedna in malo pokramljamo. Gedore so pa itak kot moji bratranci in sestrične."

Je to Lara Baruca?
Danej Brakić

Prišel je tudi štajerski pevec, avtor in glasbeni producent Žan Serčič, navdušen nad primorsko okolico in izdelkom gostiteljev. "Super je med tednom pobegniti malo na morje. Gedore so moji glasbeni prijatelji, z Markom iz skupine sodelujem tudi pri svojem singlu, ki izide konec maja. Moje poletje bo letos delovno, zato se je fino takole sprostiti. Čaka me ogromno koncertov, festivalov, kmalu izide tudi novi singl, novembra pa tudi album," je še namignil Žan, ki je s kitaristom Markom Hrvatinom skupaj zaigral na kitaro v svoji skladbi Pusti mi spomin.

Eva Boto pravi, da so Gedore nanjo naredili dober vtis že na Melodijah morja in sonca. Vesela je bila druženja, saj se s kolegi glasbeniki rada podruži, če pa je to ob morju in ob dobri hrani, pa toliko bolj. Tudi pred Evo je pestro poletje z veliko nastopi in snemanjem nove skladbe. Z zanimanjem je modro zgoščenko Od tu in tam vzel v roke tudi Luka Sešek, pevec znamenitih Avsenikov, pa glasbeni ustvarjalec Anže Langus Petrović - Dagi. Tako Dagi s kontrabasom kot Luka s svojim vokalom sta že sodelovala z Gedore, posneli so čudovito balado Izgubljeni sin. "Za nas muzičarje je malo neklasično, da se dobimo sredi tedna dopoldne na morju - smo se bolj vajeni družiti zvečer na koncertih. Za letošnje poletje sem se odločil, da izkoristim čisto vsak dan. Čim več želim biti na Obali, čudovito je," je bil navdušen Luka.

Skupina Gedore - še selfi za spomin
Danej Brakić
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta