(FOTO) Si upate obleči kopalke iz leta 1967?

Nada Ravter
06.08.2023 06:30

Roko na srce - jaz si jih upam, ne bi se pa upala v njih fotografirati … Nekaterim pa čas ne pride do živega, mimo Brede Pinterič je že zdrvel tako hitro, da se ni utegnil pomuditi ob njej in jo malo "povoziti" ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Italijanska lepotna krona Jugoslovanki ni bila usojena, na skupni sliki finalistk sedi v prvi vrsti druga z desne.
Osebni arhiv

Breda Pinterič, nekdaj večkratna mis in ena najuspešnejših jugoslovanskih manekenk, sicer pa vedno in še danes prijazno dekle, je potegnila iz neke skrinje s spomini svoje kopalke, v katerih je zmagovala na lepotnih odrih, očitno so nekak njen fetiš, si jih pogumno oblekla in se še bolj pogumno nastavila fotografskemu aparatu. Saj ni potrebovala veliko poguma, zagotovo se zaveda, da je pri letih, ki jih pri ženskah ne pišemo, še vedno - kot bi razmišljali moški - vredna greha.

Prvič mis: Radenska srca 1967 v kopalkah, ki jih hrani …
Osebni arhiv
Osebni arhiv
… in v istih kopalkah 56 let pozneje
Osebni arhiv

Gledam njene slike in jih povežem v zgodbo, ki sega v davno leto1966, ko sta jo na cesti v Mariboru ustavila beograjska novinarja revije Bazar, ki sta iskala dekleta za lepotne izbore. Led je bil prebit, potem se je vse odvijalo z naglico, z izbora na izbor, Slovenija, Istra, Jugoslavija, Italija ... Prvič je postala mis na tradicionalnem izboru Mis Radenska srca leta 1967. To je bila morda odskočna deska, da je poslej svoj obraz in stas postavljala na ogled in v ocenjevanje.

Mis Slovenije nesojena mis Italije

"Leta 1967 sem postala tudi mis Slovenije in Istre - in tedaj so prosili Italijani organizatorja, Turistično društvo Portorož, da bi smela na predizboru za mis Italije zastopati pokrajino Furlanijo-Julijsko krajino. Dovolili so mi, sponzoriral me je Casino Portorož, ki mi je dodelil guvernanto, ki me je ves čas spremljala na predtekmovanjih in finalnem izboru za mis Italije 1967," se spominja.

Gladko je prišla v finale, ponosna je sedela med izbranimi finalistkami vseh pokrajin in bila celo proglašena za mis Italije … a zvezdniški trenutek je bil le zvezdni utrinek, dokler niso ugotovili, da ni italijanska državljanka. Samo še intervju, nova razglasitev Italijanke za mis Italije in arrivederci Roma.

Ena od lepotic, ki reklamirajo športni Fiat
Osebni arhiv
Bila je celo proglašena za mis Italije 1967, dokler niso ugotovili, da ni italijanska državljanka.
Osebni arhiv
Leta 1967 se pripravlja za italijansko lepotno tekmovanje in se uvrsti v finale
Osebni arhiv

Lepotna tekmovanja imajo seveda rok trajanja, po njih se je Breda zapisala manekenstvu. Nekoč je imel Maribor kljub skromnim časom in razmeram kar pestro družabno življenje, od elitnih plesov do pogostih modnih revij. Ena takih je bila ob nedeljah Čaj ob petih v Kavarni Astoria, ki jo je organizirala in bila njen spiritus agens gospa Pavla Mavrin (tudi sama nekoč model in manekenka), in ta manekenska scena je bila Bredin manekenski debut, nato pa se je redno sprehajala ob četrtkih po modni brvi oziroma - kolikor se spomnim - po stopnicah na revijah v Modni hiši in drugod.

Prva in zadnja revija povezani s kavarno Astoria

Od prvega modnega nastopa se je v elitni skupini jugoslovanskih manekenov sprehodila po modnih brveh domala vse Jugoslavije, snemala modne oddaje, reklamne filme in reklamne prospekte. Doma ima še kar nekaj oblek iz tistih časov - in če jo pogledate, vas ne bo treba prepričevati, da so ji še vse prav. Ko smo že omenili prvi modni nastop, pa omenimo še zadnjega. "Kakšno naključje," pravi, "da sta moji prva in zadnja revija povezani s kavarno Astoria! Tam sem začela, na brvi pred kavarno pa sem se zadnjič zavrtela na prireditvi Poklon Ezl eku leta 2013, naslov revije pa je bil Retrospektiva iz naših omar. Na njej namreč manekenke nismo predstavljale zadnje mode, ampak atraktivne kose iz omar znanih Mariborčank. Veliko oblek je prispevala denimo Lidija Kodrič, ki še vedno hrani krasne obleke iz časov slave, ko so bila tla pred njo pokrita z vrtnicami. Na reviji na Ezl eku sem nosila njeno večerno obleko iz leta 1972, ki jo je podpisal znani beograjski kreator Joksimović."

Od prve lepotne zmage je minilo 56 let, a če si ogledate njeno zadnjo fotografijo v kopalkah, lahko mirno priznate, da bi v "svoji kategoriji" lahko zmagala tudi danes.

Leta 1966 sta beograjska novinarja na cesti zagledala to dekle …
Osebni arhiv
Leta 1966 že prva modna revija na tradicionalnem Čaju ob petih v Astoriji
Osebni arhiv
Ezl ek 2013, slovo od manekenske kariere
Osebni Arhiv
Nekaj njenih lent
Osebni arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta