(FOTO) Peter Litavsky, lovec na strele: Hitro lahko tudi sam postaneš strelovod

Jan Klokočovnik
07.05.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jernejev kanal pri Sečovljah
Jernejev kanal pri Sečovljah
Peter Litavsky
Pri fotografiranju pa je treba biti previden, lov na strele namreč ni brez nevarnosti. "Lokacijo je treba previdno izbrati in se od nevihte umakniti na ravno pravo razdaljo, saj v nasprotnem primeru lahko tudi sam postaneš strelovod. Nevarni so tudi močni sunki vetra," posvari Litavsky, ljubiteljski fotograf iz Portoroža.

Pri sledenju neviht si pomaga s tremi mobilnimi aplikacijami: Windfinder, Lightning Maps in ARSO. Kot pravi, so nujna oprema vsakega lovca na nevihte stativ in nabor fotografskih objektivov. Litavsky uporablja 35-milimetrski fiksni širokokotni objektiv in 70- do 200-milimetrski zoom objektiv.

In kaj je po njegovem mnenju lepa, estetsko dovršena fotografija strele? "Seveda mora biti fotografija ostra. Vendar se osebno ne zadovoljujem zgolj z upodabljanjem oblakov in bliskov. Vedno se potrudim, da v kader umestim še kakšen dodaten detajl, najraje nekaj, kar so ustvarile človeške roke, ravno zato, da bi prikazal človekovo neznatnost v primerjavi s pričujočimi naravnimi pojavi."
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta