(FOTO) Kako si na vrtu uredimo intimno zeleno oazo

Matic Sever Matic Sever
10.04.2022 04:45

Ne le za skrivanje pred drugimi, pregrade so lahko koristne tudi za zmanjšanje hrupa iz okolice ali za zakrivanje grdih pogledov, na primer na dotrajane industrijske ali druge zgradbe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pixabay

Slovenci radi vrtnarimo, in čeprav radi razkažemo svoje vrtnarske dosežke, težimo k intimi in nas hitro moti, če mimoidoči ali sosedje brez težav opazujejo dogajanje na naši mali oazi. Najbolj klasično zastiranje so žive meje, a to se da storiti še kako drugače in s čim drugim. Ne le za skrivanje pred drugimi, pregrade so lahko koristne tudi za zmanjšanje hrupa iz okolice ali za zakrivanje grdih pogledov, na primer na dotrajane industrijske ali druge zgradbe. Vse manjši vrtovi in strnjena gradnja nas vse bolj izpostavljajo, zato nas tudi omenjene žive meje ne rešijo vseh težav.

Za zasebnost

Najprej dobro ocenite svoj prostor in ugotovite, kakšna vrsta rastlinja bi bila primerna. Kaj vse lahko povzroča težave in kaj vse lahko rešite:

- preprečite poglede skozi sosednja okna na vaše dvorišče,

- postavite pregrado med vami in bližnjim javnim prostorom, kot je prometna ulica ali igrišče,

- vzpostavite ločnico med vašim in sosednjim dvoriščem ali dovozom,

- zakrijte neprijeten pogled,

- ustvarite si zasebnost na vrtu, na primer za masažno kad ali džakuzi,

- zagotovite varnost pred morebitnimi vsiljivci,

- določite varno zatočišče za igranje otrok in hišnih ljubljenčkov.

Pixabay

Kako lahko ustvarimo pregrade

Za nekatere zelo zoprne situacije je najbolje postaviti zid ali montirati leseno ograjo, ki ne prepušča pogleda. A s tem tudi na vrtu ustvarjamo manj prijetno vzdušje, zato se takih potez lotevamo ali v kombinaciji z ozelenitvami s plezalkami ali se omejimo samo na najnujnejša območja. Za vse drugo uporabimo rastline. Včasih je možno že z zemljo ustvariti greben ali teren oblikovati tako, da pridobimo višino tam, kjer potem z nižjo konstrukcijo ali nižjimi rastlinami hitro ustvarimo pregrado.

Pixabay

Tu so tudi takšne in drugačne kovinske in žičnate ograje, ki imajo bolj varovalno kot estetsko ali drugo vlogo. Če nismo spretni pri zasajanju vrta, kaj hitro iz naše zelene zaplate nastane pesjaku podobno območje, ki še vedno prepušča poglede, hrup, prah, o estetskem videzu pa razen pri posebnih izbranih izvedbah ne moremo govoriti.

Pixabay

Navijamo za rastline

Poglejmo še širši doprinos rastlinskih pregrad v obliki takšnih in drugačnih živih mej, sklopov visokih zelnatih trajnic, grmovnic in celo dreves. Z njimi lahko ustvarimo lepo podobo, dobro dušijo hrup, zakrivajo poglede, so zatočišče za živali, nase dobro vežejo prašne delce, pripomorejo k boljši mikroklimi predvsem poleti, na strmini lahko preprečujejo erozijo ... Je pa res, da rastline zahtevajo nekaj več vzdrževanja. Najbolj fino strižene žive meje potrebujejo redno rez, če se odločimo za bolj naraven videz z mešanimi zasaditvami, pogosto zadostuje že en poseg letno in zasaditev je videti odlično.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta