EX30 spreminja identiteto švedske avtomobilske znamke

Artur Švarc
19.11.2023 04:00

Volvov trgovec v Sloveniji je za kratek čas iz Švedske dobil en primerek najnovejšega električarja EX30.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EX30 nastaja na Kitajskem, povpraševanje pa je za zdaj večje od proizvodnih kapacitet.
Peter Pirkovič

Mali električni križanec, ki po mnenju Volvovih predstavnikov zaradi premijskega značaja nima neposrednih tekmecev, čeprav se jim najbližja zdita hyundai kona in peugeot 2008, je izdelan na novi koncernski platformi SEA2. Slednjo si deli s smartom #1 in kitajskim zeekr X, medtem ko je oblika delo švedskih mojstrov, v katero so vključili kombinacijo prepoznavnih in modernih svežih linij, s katerimi bo EX30 na cesti prepoznaven. Denimo, tak detajl so sprednji žarometi z LED grafično podobo oblike kladiva (Thors Hammer).

Najnovejši Šved je dolg 4,23 metra, širok 1,83 metra in visok 1,55 metra, medtem ko medosna razdalja meri 2,65 metra. Prtljažnik meri 319 litrov, s preklopom pa se poveča na 900 litrov. Dodaten odlagalni prostor za polnilne kable je urejen tudi pod sprednjim pokrovom. V večjem delu notranjosti so uporabljeni številni reciklirani materiali, gumbov in stikal praktično ni, so pa zato uredili več manjših odlagalnih mest, na sredi pa je 12,3-palčna tablica, kjer so svoje znanje združili mojstri iz Googla, Appla in Qualcomma. Predal pod sredinsko konzolo lahko odpremo na zaslonu.

Notranjost je minimalistična, s tablico na sredi.
Peter Pirkovič

EX30 je najhitrejši Volvo v vsej zgodovini serijskih modelov. Pospešek znaša vsega 3,6 sekunde. Podatek je vezan na različico z dvema elektromotorjema s 315 kW in 400 Nm navora, vgrajeno pa ima 69 kWh baterijo (450 km dosega). A bolj kot ta navita verzija bo za mnoge nove kupce zanimiva različica z daljšim dosegom. Ta ima 200 kW, baterija pa 64 kWh uporabne kapacitete. Polnjenje z 10 na 80 odstotkov z enosmernim tokom bo v optimalnih okoliščinah trajalo 25 minut, največja moč pa bo dosežena pri 154 kilovatih, za počasnejše domače polnilnice pa ima EX30 vgrajen 11-kilovatni polnilnik.

Trgovca v Ljubljani in Mariboru sta do zdaj zbrala nekaj več kot 20 naročil in za vsakega pobrala začetnih 500 evrov predujma. Ker je za EX30 tovarna le na Kitajskem (leta 2025 začnejo proizvodnjo tudi v belgijskem Gentu), povpraševanje z različnih koncev sveta pa nadpovprečno, se čakalna doba giblje okoli šestih mesecev. Kupci lahko izbirajo med petimi barvami, možna je kombinacija s črno streho, na voljo so 18-, 19- in 20-palčna platišča brez vidnih vijakov, v bogatejših paketih opreme bo avto opremljen z ozvočenjem Harman Kardon. Začetna cena je postavljena tik pod 40 tisočakov, najcenejša različica z daljšim dosegom bo stala 45 tisoč evrov, vstopna verzija z dvema motorjema pa 50.255 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta