Evrovizija 2023 malo drugače: Idrijska čipka sredi kiča in spodnjih gat

Denis Živčec Denis Živčec
21.05.2023 04:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žlahtno in domoljubno. V srajco Bojana Cvjetićanina je bila všita idrijska čipka.
Ebu

Pesem Evrovizije se je razpletla, kakor se je, mnogi oboževalci pa nestrpno čakajo na podelitev še ene prav posebne nagrade. Ste že slišali za nagrado Barbare Dex? To je nagrada, ki so jo od leta 1997 vsako leto podelili oboževalci najslabše oblečenemu predstavniku na izboru za Pesem Evrovizije tistega leta. Vmes se je sicer marsikaj spremenilo. Leta 2021 so diplomatsko spremenili opredelitev nagrade, po novih merilih jo prejme izvajalec z najbolj vpadljivo opravo. S tem so želeli organizatorji nagradi odvzeti negativen prizvok.

Nagrado je ustanovila nizozemska spletna stran evrovizijskih oboževalcev House of Eurovision in jo poimenovala po belgijski pevki Barbari Dex, ki je leta 1993 nastopila na izboru v doma sešiti obleki. V prvih dveh letih so zmagovalca izbrali interno, leta 1999 pa so uvedli javno glasovanje. Po Evroviziji 2016 so spletno stran The House of Eurovision ukinili, podeljevanje nagrade pa prepustili belgijski spletni strani Songfestival.be in njenemu ustanovitelju Jasperju Van Biesenu. Trinajstega marca 2022 so s spletne strani Songfestival.be sporočili, da nagrado zaradi negativne konotacije ukinjajo. Ustanovili pa so novo nagrado, za "najbolj opazno opravo" na izboru. Po spletnem glasovanju je spletišče Songfestival.be 29 aprila tistega leta objavilo, da se bo nova nagrada imenovala You're A Vision Award, ime izraža namen nagrade - počastitev ustvarjalnosti, različnosti in pozitivnosti v modi na evrovizijskem odru. Prvi prejemnik nagrade je leta 2022 postal avstralski predstavnik Sheldon Riley.

Idrijske klekljarice so srečale Evrovizijo

In kdo je torej letos najbolj izstopal? Začnimo kar pri naših. Vsaj toliko kot karizma skupine Joker Out in nalezljivost skladbe Carpe diem je k odmevnosti letošnjega slovenskega evrovizijskega nastopa prispevala markantna in simpatično odštekana stilska podoba naših predstavnikov. Da bodo Joker Out v evrovizijske namene drastično spremenili slog, je postalo jasno že med Misijo Liverpool, kjer smo skladbo slišali prvič. Pastelne barve, cvetlični vzorci in kroji v retro slogu so dobro podčrtali njihovo "shaggadelično" energijo. Evrovizijska podoba Joker Out ima ime - Ponorelii. Tisti, ki že nekaj let pozorno spremljate dogajanje na slovenski modni sceni, znamko dobro poznate. Za njo stoji nadarjen in prodoren Damir Raković. Umetnik nežnih besed in odločnih krojev.

Po študiju kostumografije v Zagrebu se je lotil ustvarjanja gverilskih performansov pod okriljem Ponorelii teatra, kasneje se je njegova kreativnost zlila v modo. Na LJFW si je pred leti prislužil nagrado publike DigiWAW. Zaradi markantnega sloga in odprtomiselnosti ga estradniki obožujejo, seznam njegovih strank vključuje kar nekaj zelo zvenečih imen, kot so Dino Merlin, Senidah, Kukla Kesherovich, Zala Đurić, sodeloval je tudi z britansko zvezdnico Estelle. Zadnje dni so njegove misli bile usmerjene v Evrovizijo in Joker Out, ki so v opravah v Liverpoolu kar žareli. K sodelovanju ga je povabil Mark Pirc, avtor videomateriala skupine in režiser oglasov, pri katerih je Raković nekoč že sodeloval. Bila je ponudba, ki je ni mogel zavrniti.

Modni mojster Damir Rakovič iz Teatra Ponorelii s Christine Zadnikar in Geo Erjavec pred leti na prireditvi Mister Slovenije
Mister Slovenije

"Ko fantje žarijo na odru, se mi dogajajo najlepši občutki. To je moj ponos, moj otrok, če lahko tako rečem. Vlagam vso svojo energijo v to in sem zelo ponosen," nam je v Liverpoolu povedal oblikovalec, ki je tudi sicer velik ljubitelj Evrovizije. "To so moje olimpijske igre," je dejal. V oblačila je vpletel tudi zelo domiseln poklon slovenskemu izročilu, idrijsko čipko, kulturni simbol, ki je bil s svojo veščino klekljanja pred nekaj leti vpisan na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine. Izziv je bil vznemirljiv. "Sistem je bil drugačen. Z idrijskimi mojstricami smo se veliko pregovarjali o tem, koliko sodobnih elementov lahko sploh uporabimo. Na koncu nam je uspelo z drugimi motivi, ki niso tako tipični za idrijsko čipko. Tudi barve so zelo netipične, predvsem pa motivi," je pojasnil. Čipka je bila prefinjeno všita v srajco, ki jo je nosil Bojan Cvjetićanin.

Pa drugi? Od najboljših oblek do najbolj nenavadnih, Evrovizija 2023 v Liverpoolu je imela nekaj za vsakega vnetega spremljevalca mode. Medtem ko kritiki pravijo, da tekmovanje za pesem Evrovizije leta 2023 glasbeno ni bilo staromodno, je modno tokrat prireditev precej razočarala. Najbolj pisana noč v evropskem letu občinstva, kar se čudaških oprav tiče, ni pustila na cedilu. Medtem ko je Švedinja Loreen, ki je na tekmovanju zmagala že drugič, pozornost pritegovala z dolgimi nohti, so številni drugi predstavniki modno še bolj izstopali.

Modni zmagovalec? Jasno, Finec!

Neki uporabnik Twitterja je belgijskega Gustapha primerjal s pastelno verzijo Boya Georgea. Gustaph je nosil klobuk, podoben tistemu, ki je le redko zapusti glavo frontmana Culture Cluba. Toda njegova rožnato-bela obleka je še bolj izstopala zaradi spremljevalnih plesalcev, oblečenih v črno.

Finski predstavnik Käärijä je predstavil videz, ki bo zagotovo doživel veliko posnemanj.
EPA

Finec Käärijä je izstopal, in to ne samo zaradi svoje vrhunsko nalezljive skladbe Cha Cha Cha. Vsak del njegovega oblačila je bil ikoničen, od sijočega bolero suknjiča iz lateksa v pikantni limetasto zeleni barvi, do pikčastih črnih usnjenih hlač in debelih škornjev, spremljevalne plesalke v neon roza barvi so samo še povečale učinek. Če bi na Evroviziji štele samo obleke, bi Käärijä zmagal brez težav.

Skoraj do tal segajoče kite članic Vesne, češke ženske skupine, so pritegnile pozornost. In nobena se ni spotaknila ob "svoje" lase! Bledo rožnate obleke so bile tiste, ki so opravi dale dušo.

Evrovizije ne bi bilo brez kakšnega težkometalnega udeleženca, ki bi se oblekel natanko tako, kot od njega pričakujemo, letos je to častno nalogo prevzela Nemčija. Skupina Lord of the Lost je pri izvedbi Blood and Glitter naslov skladbe prelila v svoje diabolične oprave v rdeči in zlati barvi, ki sojih je dopolnili z dramatičnim ličenjem oči. Kot so pojasnili v intervjujih, je videz navdihnila "težka in glamurozna estetika" njihovega albuma. Kljub trudu so pristali na zadnjem mestu.

Smo leta 1983 zaspali in se nenadoma zbudili? Ne, le videli smo nastop avstralske zasedbe Voyager, ki je kanalizirala energijo rockzvezd nekega drugega obdobja v skladbo Promise. Oblečeni so bili v jopiče z bleščicami na ramenih in nastopili na odru, polnem starinskih rekvizitov.

Zaprano spodnje perilo se je v kontekstu Let 3 izkazalo za naravnost imenitno evrovizijsko opravo.
Reuters

Spodnje gate za 12 točk

Norvežanka Alessandra je morda stara le 20 let, a navdih za njeno obleko sega stoletja nazaj. TikTok senzacija, ki se je po zaslugi angažiranega glasovanja javnosti uvrstila na peto mesto, se je s skladbo Queen of Kings poklonila državi gostiteljici, Združenemu kraljestvu. Nosila je kostum, ki ga je navdihnila podoba kraljice Elizabete I.

Eno bolj kontroverznih podob so po pričakovanjih predstavili člani hrvaške zasedbe Let 3. Twitter je ponorel od navdušenja in njihov slog označil kot nekakšen "vojaški drag". Malo vojske, malo travestije torej. Ko so se slekli do spodnjega perila in si nadeli vojaške čepice, je bizarna inštalacija dosegla zenit.

Če je bil avstralski videz trdno zasidran v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, je Poljakinja Blanka s svojo obleko v disko slogu navdih črpala v sedemdesetih. Tako ona kot njeni spremljevalni plesalci so bili prekriti z bleščicami, njeni lasje pa so bili videti, kot da bi imeli vgrajen ventilator. Izvedba skladbe Solo, plesni premor in obleka sta se združila v enega najbolj glamuroznih nastopov večera.

Francozinja La Zarra je nekatere spomnila na Eifflov stolp v nočnem času.
Reuters

Francozinja La Zarra je naredila svojo domovino ponosno z obleko z bleščicami in markantnim naglavnim okrasjem. Ko je na stopničkah zapela Évidemment', so uporabniki Twitterja njen videz primerjali z ikoničnim Eifflovim stolpom, ki se ponoči svetlika. Pred finalom je pojasnila, da so obleko ustvarjali štiri tedne in da je ekipa izpolnila nalogo ter ustvarila obleko, ki se "blešči kot kos nakita, velik, črn diamant".

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta