Dvanajst milijonov izvodov albuma - krvi, seksa in magije

26.09.2021 04:26
Mineva trideset let od petega, najbolj znanega albuma kalifornijskih rockerjev Red Hot Chili Peppers.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Reuters
Reuters

Pisal se je torek, 24. septembra 1991, ko je založba Warner Bros na police prodajaln poslala Blood Sugar Sex Magik, peti studijski album kalifornijske rock skupine Red Hot Chili Peppers. Četverica Anthony Kiedis (vokal), Michael Balzary - Flea (bas), Chad Smith (bobni) in John Frusciante (kitara) je izdala album, ki je pomenil prelomnico v njihovi karieri in jih povzdignil v rockerske velikane. Vseboval je popolnoma drugačen slog, kot so ga bili oboževalci vajeni na albumih The Red Hot Chili Peppers (1984), Freaky Styley (1985), The Uplift Mofo Party Plan (1987) in Mother's Milk (1989). To je bila mešanica funk, alter, rap in art rock glasbe. Na lestvici US Billboard 200 je album osvojil tretje mesto. Hit singli Under the Bridge, Give it Way, Suck My Kiss, Breaking the Girl in If You Have to Ask so Pepperse izstrelili med glasbene zvezde. Prodali so dvanajst milijonov izvodov albuma, revija Rolling Stone ga je uvrstila na 310. mesto najboljših albumov vseh časov. Leto kasneje so dobili grammyja v kategoriji najboljše rock izvedbe.

Bend je po izdaji albuma šel na svetovno turnejo, sredi katere ga je kitarist John Frusciante zapustil. Bil je zasvojen s trdimi drogami, te so uživali tudi drugi člani, a Frusciantejeva odvisnost je bila najbolj izrazita. Zaradi prevelikega odmerka heroina je med drugim umrl Frusciantejev predhodnik Hillel Slovak.

John Frusciante (desno) je gonilna sila Peppersov. Foto: Reuters
Reuters

​Vrhunec slave na začetku novega milenija

​Za šesti album One Hot Minute so izbrali novega kitarista, Dava Navarra, ki je sicer igral v bendu Jane's Addiction. Frusciante se je vrnil pred odhodom v studio na snemanje albuma Californication (1999). Ta album je bendu še povečal svetovno slavo. Vrhunec je bil dosežen leta 2003 z izidom albuma By the Way, ko je evforija "čilijev" zajela ves svet. Najbolj znan koncert istoimenske turneje je zagotovo z irskega Slane Castla, ki je pritegnil 80 tisoč zvestih fanov. S tega koncerta so Red Hot Chili Peppers izdali album, posnet v živo.

Sledila sta dvojni album Stadium Arcadium (2006) in dveletna turneja, po njej pa štiriletno zatišje. Sredi leta 2009 je odjeknila novica, da skupino po dobrih desetih letih (ponovno) zapušča kitarist Frusciante. Zamenjal ga je Josh Klinghoffer, ki je z bendom igral že na zadnji turneji. Da je stopil v (pre)velike čevlje, priča dejstvo, da je bil zvok na desetem studijskem albumu I'm with You popolnoma drugačen in medel. Po albumu je sledila večletna turneja, v sklopu katere so se Red Hot Chili Peppers najbližje Sloveniji ustavili v Zagrebu, kjer so na hipodromu 29. avgusta 2012 zabavali 35 tisoč ljudi, med katerimi je bilo tudi veliko Slovencev. Koncert sicer ni minil v slogu Frusciantejevih solaž, a kljub temu je bilo poskrbljeno za vrhunske improvizacijske jam sessione in Fleajeve norčije. Obljubili so, da se bodo kmalu vrnili, toda najzvestejši fani na to čakajo že skoraj deset let.

Flea, poleg Kiedisa ustanovitelj bendam vedno poskrbi za norije in zabava publiko. Foto: Reuters
Reuters

Frusciante se vrača - drugič

Sledil je album The Gateway (2016), na katerem so izstopali singli Dark Necessities, Go Robot, Sick Love in Goodbye Angels. Najbližje nam so Red Hot Chili Peppers nastopili jeseni 2016 na Dunaju. Znova je sledilo nekajletno zatišje, decembra 2019 pa ga je prekinila prelomna novica, da se v bend ponovno vrača gonilna sila Frusciante in da Klinghoffer sporazumno zapušča skupino. Takoj so zaokrožile novice o snemanju novega albuma, kar je kasneje potrdil bobnar Chad Smith. Prvi koncert v ponovno najmočnejši sestavi Peppersov je bil napovedan za maj 2020, vendar je bilo zaradi pandemije covida-19 vse skupaj odpovedano in prestavljeno na boljše čase.

Red Hot Chili Peppers so se z albumom Blood Sugar Sex Magik izstrelili med zvezde. Foto: Reuters
Reuters

Minuli teden je Rick Rubin, dolgoletni glasbeni producent skupine, potrdil, da pravkar končujejo nov album, in razkril, da je ob prvih vajah potočil solze. "Šel sem na prvo vajo, na katero sem bil povabljen, potem ko se je John vrnil v skupino. To me je spravilo v jok, saj je bilo tako vznemirljivo spet videti skupaj ljudi, ki so tako dolgo ustvarjali dobro glasbo, in to se me je zelo čustveno dotaknilo," je povedal producent, ki jo sodeloval z zvezdniki vseh glasbenih žanrov. Pričakuje se, da bo album izšel do konca tega leta ali v začetku prihodnjega, saj so za poletje že napovedani koncerti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta