Državna vzgoja v šole! A jo sploh potrebujemo?

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
19.01.2020 06:19

Lepo je v naši domovini biti star.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Glas razuma (ravnateljev) je konec lanske jeseni preprečil uvedbo samostojnega predmeta aktivno državljanstvo, ki so ga planirali na ministrstvu za izobraževanje, zanj so že oblikovali učni načrt. Posiljevati srednješolce s predmetom, katerega cilj bo "opolnomočenje državljanov, da bo vsak do polnoletnosti posedoval osnovna in praktična znanja za udeleževanje v javnih zadevah" (besede ministra Jerneja Pikala), je podcenjevanje umskih sposobnosti dijakov - ker gotovo ne vedo, kaj je to volilna pravica, in tega, kdo je predsednik, kdo premier ... In če res ne vedo - zakaj pa bi?! A Pahor in Šarec kakorkoli vplivata na spolno in drugo življenje osemnajstletnikov z volilno pravico?
Namesto da bi gledali v prihodnost, se s togimi poskusi vcepljanja nacionalne in državljanske vzgoje vračamo globoko v preteklost. Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen ... ali državno zastavo. Še v revolucionarnih osemdesetih letih so nas, srednješolce, ocenjevali iz predmeta STM (samoupravljanje s temelji marksizma) - tako cenjen je bil, da je dobil status maturitetnega izpita. Naj se pohvalim, da sem bil v STM-u na maturi dober (ocena 3). V vojski (JNA/JLA) so nam ljubezen do SFRJ vzgajali sredi pušk in bajonetov, sredi mrkih straž; prav dobro smo služili narodu (Vrlo dobro, služimo narodu!).
Na FSPN-ju (današnji fakulteti za družbene vede) so bila vnovič na dnevnem redu "osnovna in praktična znanja za udeleževanje v javnih zadevah". Vpijali smo Kardeljevo rdečo knjižico Smeri razvoja političnega sistema socialističnega samoupravljanja in se na pamet učili iz srbohrvaške knjige Socijalizam - svetski proces (Socializem - svetovni proces); eden težjih izpitov, v rangu Škerjančevega Ekonomskega sistema in ekonomske politike Jugoslavije.
Današnji osnovnošolci se učijo DEK (državljansko in domovinsko vzgojo ter etiko). Spoznavajo "človekove pravice, etična načela, moralna pravila, državljanske pravice in dolžnosti ter vrednote, ki so temelj nacionalne in državljanske skupnosti ...". V praksi to pomeni vedeti, kako zgleda Franc Kangler in katera je ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ... Lepo je v naši domovini biti star.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta