Dolgoletna strokovnjakinja za učinkovito izgubljanje kilogramov svetuje: Kako se med karanteno ne zrediti?

Manuela Pendl
19.04.2020 05:01

Se tudi vam zdi, da zdaj, ko ste ves čas doma, pojeste več, še zlasti več sladkarij in druge nekoristne hrane? Si v samoizolaciji namesto večerje raje privoščite nekaj sladkega? Večino dneva presedite ali preležite? Je vaše skoraj edino gibanje korakanje od kavča do hladilnika? Se vsak dan počutite vse slabše? Ste neprestano v ohlapnih oblačilih, da vas nikjer ne bi nič tiščalo? In nočete stopiti na tehtnico, ker bi vas itak šokirala? S temi vprašanji se v zelo posebnem obdobju karantene vsakodnevno sooča veliko ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vzemite življenje v svoje roke - karantena ne bo večna.
Profimedia

Pri mnogih se zdaj najde v hladilniku in shrambi obilo hrane, ki kar kliče po tem, da bi si jo vzeli. Ko smo ljudje pod stresom, reagiramo različno - eni bi kar naprej jedli, drugi ostanejo brez (posebnega) apetita. Tako se v dolgo trajajočih stresnih situacijah nekateri zredijo, drugi shujšajo.
Ker je za nami že nekaj tednov tega res izrednega in turbulentnega stanja, ko nas veliko ostane doma, delamo tako ali drugače od doma, se soočamo z milijoni najrazličnejših izzivov ..., se pri mnogih kilogrami in odvečni centimetri maščobe kar nabirajo in nabirajo.
Vem, da so zdaj marsikomu "njegovi kilogrami" po eni strani res zadnja skrb, a po drugi strani ne gre samo za telesno težo oziroma za kilograme. Bistveno je, da se v resnici z večanjem števila kilogramov in telesnih obsegov povečata tudi nezadovoljstvo in občutek nemoči, manjšata pa samozavest in dobra samopodoba.

Postanite boljši

O tem, kako prekiniti ta začarani krog, pišem v nadaljevanju. Tokrat vam bom na nekoliko drugačen način razkrila štiri napotke, kaj lahko v tem času naredite zase. To so ugotovitve, ki so mi jih v programu Adijo, kile! zaupale ženske same. Češ, da jim je poleg jedilnikov, vadbenih programov, moje podpore in motivacije prineslo tisti pravi rezultat še nekaj stvari.
Že 30 let namreč profesionalno pomagam ženskam doseči lepšo postavo, manj kilogramov, s tem pa postanejo bolj srečne in zadovoljne same s sabo - začnejo se bolje počutiti v svoji koži. Tudi sama sem ženska in resnično razumem, kako je, ko se na primer po porodu začneš bolj posvečati drugim in si tako pridelaš nekaj odvečnih kilogramov, maščobe na trebuhu, nogah, zadnjici …, počutje pa je vse slabše in slabše, nezadovoljstvo vedno večje, samozavest in samopodoba pa vedno manjši.
In potem kar naenkrat ugotoviš, da so ljudje okoli tebe, na primer otroci, mož, sodelavci …, lahko srečni in zadovoljni samo, če si srečna in zadovoljna najprej ti sama. Seveda pa se pravo potovanje tukaj šele začne.

1. Zapišite si vse, kar pojeste

S Simono sva začeli delati pred kakim mesecem in nikakor se ji ni dalo pisati, kaj poje, koliko poje, kako se ob tem počuti. Zatrjevala je, da je vse, kar potrebuje, samo nov načrt za telovadbo in da pet odvečnih kilogramov ni posledica njenega prehranjevanja.
Ko si je končno le začela zapisovati svoj jedilnik, je videla, da je to ena najlažjih in hkrati najboljših stvari, kar jih je lahko naredila zase. Končno je ugotovila, kje so v resnici njene šibke točke.
In v treh tednih, kar sva delali skupaj, je dosledno upoštevala vse, o čemer sva se dogovorili, in izgubila je želenih pet kilogramov.
Zato res toplo in iz vsega srca priporočam, da si zapišete, kar pojeste - vključno z uro, količino, počutjem pred obrokom in po njem. In bodite natančni - četudi ste si na kos kruha namazali žličko majoneze, spili tri decilitre sladkega bezgovega soka ali karkoli drugega, kar ne sodi na seznam najbolj zdravih jedi ali pijač, zapišite si!

2. Načrtujte svoje obroke

Breda, ki me je poklicala prejšnji teden, pravi, da zdaj dela od doma. Ima majhno dvosobno stanovanje, večino časa preživi v kuhinji. Hladilnik je tik za njo in zase pravi, da je kar naprej ob njem, da se je v treh tednih karantene tako zelo zredila, da ji niso prav nobene hlače več. Vprašala me je, kaj naj naredi.
Med drugim sem ji svetovala, naj si začne načrtovati obroke. Takoj ko je to začela, jih seveda tudi zapisala in uvedla še nekaj drugih stvari, ki jih učim v programu Adijo, kile!, se je zgodila čudežna razlika. "Zdaj pogledam jedilnik, potem v hladilnik oziroma shrambo, si pripravim to, kar sva se dogovorili, zapišem … In to je to, no, pa še sporočiti ti moram, kako mi gre," mi je rekla. In kako ji gre? V manj kot desetih dneh je izgubila dva kilograma, čeprav je še vedno doma in s hladilnikom za hrbtom. Bravo, Breda!

3. Sladkarije stran

Z Marjano delava že nekaj časa in zase pravi, da je bilo ključnega pomena to, da se je odpovedala sladkarijam. Pred tem je bila že čisto obupana, prepričana, da zanjo ni več upanja, da zanjo nič ne deluje, neprestano je bila napihnjena in brez energije.
Dogovorili sva se, da naj poskuša vzdržati 30 dni brez sladkarij, kot so razni industrijsko pripravljeni piškoti, pecivo, čokolada, sladke pijače. Lahko pa si doma naredi bolj primerno zamenjavo, da ne rečem ravno zdravo. Na primer domače energijske ploščice iz 200 g suhega sadja, 200 g oreškov, pol temne čokolade z vsaj 80% deležem kakava ter malo cimeta, klinčkov in ingverja v prahu; takšna 25-gramska ploščica ima 150 kalorij in dve sta odlična energijska malica.
Kaj se je zgodilo? Marjana pravi, da je zdaj kot rožica. Pri svojih 48-ih ima devet kilogramov manj, dve konfekcijski številki manj in veliko energije.

4. Stehtajte se

Za konec še Anita, tudi ena od tistih z odličnim rezultatom. V treh mesecih se je namreč znebila enajstih odvečnih kilogramov, popolnoma je preoblikovala svoje telo, ni več napihnjena, ni več tečna, ni več brezvoljna in brez energije, ni več razdražljiva in negativna. Pravi, da se zdaj pri svojih 51-ih končno odlično počuti - pravzaprav, da se počuti bolje kot pred dvajsetimi leti. Kako ji je uspelo?
Skupaj sva ugotovili, da je v teoriji sicer vse vedela, ni pa našla dovolj motivacije, da bi začela. Vsak dan je bolj in bolj odlašala. Ima dva zdaj že odrasla otroka, krasnega moža, dokaj dobro službo. Pravi, da bi načeloma morala biti srečna in zadovoljna, ampak ona ni bila in je nenehno razmišljala samo o eni stvari - o svoji teži in o tem, kako je vedno bolj debela. In to jo je bilo sram priznati na glas. Nobene obleke ni mogla več obleči. Raje si je oblekla pajkice in neko tuniko ali bluzo, s katero je dokaj dobro skrila trebuh in odvečne kilograme.
Enkrat pa je po večernem tuširanju vendarle po dolgem času stopila na tehtnico. Šok. Streznitev. In začela je jokati, kot še nikoli prej v življenju, niti sama prav ni vedela, zakaj. Najbrž zato, ker sta bila to največja prizemljitev in trenutek streznitve, ki ju je kdajkoli prej doživela. Čeprav se je že celo življenje borila, mučila in ukvarjala s svojimi kilogrami, take teže ni imela še nikoli prej, niti takrat, ko je rodila.
Motivacija pride iz navdušenja (želje po užitku) ali iz obupa in bolečine, ki postane neznosna. No, pri njej je bilo to zadnje - na žalost je tako pri večini ljudi.
Torej, ne glede na to, kako se počutite, kako zelo vam je morda neprijetno ali nočete niti vedeti - stopite na tehtnico in si izmerite obsege, poskusite, ali vam je tista lepa obleka še vedno prav, ali si lahko še vedno zaprete zadrgo na njej … No, Anita, mi je vsak teden sporočala svojo težo in obsege. Že v prvem mesecu se je tako znebila šestih kilogramov, prej sploh ni verjela, da je tega sposobna.
Zdaj se najbrž še bolj kot kdajkoli prej zavedamo, da je zdravje naše največje bogastvo. In res naredimo vse, kar je v naši moči, da ohranimo svojo vitalnost.
Zato je izredno pomembno, da počnemo aktivnosti, s katerimi bomo ohranili ali zgradili svoje zdravje, moč, gibčnost in gibljivost, vitalnost, osredotočenost, motiviranost, optimizem, pozitivnost.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta